EMS Ödülünü kazanan İtalyan Cristiana De Filippis. “Matematik dürüstlüğün bir atışıdır”

Suzan

New member
“Orada matematik bu benim işim. Benim tutkum. Bu bir zihniyet. Analitik becerilerinizi geliştirir, size dünyayı okumanın yeni anahtarlarını verir, eleştirel duygunuzu geliştirir. Ama her şeyden önce bu bir dürüstlük meselesidir: Bir teorem doğrudur ya da yanlıştır. Hile yapamazsın».

Cristiana De Filippis, 32 yaşındamatematikçilerin 1930'lardan bu yana gecelerce uğraştığı bir problemi çözdü. Bundan dolayı 2024'te Avrupa'nın en önemli ödülünü kazandı: Avrupa Matematik Topluluğu Ödülü. Bu konuyla ilgiliFields Madalyası'nın ön odası, “Matematikte Nobel” olarak kabul edilen şey.

Onunki Schauder'in teorisine yeni bir yaklaşımdır.

İtibaren MateraEn üst düzeyde araştırma yapmak için dünyayı gezdikten sonra üs olarak İtalya'yı seçti. Ve buradan her ay dünyaya ayrılıyor. Bugün University of Parma'da çalışıyorHarika bir mükemmellik noktasında Matematiksel Analiz öğretmeni ve araştırmacısıdır. «İşte benim ilgilendiğim ve üzerinde çalışmaya başladığım araştırma alanının öncüsü Profesör Giuseppe Mingione. Oxford».

Sert bir bilim olarak kabul edilen matematik (İngiliz sert bilimini takip eden bir ifade) onun için basittir. «Matematik konusunda tutkulu oldum çünkü benim için kolaydı. Benim için bir çeşit kolaylık vardı. Bana bir oyun gibi geldi, bu yüzden neredeyse oynayarak ona yaklaştım”

Bilim lisesi. Ailesinin isteği dışında matematiğe kaydoldu. “Size güvenli bir iş sağlayan mühendisliği seçin.” Onları dinlemiyor, akademik dünyada yüksek seviyelere çıkmanın hayalini kuruyor. “O yıllarda akademi öyle hafife alınacak bir şey değildi. Matematiğe kaydolanlar öğretmenlik mesleğine sahipti. Ama bu beni çekmedi.” Ve bunu yapmakla kalmadı, aynı zamanda o yüksek seviyeleri de aştı. kendi kuşağının en çok alıntı yapılan matematikçisi oldu.

Güzel Zihinler

Gemini'nin arkasındaki İtalyan Riccardo Giraldi: “Yapay zeka akıl yürütmeyi öğreniyor”. Ve geri dönmeyi hayal ediyor

kaydeden Eleonora Chioda

04 Ocak 2025

Sürekli başarısız olan eski yöntemi alt üst ederek bir matematik problemine yeni bir yaklaşım geliştirdi. «Bir inşa etmeyi başardık Kısmi diferansiyel denklemler sınıfının düzenliliğine yeni yaklaşım».

Bu noktada susuyorum. Ve o: «Okulda çalıştığımız denklemleri hatırlıyor musun? Belli bir ilişkiyi tatmin eden bilinmeyen bir numaraya sahiptik. Bütün oyun o bilinmeyen numarayı bulmaktı. Bu prensibi soyutlarsanız, şunları yapabilirsiniz: sayılarla değil işlevlerle tanımlanan denklemleri göz önünde bulundurunbaşka işlevleri içeren ve sonsuz boyutlu uzaylarda tanımlananlar. Bu durumda bilinmeyen bir fonksiyondur.”

Bu tür denklemler çoğu fiziksel olgunun modellenmesinde önemli bir rol oynarlar. Onlar için kullanılırlar bir salgının ilerleyişini anlatınBelirli bir yerdeki sıcaklık, sıvıların hareketi, malzemelerin davranışı veya hava tahmini. Görünüşe göre bağlantısız fenomenler, birden fazla değişkene bağlı, dolayısıyla çok boyutlu denklemlere kadar izlenebilmektedir: dolayısıyla kısmi diferansiyel denklemler. Bu denklemlerin en önemli sınıfı eliptik denklemlerdir.
“Benim katkım, tamamen farklı bir yaklaşım tasarlamanın gerekli olduğu, düzgün olmayan eliptik durumda bu denklemlerin çözümlerinin düzenliliği yönünde oldu.”

Bu noktada, hatta belki daha öncesinde, daha fazlasını soramam. Anlıyor ve şöyle diyor: «Üzgünüm aşamadığım bir dil engeli var. Bunu daha iyi açıklayamam. Sana bir paragraf yazmamı ister misin?”

Büyüklerin alçakgönüllülüğü.

Matera'dan Torino'ya. Güçlü etkileşimli sistemler, dinamik sistemler ve n-cisimler konusunda dünyaca ünlü uzman Susanna Terracini'den lisans derecesi. Brezilya'da bir kelebeğin kanat çırpması Teksas'ta bir kasırgayı tetikliyor.

Güzel Zihinler

19 yaşındaki Camilla Fezzi, “DNA'nın kusurlu dansı” olan kanseri yenmek için Caltech'te

Eleonora Chioda

01 Aralık 2024

Daha sonra Milano Bicocca Üniversitesi'nde kısmi türev sektörünün bir diğer önemli ismi Veronica Felli ile yüksek lisans eğitimine devam ediyor. “Eldeki sayılara bakılırsa matematikçiler neredeyse her zaman erkek olmuştur, ama yine de kadınlar mükemmelleşiyor. inanıyorum ki cinsiyet eşitliği meselesi STEM konularında beyin göçü veya İş ve aileyi uzlaştırmada zorluk, bunlar Madalyonun her tarafı: İtalya'da araştırmaya yatırım eksikliği».

