Evlenmeyi düşünen dikkat… Uygun evrakı geliyor

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Bayana yönelik şiddetin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi maksadıyla TBMM’de oluşturulan Araştırma Komitesinde, milletvekilleri değişik tespit ve tekliflerde bulundu.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, komite üyelerinin, şiddetle gayret konusunda İspanya’daki inceleme gezisi ve Türkiye’de alandaki tespitlerinden yola çıkarak, yaptıkları tekliflerden kimileri şu biçimde:

Çiğdem Erdoğan Atabek (AKP Sakarya Milletvekili): İspanya’da olduğu biz de ülkemizde bölgesel olarak stratejiler üretebiliriz. Zira Diyarbakır’da Gaziantep’te duyduğumuz kıssalar, İstanbul ve Ankara’dan külliyen farklıydı. Bölgesel gayret biçimleri belirlersek faydalı olur diye düşünüyorum.

‘ŞİDDET BAKANLIĞI’ KURULMALI

Yelda Erol Gökcan (AKP Muğla Milletvekili):
Bayan cinayetleri gerek dünyada gerek Türkiye’de almış başını gidiyor. Bayana yönelik şiddetle uğraşta sıfır toleransın, bilhassa zihniyet dönüşümünün gerçekleşebilmesi için bu işe daha kuvvetli bakmalıyız. Tahminen ileride, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Çaba Bakanlığı’ olabilir ancak en azından Bakanlık kuruluncaya kadar ‘Kadına Yönelik Şiddetle Uğraş Başkanlığı’ kurulabilir. kuvvetli ve bütçesi olan bir başkanlık olmalı. Ayrıyeten TBMM’de daimi bir bayana yönelik şiddetle çaba kurulu ve bu mevzuda özel ihtisas mahkemelerinin kurulmalı.

ÇİFTLER EĞİTİMDEN GEÇİRİLSİN

Öznur Çalık (Komisyon Başkanı-AKP Malatya Milletvekili):
İspanya’da bayana yönelik şiddetle uğraşta hem ceza, hem hukuk yargılaması yapan ihtisas mahkemeleri var. Cezayı veren mahkeme, nafaka, velayet üzere konulara da karar verebiliyor. Bu durum daha süratli karar alınmasını ve uygulanmasını sağlıyor. Bölgesel çalışmalarla ilgili de biz hem lokal bazlı, birebir vakitte bölge bazlı çalışmaları yapıyoruz lakin bunu da artırmamız gerekiyor. Evlenmeye aday olan çiftlerin kesinlikle ön eğitimden, bilgilendirmeden geçirilmesi ve bu eğitim daha sonrası aldıkları ehliyetle evliliklerine başlamaları gerekir.

NÖBETÇİ PSİKOLOG OLMALI

Esin Kara (MHP Konya Milletvekili):
Nüfusu 100 bin üzerinde olan belediyelerin konukevi açması gerekiyor. Açmayan belediyelerle ilgili bir yaptırım, zorlama getirebilir. Ayrıyeten uzmanlık mahkemelerinin ytesirinin artırılması, daha süratli karar alınması sağlayacaktır. Bayan konukevinde kalanlara mesleksel eğitim verilerek, istihdam edilmeleri sağlanabilir. Makus yola düşmüş ve o yoldan kurtulmak isteyen bayanlara yönelik de çalışma yapılabilir. Tahminen onların rehabilite edilmesi, topluma kazandırılması için elimizden geleni yapabiliriz. Evlilik öncesinde eşlere şu hakkın da sunulması, yani eşinizin önce bir sabıka kaydı, şiddet meyli var mı bu biçimde bir bilgiyi evlenecek olan iki tarafa da verilmesi ya da hani nasıl şoför dokümanı alırken, ruhsal raporları alıyoruz ya, tahminen gerekirse bir psikologdan rapor alınması da kıymetli olabilir.

Çocuklarımızın da küçük yaşta öfke denetimi eğitimi alması gerektiğini düşünüyorum. Okullardaki rehber öğretmenlerin her çocukla 10-15 dakika sohbet ederek çocuktan aile içerisindeki diyaloğu ya da şiddet olup olmadığı bilgisi alınabilir. Aile doktorları olduğu üzere aile rehberleri de olabilir. Ayrıyeten, şiddet mağduru bayanların ulaşabileceği biçimde 7/24 sistemine bakılırsa psikolog ve sosyologlar çalışmalı. Muhtaçlık olduğu anda bayan telefonla çağırabilir, nöbetçi psikolog biçiminde olabilir.
Tuba Vural Çokal (AK Parti Antalya Milletvekili): Bu ruhsal rapor konusu fazlaca değerli nitekim. Evlilik öncesi insanlardan Hepatit-B testi isteniyor, kan testi isteniyor. Nitekim bu işi evlenirken bir tık daha zorlaştırmak, ancak boşanmaları kolaylaştırmak gerektiğine inanıyorum. Yani bilhassa Aile Sıhhati Merkezlerinde bir psikoloğun bulunması gerektiğine inanıyorum.