Ercan Turgut’un akabinde: Sesi sonuna kadar açıyordum ki…

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz günlerde Ercan Turgut’u uğurladık. Devrin kıymetli müzikçilerinden birisi olan Ercan Turgut’u tanımayanlar yahut bilmeyenler için bir daha Ercan Turgut’un anlatımı ile kendisinin müzik seyahatini sizlere aktarmak istedim.

KENDİ KELAMLARIYLA MÜZİĞE BAŞLANGIÇ HİKAYESİ

“1965 yılında, 13 yaşındayken müzik söylemeye başladım. Kurduğumuz orkestra ile okul çaylarında sahneye çıkmaya başladık. 1968 yılında Melih Kibar, Yaz Baltacıgil, Mehmet Duru, Namık Denizli, Erdinç Avcı ile bir arada orkestra günlerim başladı. Bu orkestra ile yabancı müzikler söylüyordum. Biz İstanbul Yelken Kulübü’nde çalışıyorduk. Yan tarafımızda yer alan Fenerbahçe toplumsal Tesisleri’nde ise Şerif Yüzbaşıoğlu kendi orkestrası ile çalışıyordu. Şenay, Rober ve Neco solistleri idi. Asım Ekren, Selçuk Başar, Uğur Başar, Atilla Özdemiroğlu olarak çalışıyorlardı. O periyot ben Tom Jones, Engelbert Humperdinck, Andy Williams müzikleri söylüyordum. sonrasındasında repertuvarıma Türkçe kelamlı müzikler eklemeye başladım. Timur Selçuk ve Erol Büyükburç şarkıları… Türkçe kelamlı müzikler hayli tutulmaya başladı ve İstanbul Yelken Kulübü’nde söylemiş olduğim müzikler epey ilgi görmeye başladı. beraberinde gece kulüplerinde de sahne almaya başlamıştım. O günlerde beni dinlemeye gelen Turgay Noyan gecede ne kadar kazandığımı sordu. O sırada gecede 250 lira yevmiye alıyordum. “Sana gecede 40 lira vereceğim lakin bu işin alaturası epeyce fazladır” dedi. Kelamını ettiği yer Derya Taverna imiş. Gecede 40 lira yevmiye alıyordum. Fakat gecede 300-400 lira alatura alıyordum. O tavernada yıllarımız geçti. Ben o tavernada “Huzurum Kalmadı” isimli şarkıyı söylemiş oldum ve arabeskin yolu açıldı. 1979 yılında da Baha Boduroğlu ağabeyim “sana arabesk bir longplay yapalım” dedi. Müzik aramaya başladık ve müzikleri bulduk. Müziklerden bir tanesi de orkestra arkadaşım olan gitarist Tahir Dökme’nin bestesi olan “Neredesin Sen” isimli müzikti. Lakin ben arabeski hiç bir vakit ağlayarak yahut inleyerek söylemedim. Düzgün bir İstanbul Türkçesi ile söylemiş oldum.”

Ercan Turgut, 8 Ekim 1952 tarihinde Malatya’da dünyaya geldi. Lise eğitimini Haydarpaşa Lisesi’nde aldı. Üniversite eğitimine Siyasal Bilimler Fakültesi’nde başladı. ondan sonrasında Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na girdi ve mezun oldu. 13 yaşında iken müzik mesleğine başladı. 1974 yılında “Olur bu biçimde Şey / Gülme Komşuna Gelir Başına” isimli albümünü piyasaya sürdü. “Delikanlılar” isimli kümede uzun yıllar yer aldı. Kümeden ayrıldıktan daha sonra arabesk kesimler ile isminden kelam ettirdi. 1979 yılında Baha Boduroğlu’nun BİP Plak etiketiyle piyasaya sürdüğü “Dönemezsin” isimli albümü ile büyük bir çıkış yakaladı. Albümün aranjörü Tuğrul Karataş, müzik yöneticisi ise Sabahattin Akdağcık idi. Albümün prodüktörü ise Baha Boduroğlu. Bu albümü “Arabesk 2” ve “Deli Fişek” albümleri izledi. Uzun yıllar boyunca müzik ile iç içe yaşayan Ercan Turgut daha birfazlaca kaset ve plak yaptı. 1990’lı senelerda Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nda solistlik yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın verdiği nazaranvlerde ülkemizi temsil etti. Evli ve bir erkek çocuk babası olan Ercan Turgut beraberinde âlâ bir Fenerbahçe taraftarıydı.

* Dönemezsin plak kapağı
* Bip plak logosu

BAHA BODUROĞLU’NUN SÖYLEDİKLERİ

Ercan Turgut ile yıllarını geçirmiş ve yaptıkları müzikal iştiraklerle Ercan Turgut’un müzik dünyasında isim yapmasında bir çok katkısı olan Baha Boduroğlu’nun bu noktada söylemiş oldukleri fazlaca kıymetli:

“Öncelikle şunu söylemek istiyorum; Ercan Turgut fazlaca uygun Batı müziği müzikleri söylüyordu. Tom Jones, Engelbert, Elvis Presley, Beatles, Frank Sinatra şarkıları… Derya Taverna günlerinde birlikte olduğum vakit Ercan’ın hayli daha ilerde olması lazım diye düşünüyordum. Yapmış olduğu 45’liklerle periyodun erkek müzikçileri içinde bir türlü parlayamıyordu. Onun söylemiş olduği müziklerin ve yaptığı plakların kolejli kızların odasına girmesi gerekiyordu ve bu “Dönemezsin” aldı longplay yardımıyla oldu. Bize bir mecra lazımdı hedeflediğimiz kitleye ulaşmak için. Kontrolden geçmeyen müzikler vardı. Zira o senelerda TV ve radyonun haricinde biroldukça müzik alıcısı vardı. ondan sonrasında ise “Arabesk 2” albümünü yaptık. Bu üretimlerden daha sonra Ercan Turgut ne yaptıysa dinlendi.

