Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş, Yenişafak gazetesinde yazdığı “Ramazan Günlükleri” yazısında, “günaydın” ve “tünaydın” sözlerini, “Cahiliye devri adeti” olarak nitelendirmişti.
Erbaş, yazının ilgili kısmında, “Cahiliye periyodunda birinin konutuna vardıkları vakit mahremiyete hürmet göstermez, ‘Sabahınız hayat olsun’ üzere kelamlar söylerlerdi. Bizde kimi kimselerin kullandığı, ‘Günaydın, tünaydın’ tabirlerine emsal sözlerdi bunlar” tabirlerini kullanmıştı.
Yansıların akabinde Hürriyet müellifi Ahmet Hakan’a bir ileti gönderen Ali Erbaş, bu taraftaki açıklamalarını reddetti…
Erbaş’ın Ahmet Hakan’a gönderdiği ileti şöyleki:
“Merhaba Ahmet Hakan Beyefendi.
Güzelsinizdir inşallah.
2015 yılında Yeni Şafak Gazetesi’nde yazdığım ramazan köşe yazılarından birinin başlığı ‘Aranızda Selamı Yayınız’ idi.
Selamın tarihini anlatırken cahiliye devrindeki selamlaşma adetinden Peygamberimizin selam tavsiyesine geçiş sürecini tabir etmiştim.
Hususun anlaşılması için günümüzden örnek vermiştim.
Rastgele bir yerme niyetim asla olmamıştır.
Ekte köşe yazımı gönderiyorum.
Bunun haricinde hiç bir yerde ‘Günaydın demek cahiliye adetidir’ ya da ‘Günaydın demeyiniz’ üzere bir kelamım asla olmamıştır.
Kaldı ki ben de vakit zaman birebir hitap formunu kullanıyorum.
6 sene evvelki bir yazıdan zorlama yaparak bu biçimde bir kanaate ulaşmak ve güya ‘Günaydın demeyin’ demişim üzere algı oluşturmak büyük haksızlıktır.
Bugünkü yazınızdan dolayı üzüldüğümü söz edeyim.
Size hürmet duyuyorum ve gerekli düzeltmeyi yapmanızı bekliyorum.
Allah’a emanet olunuz.
Prof. Dr. Ali Erbaş
Diyanet İşleri Lideri”
Erbaş, yazının ilgili kısmında, “Cahiliye periyodunda birinin konutuna vardıkları vakit mahremiyete hürmet göstermez, ‘Sabahınız hayat olsun’ üzere kelamlar söylerlerdi. Bizde kimi kimselerin kullandığı, ‘Günaydın, tünaydın’ tabirlerine emsal sözlerdi bunlar” tabirlerini kullanmıştı.
Yansıların akabinde Hürriyet müellifi Ahmet Hakan’a bir ileti gönderen Ali Erbaş, bu taraftaki açıklamalarını reddetti…
Erbaş’ın Ahmet Hakan’a gönderdiği ileti şöyleki:
“Merhaba Ahmet Hakan Beyefendi.
Güzelsinizdir inşallah.
2015 yılında Yeni Şafak Gazetesi’nde yazdığım ramazan köşe yazılarından birinin başlığı ‘Aranızda Selamı Yayınız’ idi.
Selamın tarihini anlatırken cahiliye devrindeki selamlaşma adetinden Peygamberimizin selam tavsiyesine geçiş sürecini tabir etmiştim.
Hususun anlaşılması için günümüzden örnek vermiştim.
Rastgele bir yerme niyetim asla olmamıştır.
Ekte köşe yazımı gönderiyorum.
Bunun haricinde hiç bir yerde ‘Günaydın demek cahiliye adetidir’ ya da ‘Günaydın demeyiniz’ üzere bir kelamım asla olmamıştır.
Kaldı ki ben de vakit zaman birebir hitap formunu kullanıyorum.
6 sene evvelki bir yazıdan zorlama yaparak bu biçimde bir kanaate ulaşmak ve güya ‘Günaydın demeyin’ demişim üzere algı oluşturmak büyük haksızlıktır.
Bugünkü yazınızdan dolayı üzüldüğümü söz edeyim.
Size hürmet duyuyorum ve gerekli düzeltmeyi yapmanızı bekliyorum.
Allah’a emanet olunuz.
Prof. Dr. Ali Erbaş
Diyanet İşleri Lideri”