Emniyet Müdürü’nün evrakını kapattılar: Bizi bırakın kaydı

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Gazeteci İsmail Saymaz, kovuşturmaya yer olmadığı sonucu verilen soruşturmada, “İntiharı sağlamaya yönelik yahut bu sonucu destekleyici hareket ve telaffuz bulunmadığı üzere, bunu ispat edecek bir not, bildiri yahut kanıt elde edilememiştir. Çalışkan’ın iş ötürüsıyla sıkıntılar yaşadığı kabul edilse dahi öteki bir kişinin yönlendirme cürmüne beden verecek hareket ve söylemi tespit edilemediği, vefatın büsbütün kendi kusurundan kaynaklandığı…” denildiğini aktardı.

Açılan bir başka soruşturmanın Hakan Çalışkan ile Komiser Özcan Balcı hakkında bakılırsavi berbata kullanmak üzerine olduğunu; bakılırsavi berbata kullanmaktan açılan bir öteki soruşturmada da Muhafaza Şube Müdürü Ekrem Gülen’in sözlerinin yer aldığını belirten Saymaz, bu belgedeki Hızır Kaptan ve Osman Kaptan’ın trafik çevirmeye takıldığı geceki konuşma kayıtlarına yer verdi.

Saymaz şunları yazdı:

Gülen, gece Osman Kaptan’ın arayıp “Annem kalp krizi geçirdi” söylemiş olduğini, kimliklerinde sorun çıktığını ve yardımcı olmasını istediğini söz etti. Durumu öğrenmek için Çalışkan’ı aradığını belirten Gülen, “Uygulama noktasında Hızır ve Osman Kaptan’ın kaldığını, annelerinin ağır hasta olduğunu, bir karışıklık yaşanmış olabileceğini” söyleyerek, bilgi aldığını anlattı. Gülen, hastanedeki anneleriyle bağlantı sorunu yaşarlarsa yardımcı olunmasını dediğini belirtti.

Gülen, Çalışkan’ın “kişilerin annesinin kalp krizi geçirmiş olması, ikametlerinin belirli olmasını dikkate alarak vicdani bir kanaatle inisiyatif aldığını,” yani hür bıraktığını söylemiş oldu.

Komiser Balcı: Üç kere telefon geldi
Komiser Özcan Balcı da Kaptan’ların durdurulması üzerine Çalışkan’ın aradığını, “Bu şahıslar kaçak değil. Mahkemeye gidecekler. Telefonlarını al ve bırak” söylemiş olduğini söylemiş oldu.

Buna karşın bırakmadığını vurgulayan Balcı, Çalışkan’ın tekrar aradığını, “kimi vakit adliye sisteminde kusur olabiliyor, katipler yakalamayı düşmeyebiliyor. Bırak gitsinler” söylemiş olduğini kaydetti.

Balcı, iki kardeşi Çalışkan’ın üçüncü araması üzerine bıraktığını söz etti. Bu sürecin yanlış olabileceğini düşündüğü için Çalışkan’ı aradığını belirten Balcı, müdürün “Rahat ol, sorumluluk bende” söylemiş olduğini ekledi.

RİCA TELEFONUNUN GÖRÜNTÜSÜ ÇIKTI

Komiser Balcı’nın avukatı Serdar Balcı, uygulama noktasında Hızır Balcı’nın Muhafaza Müdürü Gülen ile görüştüğü anların cep telefonuyla çekilen görüntüsünü savcılık evrakına sundu.

Kaptan, telefonda Gülen’e şunları söylüyor:

“Ben söz vermemiştim, ondan dolayı sorgulama olursa alırlar beni. Silivri’de karakoldayım, çevirmedeyim.”

Kaptan, odadaki polislere “Hangi karakol burası?” diye soruyor.

Polisler uygulama noktası olduğunu belirtiyor.

Kaptan, bilgiyi Gülen’e aktarırken, polislere bakanlığın muhafaza ofisiyle görüştüğünü söylüyor.

Ortamda şu diyalog yaşanıyor:

1.Polis: Gaziosmanpaşa 6. Asliye Ceza Mahkemesi. Mahkemeye gitmediğin tabir. Diğer bir şey değil.

Hızır Kaptan: Ben de onu diyorum.

1. Polis: Ne olacak, karakolda oturursun, sabah tabir verirsin.

Hızır Kaptan: Niçin oturayım karakolda, niçin diyoruz sorgulama bizi.

Polis: Ne yapacaksın, gitsen bu biçimde almazlar ki.

2.Polis: Palavrada beyanda bulundun.

Kaptan: Ne edeyim, geçip gideyim diye bulundum.

1.Polis: her neyse uzatmaya gerek yok, bu sefer palavra beyana takacağız, bin tane iş çıkacak.

Osman Kaptan: Abi yanında mı telefonun?

Hızır Kaptan: Muhafaza müdürü aradı.

1.Polis: Tamam karakola gidersiniz, karakoldan bırakırlar. Gerekirse orayı ararsın. Karakoldan görüşür o. Kimle görüştün sen?

Osman Kaptan: Muhafaza Müdürü aradı artık.

1.Polis: Tamam, onu ararsın iki dakikada, çabucak şey yapılır.

Osman Kaptan: Abi bitti mi işin?

Hızır Kaptan: Artık arıyor burayı.

PEKER NE DEMİŞTİ

Sedat Peker, Hakan Çalışkan’ın intiharıyla ilgili şunları yazmıştı:

“Silivri Emniyet müdürü pak, genç bir arkadaş. Emniyet Müdürü arkadaşları onun niye intihar ettiğini biliyorlar, niye söylemiyorlar? Pak Süleyman’a da soracağız bunu. Söylemediler zira söyleseler inanmayacaklardı, cezaevine atacaklardı, en yeterli ihtimalle sürgüne yollayacaklardı. Demek kurallar uygun olmayabiliyor. Benim problemim erdem, namus problemi.”