Daha evvelki senelerda ise ben Ercan Turgut’u Atilla Özdemiroğlu ve Şanar Yurdatapan’ın sahibi olduğu Şat Yapım’a götürmüştüm. Orada yeni gelen müzikleri evvel Ercan’a söyletiyordum. Ercan’ı dinleterek müzikleri öğretiyordum ve bu durum bir süre daha sonra tesirini gösterdi. Hatta Ercan müzik söylerken sesi sonuna kadar açıyordum ki fark edilsin. Bu durum Şanar Yurdatapan’ı etkilemişti. Ama ŞAT Üretim, erkek müzikçilerle çalışmak istemiyordu. Hatta Kayahan ve Coşkun Demir’le o niçinle çalışmadılar.

ŞAT İmal bir süre daha sonra işleri küçültmek istedi ve alt kadroyu işten çıkardılar. Hurşit Yenigün, ben, Recep Aktuğ, Serpil Eroymak, Ercan Turgut… Hepimiz ayrıldık ve ben ARI Yapım’ı kurdum. ARI Üretim olarak öteki bir stüdyoya geçtik ve yapımlara başladık. Arı Yapım’a daha sonradan Tuğrul Karataş, Hayrettin Çalkılıç ve “Yonca Plak” etiketinin sahibi Ergin Bener’de ortak olarak katıldılar. Arı Yapım’ın birinci yapımı Sezen Aksu’nun “Kaybolan seneler- Neye Yarar” isimli 45’liğidir. Bip Plak “Disko Fasıl” serisi, “Küçük Kız ” 45’liği ile Küçük Kız Ayça, “Sadık Gürbüz”, Ercan Turgut ” Dönemezsin ve Arabesk 2″,”Turgay’ın Tavernası ” Ersen Dinleten, Semiha Yankı, Erkut Taçkın, Işıl German, Pakize Suda, Füsun Önal yapımlarıyla müzik dünyasının muhakkak başlı imalcileri ortasına girdi. ARI Yapım’ın plak markasının ismi ise BİP plaktı. Disco Fasıl plağı o periyot fazlaca tuttu ve ben o kayıtları Minareci firmasına, Almanya’ya sattım. Oradan gelen parayla stüdyoyu bir daha kurduk.”

Baha Boduroğlu, Ercan Turgut’un da dahil olduğu Delikanlılar vokal kümesinden da kelam etti. Bu kümenin 4 ses vokal yapan bir küme olduğunu belirtti. Ercan Turgut, Kartal Kaan, Mustafa Savaş, Timur Arda ve Ali Çetin.

Ercan Turgut aracılığı ile anlattığım geçmiş senelera ilişkin Türkiye’nin müzik dünyasının kısa bir hikayesi bana günümüz Türkiye’sindeki müzik piyasasının kalitesizliğini bir defa daha hatırlattı. Günümüzde bilhassa Türkiye’de müzik piyasasında ne ararsan var. Ortalık amatörlerden geçilmiyor. Prodüktörlük, aranjörlük ve müzisyenlik üzere unvanlar artık her insanın sahip olduğu unvanlar haline gelmiş durumda. Herkes bu unvanları kendi kendine kolaylıkla verebiliyor. Hal bu biçimde olunca müzik piyasası ise buram, buram amatörlük kokuyor. sıradan ve kolay üretimleri tüm “digital” mecralarda bulmanız mümkün. Yükle Youtube ve Spotify’a. CD ve longplay de neymiş? Bu yüzyılda artık müzik internetten dinlenirmiş. Malum şahıslara sorunca da bu biçimde bir yanıt veriyorlar. Kaliteyi orta ki bulasın. Çok az sayıdaki üretimler hariç piyasanın genel hali bir çok kalitesiz durumda. Ben aranjörüm, ben prodüktörüm, ben müzisyenim. Kendi bestesini kısıtlı bilgisiyle internete yükleyen herkes otomatik olarak prodüktör ve aranjör olmuş oluyor. Müzisyenlik aslına bakarsanız cepte. Cubase, Logic ve bilumum programlar var ise ben de bilgisayarıma yüklemeyelim diyen azımsanmayacak sayıda bir müzisyen bölümü var.

her insanın müzik ismine dilediği üzere ahkam kesmediği günleri görmek ve yaşamak ümidiyle.

Erken yaşta kaybettiğimiz sevgili Ercan Turgut’a bir defa daha rahmet diliyorum. Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

* Bilmeyenler için ALATURA: Düğün salonu, gazino ve taverna üzere gibisi cümbüş yerlerinde müzisyenlerin sahnede çalarken dinleyicilerden aldıkları bahşiş.