Endüstrinin önderi İstanbul

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Varank, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Veritabanı bilgileri temel alınarak yapılan “Sanayinin Liderleri” çalışmasında, 90 binden çok üreticinin 4 bin farklı eserine dair üretim kapasiteleri incelendi. 2020 ve 2021 bilgileri kıyaslanarak üretim kapasitesi artan eserler ve kesimler belirlendi” dedi. Bakan Varank, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen Endüstrinin Önderleri Programı Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de son 20 yıllık devirde, sanayi ve teknolojide büyük ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

Tekstil, Deri, Kimya, Bilgisayar’da İstanbul birinci sırada

Varank, bugün sonuçlarının paylaşıldığı Endüstrinin Başkanları çalışmasına yönelik şu ayrıntıları paylaştı: “TOBB Sanayi Veritabanı dataları temel alınarak yapılan bu çalışmada, 90 binden çok üreticinin 4 bin farklı eserine dair üretim kapasiteleri incelendi. 2020 ve 2021 bilgileri kıyaslanarak üretim kapasitesi artan eserler ve dallar belirlendi. Devamında da vilayetlerin üretim kapasiteleri tespit edilip karşılaştırıldı. İmalat endüstrimizin tüm alt bölümlerinde fazlaca büyük üretim kapasitesi artışları olduğunu tablolardan görmüş olduk. Hepimizi heyecanlandıran bu tablo, endüstrimizin 2021 yılında üretim ve ihracatta kırdığı rekorların da bir teyidi pozisyonunda.”

İllerin üretim performansına ait datalardan bahseden Varank, şunları kaydetti: “İstanbul, 1809 eserin her birinde sahip olduğu üretim kapasitesiyle birinci 3 kentten biri olmuş. Mega kentin dokumacılık, hazır giysi, deri, kimya, plastik, bilgisayar başta olmak üzere birfazlaca dalda birinci olduğunu görüyoruz. İstanbul’u 1028 eserle İzmir, 772 eserle de Kocaeli takip ediyor. Devamında ise Ankara, Bursa, Konya diye giden bir sıralama ortaya çıkmış. İzmir’in besin, tütün ve rafine edilmiş petrol kesimlerinde, Kocaeli’nin ise ana metal sanayi ve motorlu kara taşıtlarının imalatında birinci sırada yer aldığını görüyoruz.”

“Avrupa’nın ana tedarikçileri içindeyız

TOBB Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye’nin bilhassa son 20 yılda endüstride yakaladığı ivme ve ulaştığı düzeyin ortada olduğunu tabir ederek, bir epey kesimde dünya ve Avrupa ölçeğinde birinci sırada yer aldığını ve Avrupa’nın ana tedarikçileri içinde olduğunu kaydetti. Bu yıl üretim ve ihracatta başarılı bir performans sergilemeye devam edildiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, emellerinin yakalanan ivmeyi sürdürmek olduğunu söylemiş oldu. Hisarcıklıoğlu, yatırımcılara yol göstermek, ellerindeki kaynakları en verimli biçimde kullanmalarına dayanak vermek istediklerini belirterek şunları kaydetti: “İşte bu maksatla Endüstrinin Başkanları Programını başlattık. Bu program, sanayi kapasite raporları dataları baz alınarak hazırlandı. Sanayi kapasite raporlarımızla sanayicilerimizin makine parklarını, istihdam ayrıntılarını, üretim ve tüketimlerini kayıt altına alıyoruz.”

Bu bilgilere bakılırsa, sanayi tesislerinin üretim kapasitelerinin, her vilayet bazında hesaplandığının bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, bu datalara “sanayi.tobb.org.tr” adresinden ulaşabileceğini söylemiş oldu.

Hisarcıklıoğlu, sanayi bilgi tabanının ve Endüstrinin Önderleri Programı’nın yeni yatırım kararlarının yanlışsız alınmasına ışık tutacağını vurgulayarak şu biçimde devam etti: “Yatırımcılarımızın da buradaki ayrıntıları, kıymetli bir referans kaynak olarak kullanmalarını, bu biçimdece hem kendileri birebir vakitte ülkemiz için daha faydalı sonuçlar verecek yatırım kararları almalarını bekliyoruz. Endüstrinin Önderleri Programı’nın bir değerli özelliği de coğrafik bazda vilayetlerimizin, kendi durumlarını görmelerini sağlamasıdır. Hangi bölümde öne çıktıklarını ve hangi kesimde kümelenme oluşmasını sağladıklarını bulacaklar. Buna göre de hangi bölümlerde yatırım çekme manasında daha avantajlı olduklarını ortaya çıkaracaklar.”

Geçen yıl 2020’ye nazaran, 4 bin eserden 2 bin 463’ünde, yani yüzde 62’sinde üretim kapasitesinin arttığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Üretim kapasitesi artan eser sayısı en hayli olan bölümler, Nace 28, makine ve ekipman imalatı bölümü, Nace 20, kimyasal mamüllerin imalatı kesimi, Nace 10 besin eserleri imalatı dalı oldu.” diye konuştu.

Türkiye kahramanını arıyor

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi’nin Ulusal Uzay Programı’nın değerli bir kademesini oluşturduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı’mız projeyi duyurduktan şu ana kadar sayfayı (www.uzaya.gov.tr) 2,7 milyon kişi ziyaret etti. 27 bin kişi de kayıt sayfasına giriş yaptı. Şu anda bütün koşulları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı da 150.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk uzay yolcusu ve bilim misyonu projesini resmi olarak başlatmış olduğuna işaret eden Varank, şöyleki konuştu: “Projeyle, seçilecek bir Türk vatandaşını 2023’te bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne milletlerarası uzay istasyonuna göndereceğiz. Göndereceğimiz kişi kendisinin ya da Türkiye’deki öbür bilim insanlarının bilimsel test ve deneylerini istasyondaki yer çekimsiz uzay ortamında gerçekleştirecek. Bu itibarlı misyon yardımıyla Türkiye, uzaya vatandaşını gönderen ender ülkeler içinde yer alacak.” Varank, seçilecek bilim elçisinin Türkiye’nin gelecekteki ulusal kahramanlarından biri olacağını düşündüğünü belirterek, “Bayrağımızı uzayda gururla taşıyacak bu kişi, gelecek kuşaklar için bir rol model olacak ve onların uzay çalışmalarına ilgi göstermesinin önünü açacak” diye konuştu.

Milli Uzay Programı genelgesi yayımlandı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı daha sonrası 2023 yılında uzaya bir Türk’ün gönderileceğini açıklamasının akabinde, Ulusal Uzay Programı ile ilgili Cumhurbaşkanı Genelgesi de Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgede, uzaya erişim, global uzay pazarından giderek daha fazla hisse alınması, uzay stratejisinin verimli, sürdürülebilir biçimde gerçekleştirilmesinin Türkiye için büyük kıymet arz ettiği bildirildi. Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı’nın dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak Ulusal Uzay Strateji Evrakı hazırladığı lisana getirilen genelgede, 2022-2030 yıllarını içeren evrak kapsamında yürütülecek. Bu doküman, Türkiye Uzay Ajansı internet sitesinde yayımlanacak.

Okumaya devam et...