Elazığ’da 2 çocuk annesi bayan devlet dayanağıyla teşebbüsçü oldu!

erkan_623

New member
Elazığ’ın Palu ilçesine bağlı Kayahisar köyünde yaşayan 2 çocuk annesi Hacire Saylan, aile iktisadına katkı sağlamak için kolları sıvadı. Uzun müddet araştırma yapan Saylan, 2018 yıllın da Genç Çiftçi Projesine başvurdu. Projesi onaylanan Saylan, aldığı 30 kovan dayanak ile arıcılığa başladı. Arılara korkusu bulunmasına karşın bu işi girişen ve şuanda endişesinin azaldığını tabir eden Saylan, kovan sayısını 60’a çıkardı. Canla başla çalışan Saylan’ın gayesi ise kovan sayısını 100’e çıkarmak ve bal üretiminin yanı sıra arı sütü de elde etmek.

BAYAN TEŞEBBÜSÇÜLER KORKMASIN

Bayan girişimcilerin korkmaması gerektiğini tabir eden Saylan, isteyen her insanın yapabileceğini söylemiş oldu. 2018 yıllında Genç Çiftçi Projesine iştirak yaptığını belirten Hacire Saylan, “Katılımımız onaylandı. Aile iktisadına katkı emelli bu işi yapıyorum. Eşime yardımcı oluyorum. Kovan paklığı, arıların bakımı olsun her türlü bakımda yardımcı oluyorum. İşi daha güzel öğreniyorum. Birinci başta 30 kovanla başladım, şu anda 2 katına çıkardık. 60 kovanımız var. İlerleyen zamanalar da maksadımız 100 kovanı aşacak. Yalnızca bal üretiyoruz ilerleyen vakit içinder da arı sütü de üretmek istiyorum. Eşime de bir arada yapalım diye söylüyorum. İlerleyen vakit içinderda arı sütü üretimi de yapacağız” dedi.

YAPARIM DEDİM VE YAPTIM

2 çocuk annesi olduğunu ve arıcılık haricinde hayvancılıkla da uğraştığını lisana getiren Saylan, “Ben de eşime yardımcı olmaya çalışıyorum. Eşim de bu işi seviyor. Evvelden arı kaygım vardı. Şuan daha da azaldı, umarım onu da halledeceğim. Şuan bir sorun yok, ballımızı da aldık. Buradan bayan girişimcilere şunu söylemek istiyorum, sakın korkmasınlar. Tek işle yetinmesinler, isteyen herkes yapabilir. Ben yaparım dedim ve yaptım. Onlar da yapsınlar” diye konuştu.

1100 ETKİN ARICI VAR

Elazığ’da kayıtlı bin 100 tane etkin arıcının bulunduğunu aktaran Elazığ Arı Yetiştiriciliği Lideri Fırat Canbay ise, “Bu bin 100 arıcımızın kovan varlığı yaklaşık 120 bin civarındadır. 2020 yıllı içerisinde ülke iktisadına katma paha sağladığı Elazığ için rekolte oranı 800 ton civarındaydı. Kovan başına düşen rekolte sayısı ise 8-10 kilo civarındaydı. Türkiye ortalamasına baktığımız vakit geçen yıl 14 kilo 600 gram civarında rekolte gerçekleşti. Bizler geçen yılda Elazığ olarak bu Türkiye ortalamasının altında yer aldık. Bunun en değerli sebeplerinden bir tanesi de iklim değişikliğinin bu bölgede göstermiş olduğu sorunlardan kaynaklanmaktaydı. Bizler Elazığ vilayetinde yaklaşık 3 yıldır iklim değişikliğinin olumsuz tesirlerini yaşamaktayız” halinde konuştu.

REKOLTEMİZ YÜZDE 30-50 ORTASINDA DÜŞTÜ

Bu yılki randıman hakkında bilgi veren Lider Canbay, “2021 yıllı için kovan başına düşen rekolte ölçümüz ise yaklaşık olarak 5-6 kilo civarında. Bu kovan varlığıyla bu bölgede alacağımız bal ölçüsü ise 500 – 700 ton civarında seyredecektir. Bizler bahsetmiş olduğum üzere Türkiye ortalamasının yüzde 25-30 altında seyretmekteyiz. Geçen seneye nazaran kıyasladığımız vakit bu yılki, rekoltemiz yüzde 30-50 içinde düştü. Maalesef bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi iklim değişikliğinin olumsuz yansıması. Elazığ’ın Palu İçesine bağlı Kayahisar köyünde genç teşebbüsçü bir kardeşimizin bal sağımını gerçekleştiriliyor. Genç kardeşimiz bir bayan teşebbüsçü olarak 2018 yılında genç çiftçi projesinden faydalanarak bu arılığı oluşturdu. 2018’den beri özelikle de aile iktisadına katkı sağlamak gayeli eşiyle birlikte bu faaliyeti yürütmekte. Özelikle bizde takip ediyoruz. Genç kardeşimiz bu işi severek ve şuurlu bir biçimde yapmaya çalışıyor. Vilayetimizdeki arıcılık faaliyetine baktığımız vakit bu bölgedeki arıcılarımızın faaliyeti genelde şubat ayında başlamaktadır. Bölgemizde genelde arıcılarımız 5-6 yeri gezdirerek gezgin arıcılık yapmaktadır. Fakat bölgede sağımla arıcılık faaliyeti yürütülmektedir. Şubat ayından başlayan ve bu güne kadar genel arıcılarımızın faaliyetinde fazlaca önemli girdi maliyetleri oluştu. Bunun en büyük niçinlerinden biri ise bu yıllın kurak geçmesi, iklim değişikliğinin olumsuz yansımasından dolayı, gerek toz taşınımı, gerekse vakitsiz esen rüzgarlar ve ani yağışların olumsuz tesirleri bu yılki rekolteye hayli önemli bir rekolte düşüklüğü yaşattı” tabirlerini kullandı.

KAYNAK: İHA