Erdoğan’ın ‘Üniversiteler özgür’ kelamlarına akademisyenlerden reaksiyon: Akademik özgürlük yok

semaver

Active member
Erdoğan’ın ‘Üniversiteler özgür’ kelamlarına akademisyenlerden reaksiyon: Akademik özgürlük yok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’de akademik özgürlüğün olmadığı rastgele bir üniversite kelam konusu değil” istikametindeki açıklamalarına akademiden reaksiyon geldi. Eski Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) Genel Lideri Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, “Türkiye’de üniversitelerin kurumsal özerklikte ve akademisyenlerin özgür olduğunu söylemek, özgür akıl ile dalga geçmek manası taşır” dedi. Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Lideri Dr. Vahdet Özkoçak da “Sayın Cumhurbaşkanı’nın en uzak olduğu alan yükseköğretim ve üniversitelerdir maalesef” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Altıntaş

Prof. Dr. Mustafa Altıntaş ve Dr. Vahdet Özkoçak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını Cumhuriyet’e kıymetlendirdi.

Prof. Dr. Mustafa Altıntaş
: Türkiye’de kurumsal özerkliğin de bilimsel ve akademik özgürlüğün de olmadığı ortadadır. Kurumsal özerkliğin olmazlığını Boğaziçi Üniversitesi üzerinden örnekleyebiliriz. Profesörlüğe yükseltilmesi ve atanması bile olanaksız olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne “çökme” hedefi ile Rektör Bulu’nun AKP’ye, daha doğrusu Recep Tayyip Erdoğan’a biat ve sadakat imtihanında öne çıkarak rektör atamasında gorebilmekteyiz. Yeni akademik ünitelerin Cumhurbaşkanlığı sonucu ile açılıp kapatılmasını da buna ekleyebiliriz. Türkiye’deki bilimsel ve akademik özgürlüğün yokluğu ise Kocaeli Üniversitesi profesörlerinden Onur Hamzaoğlu’nun “Dilovası’nın Zehirlenmesi” raporundan ötürü; “Bu Suça Ortak Olmayacağız Bildirisi”ne imza atan akademisyenlerin topluca kovulmaları, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi profesörlerinden Mustafa Öztürk’ün ülkeyi terk etmesi, Ankara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinin Covid-19 konusunda toplumu uyarma emelli değerlendirmede bulunmalarına karşı utanç verici teşebbüsler, AKP hükümeti ve AKP’li cumhurbaşkanı devrinde örneklendirilebilir.

Durum bu iken Türkiye’de üniversitelerin kurumsal özerklikte ve akademisyenlerin özgür olduğunu söylemek, özgür akıl ile dalga geçmek manası taşır.

Dr. Vahdet Özkoçak

TAHLİLSİZ ÖRNEKLER

Dr. Vahdet Özkoçak:
Sayın Cumhurbaşkanı’nın en uzak olduğu alan yükseköğretim ve üniversitelerdir maalesef. O denli ki kendisinin talimat verdiği ve bu sıkıntıları “Çözün” dediği lakin tahlile kavuşmayı bırakın, daha da tahlilsiz kalan onlarca örnek verebiliriz. Üniversiteler özgür diyebilmek için mobbingin sona ermiş olması, darbe devri ucube 2547 sayılı kanunun ortadan kalkması ve darbe eseri 20 üniversite için kurulmuş lakin 200’ün üzerinde üniversite ile ilgilenemeyen

darbe eseri YÖK kaldırılarak yerine bir bakanlığın kurulmuş olması gerekiyor. AKP hükümeti devrinde mevcut akademik ve idari takımların yaklaşık yüzde 40’ı yapılandı. Baskı kurmaya gerek kalmadan bir yapılanma sağlandı.

Akademisyenler görüşlerini istedikleri üzere korkmadan lisana getiremiyorlar. Bunu yalnızca hükümete bağlamayız. Hakkını toplumsal medya üzerinden aramaktan dahi korkan on binlerce akademisyen var. bu biçimde bir ortamda nasıl bir özgürlükten bahsedebiliriz? Bir televizyon kanalının canlı yayınında bir iddiayı lisana getirdiğim için bana disiplin cezasını 15 günde veren bir YÖK Denetleme – Yüksek Disiplin Kurulu’nun olduğu yerde fikir özgürlüğünden bahsedilebilir mi?

Cumhurbaşkanı’nın en uzak olduğu alanda problemleri çözmek için yapılması gerekenlerin başında zihinsel dönüşüm var.