Endüstrideki doğal gaz artırımı için ‘rekabet’ vurgusu

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Doğalgazda sanayi aboneleri için geçerli olacak tarifeye yaklaşık yüzde 48, elektrik üretim gayeli tarifeye ise yaklaşık yüzde 46 artırım yapıldı.

Endüstriye gelen doğal gaz artırımı daha sonrası iş dünyası ve dal temsilcilerinden kıymetlendirme geldi.

Bakan Dönmez: En ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye

Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Eylül ayı prestijiyle Avrupa’da vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye olup, elektrikte ise Ukrayna ve Sırbistan’dan daha sonra en ucuz üçüncü ülke konumundayız” açıklamasını yaptı. Bakan Dönmez, “2000’li senelerda yalnızca 5 kentimizde doğalgaz kullanılmaktayken, bugün 81 vilayetimizin tümüne ve 604 ilçe ve beldemiz ile 171 OSB’ye doğalgaz ulaştırılmış durumdadır. Global güç hammadde fiyatlarında yaşanan şok artışlara karşı vatandaşlarımızı korumak maksadıyla, maliyetin yaklaşık yarısı devletimiz tarafınca üstlenilmektedir” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu: Maliyeti ve enflasyonu artıracak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, endüstride doğalgaza yapılan yüzde 48’lik artırımın üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracağını söylemiş oldu. Hisarcıklıoğlu twitter hesabından yaptığı açıklamada “Türkiye’nin daha fazlaca üretim, yatırım ve istihdama gereksinimi var. Endüstride doğalgaza yapılan yüzde 48 artırım üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracaktır. Üretim ve yatırıma daha fazla takviye olup endüstrimizin rekabet gücünü korumalıyız” sözlerine yer verdi.

OSBÜK Lideri Kütükçü: Rekabet talihini zorluyor

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Lideri Memiş Kütükçü, güç maliyetlerindeki artışın rekabet bahtını zorladığına işaret etti. Yılbaşından bu yana doğalgazda sanayi tarifesinde yüzde 147,5 artırım yansıdığına dikkat çeken Kütükçü, Doğalgaz artırımları elektriğe de artırım manasına geliyor. Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı vakit bu piyasa takas fiyatını da üst çekiyor. Bu da son kaynak tedarik tarifesiyle elektrik kullanan organize sanayi bölgelerimizin ya da hür tüketicilerin maliyetlerini üst çekiyor. Güç maliyetlerinin yükselmesi bizim üzere gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet talihini zorluyor” dedi.

Okumaya devam et...