Elektrik ve doğalgaz artırımları enflasyonu nasıl etkileyecek?

Zeytin

Global Mod
Global Mod
BOTAŞ meskenlere, endüstriye ve elektrik üretim santrallerine sattığı doğalgazın fiyatına farklı oranlarda artırım yaparken, elektrik tarifeleri de yüzde 15 ile yüzde 25 içinde artırıldı.

BOTAŞ tarafınca gece saatlerinde yayımlanan tarifeye göre meskenlerde kullanılan doğalgazın metreküp (m3) fiyatı bugünden itibaren mayısa nazaran yüzde 30 artışla 3.265 lira oldu.

Sanayide kullanılan doğalgazda ise yılda 300,000 m3’ün altında tüketim yapanların tarifesi m3 başına yüzde 40 artırılarak 4.688 liraya, üzerinde tüketim yapanların tarifesi yüzde 10 artırılarak 10.417 liraya çıkarıldı.

Sanayide kullanılan doğalgazın fiyatındaki artış cam, petrokimya, demir-çelik üzere güç ağır kesimlerde maliyetlerin yükselmesine yol açacak.

Türkiye kullandığı doğalgazın neredeyse tamamını ithal ettiği için milletlerarası fiyatlarda bir yıldan uzun müddettir devam eden artış ithalat faturasını kabarttı.

Tarifelere yapılan artışın enflasyona direkt ve dolaylı tesirleri yakından izleniyor. Ayrıyeten ithalat fiyatlarındaki artışın tamamı tüketicilere yansıtılamadığı ve değerli bir kısmı sübvanse edildiği için kamu maliyesi açısından da tarifeler takip ediliyor.

Elektrikte yüzde 15 ile yüzde 25 içinde artış

EPDK tarafınca belirlenen ve resmi gazetede bugün yayımlanan tarifeye bakılırsa bakılırsavli tedarik şirketlerinden elektrik temin eden mesken abonelerine uygulanan elektrik tarifesi yüzde 15 artırıldı. Elektrik üretim emeliyle kullanılan doğalgazın m3 fiyatı ise yüzde 16.3 artışla 12.5 lira oldu. Sanayi kesiti ve ticarethanelere satılan elektriğin fiyatı da yüzde 25 artırıldı.

Enflasyona etkileri

Doğalgazın tüketici fiyat endeksinde yüzde 1.55, elektriğin ise yüzde 2.32 tartısı bulunuyor. 3 ekonomistin hesaplamalarına göre doğalgaz artırımının TÜFE’ye birinci tesiri yaklaşık 50 baz puan, elektriğin tesiri ise 35 baz puan. Lakin artırımların konut haricinde da gerçekleşecek olması ve dolaylı tesirlerle TÜFE’ye yansıma birinci tesirin üzerinde olacak.

Uluslararası fiyatlarda artış

Petrol fiyatları geçen bir yılda dolar bazında yüzde 77 artarken, birebir periyotta Avrupa spot piyasasında gösterge doğalgazın fiyatı euro bazında yaklaşık yüzde 250 yükseliş gösterdi.

Doğalgazın büyük kısmını petrol meblağlarına endeksli uzun vadeli kontratlarla satın alınırken Türkiye’nin ithalat fiyatları birkaç ay gecikmeyle memleketler arası fiyatları izliyor. İthalatın daha ufak bir kısmı ise spot fiyatlara dayalı olarak yapılıyor.

İthalatı dolar ile yapan BOTAŞ, yurtarasındaki satışı TL ile yaptığı için TL’nin son bir yılda kaydettiği yüzde 48 kıymet kaybı da sübvansiyonun ölçüsünün artmasına yol açıyor.

Okumaya devam et...