Erdoğan, geçinemeyen yurttaşa 687 TL’lik şifa reçetesi verdi

semaver

Active member
Erdoğan, geçinemeyen yurttaşa 687 TL’lik şifa reçetesi verdi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki resepsiyonlarda konuklara ikram edilen “ejder meyveli smoothie”, “efuli” ve “Alo evera” üzere lüks içecekler üzerine başlayan “israf” tartışması bir daha alevlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen cuma günü Tokatlı çiftçilere buluştu. Görüşmenin görüntüsü evvelki gün Cumhurbaşkanlığı tarafınca yayımlandı.

“KALİTELİ ÜRÜN”

Görüntüye bakılırsa, Erdoğan, “Ramazan geldi, istiyoruz ki ucuz fiyatla vatandaşımıza Et Süt Kurumu’nda falan eti, kıymayı, kuşbaşını verelim” sözlerini kullandıktan daha sonra çiftçilere her akşam yatmadan evvel yediği karışımı tavsiye etti. Erdoğan’ın tabirleri şu biçimde:

“Şimdi ben bir şey tavsiye edeceğim. Ben şunu yapıyorum, her akşam yatarken manda yoğurdu. Manda yoğurdu sahiden kalitedir, hayli düzgündür. Onun içine şöyleki Medine hurması doğrarım, üç tane yahut beş tane. Ona biraz kestane balı ve bir de içine yulaf ezmesi atarım. Bu dörtlüyü karıştırarak yer yatarım. Şifa.”

Cumhuriyet, Erdoğan’ın yurttaşa tavsiye ettiği karışımda yer alan materyallerin ortalama fiyatlarını araştırdı. Buna bakılırsa, piyasada 1 kilogramlık manda yoğurdu ortalama 96 TL’ye satılıyor. Erdoğan’ın karışımında yer alan Medine hurması ise çöl ikliminde yetişen bir bitki. Bu sebeple Türkiye’de satışa sunulan Medine hurması büyük oranda ithal ediliyor. Bir kilo Medine hurması almak isteyen yurttaşın piyasadaki ortalama fiyatlara nazaran 154 TL ödemesi gerekiyor. Karışıma eklenen kestane balı da kıymetli bir eser. “Çiçek balına nazaran daha faydalı olduğu, tertipli tüketildiğinde kimi hastalıkların oluşumunu önlediği” belirtilen kestane balının piyasadaki ortalama kilogram fiyatı 385 TL. Erdoğan’ın karışımına kattığını söylemiş olduği yulafın fiyatı da son devirde enflasyon tesiriyle süratle yükselen eserler içinde. Marketlerde inceltilmiş biçimde “yulaf ezmesi” ismiyle paketli biçimde satılan eserin ortalama kilogram fiyatı ise 52 TL.

SATIN ALMAK İÇİN

Erdoğan’ın tavsiye ettiği karışımı her akşam yatmadan evvel yemek isteyen bir yurttaş, bu eserlerden birer kilo satın alıp meskeninde bulundurmak istediğinde ortalama 687 TL harcama yapmak durumunda kalıyor.