Mezun olduktan sonra De Filippis dört aylığına Fransa'ya gitti. Daha sonra hedefi yüksek tutmaya karar verir ve kendisini matematik sorularıyla “bombaladığı” röportajlar yaparak geçirdiği bütün bir günün ardından sektörün en tanınmış yerlerinden birine girmeyi başarır. Oxford. Kısmi diferansiyel denklemler alanında doktorası için burs kazandı. 2020'de bir süreliğine İtalya'ya döndü. Torino'da doktora sonrası. Ve sonra kendini bir yol ayrımında bulur.

“Yurt dışından, özellikle Almanya ve Avustralya'dan bir dizi teklif aldım. Parma'da açık bir pozisyon görünce tekrar ayrılıyordum. Çalışma grubunda varyasyonların analizi ve hesabını biliyordum ve zaten yurt dışına gideceğimi bilerek uygulamaya çalıştım.”

Güzel Zihinler

EPS Ödülü'nü kazanan İtalyan bilim adamı Andrea Cavalleri: “Lazerle görünmezi keşfediyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

28 Aralık 2024

Bunun yerine alınır, gruptaki tek kadın olur ve her 4 yılda bir, henüz 36 yaşını doldurmamış araştırmacılara verilen ve herkesi cezbeden o ödülü kazanır. “Bu büyük bir gurur anıydı ama sonuçta bu sadece bir başlangıç noktası. Beklentiler artıyor, sorumluluk seviyeleri artıyor ve her zaman daha iyisini yapma dürtüsü daha da güçlü.”

Sizin için matematik nedir?

«Bu titizliktir, gerekliliktir. Bu bir başarısızlıklar için büyük spor salonu çünkü kanıtlamayı başardığınız her iyi teoreme karşılık başarısız olan on tane teorem vardır ve bunlar üzerinde sonsuz geceler geçirmiş olabilirsiniz. Matematikten ayrı bir hayatınız yok. Çözüm bulma düşüncesi sizi asla terk etmiyor. Yani ısrar ediyorsunuz, ısrar ediyorsunuz çünkü eğer ilk başarısızlıkta vazgeçseydik matematikte ilerleme olmazdı. Schauder'in teorisinin probleminin aydınlanması bulaşıkları yıkarken aklıma geldi.”

Oysa matematikçinin hayatı son derece ilginç bir hayattır. «Farklı geçmişlerden ve dünyanın her yerinden bilim adamlarıyla etkileşime geçin. Çok seyahat ediyorsun. Az önce Prag'a ve Japonya'ya gittim, yakında İskoçya ve Avusturya'ya gideceğim. Uzmanların bir araya geldiği ve herkesin sonuçlarını sunduğu konferanslar var. Başka bir araştırmacıyla belki bir ay misafir olarak gittiğiniz bilimsel ziyaretler var. Ayrıca araştırma alanınızı daha fazla veya daha az erişilebilir hale getirmek için dersler aldığınız üniversite okulları var.”

Güzel Zihinler

Mars'a gidecek uzay gemisi Starship'in arkasında İtalyan bir mühendis var

kaydeden Eleonora Chioda

22 Aralık 2024

Ailede matematikçi yok. Zaten yazılmış bir yolun işaretlerini keşfetmek için geri döndüğünüzde birleştirilecek noktalar yok. «Önceden yazılmış yollara inanmıyorum. Çok çalışmaya, bağlılığa ve sıfırdan yaratılan yollara inanıyorum. Babam bana şunu söyledi: mühendislik yap. Çünkü yapay zeka, büyük veri, veri bilimi gibi tüm bu yeni disiplinler ön plana çıkmadan ve matematiğin önemi ciddi anlamda hissedilmeden önce bu konunun gerçeklikten uzak olduğu ortak düşünceydi. Bunun yerine matematikçi, esnekliği ve titizliği nedeniyle son derece takdir edilen bir figür; yalnızca akademik düzeyde değil, aynı zamanda sigorta şirketlerinden bankalara kadar şirketlerde de büyük talep görüyor.” De Filippis gelecekte daha da fazlasını yapmak istiyor. Kısmi diferansiyel denklemler teorisine önemli katkılar.

“Matematikçilerin son kullanma tarihinin kısa olduğu konusunda bir tür yanılgı var. Bu söylenti için bir matematikçinin ömrü 30 yaş civarında doluyor çünkü tepkisel ve çok taze bir zihin gerekiyor. Bu kesinlikle yanlıştır. Milyonlarca örnek var ve o zaman benim de son kullanma tarihim geçmiş olurdu.”

Peki bunu yapmak için? «Zor bir disiplindir, titizlik ve derinlemesine çalışma gerektirir. Tamamen anımsatıcı bir çalışma yeterli değildir. Ancak geri dönüş çok yüksek ve elde edilebilecek memnuniyet düzeyi çok yüksek. Risk almaya değer olduğunu söyleyebilirim…”

Güzel Zihinler

DeepMind'a meydan okuyan araştırmacı Gabriele Corso: “Yapay zeka ile farmasötik araştırmalarda devrim yaratıyoruz”

kaydeden Eleonora Chioda

13 Aralık 2024