Eğitim-İş’ten Bakan Mahmut Özer’e ‘mesleki eğitim’ yansısı

semaver

Active member
Eğitim-İş’ten Bakan Mahmut Özer’e ‘mesleki eğitim’ yansısı Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in Meclis’te yaptığı “mesleki eğitim” açıklamalarını eleştiren Eğitim-İş Genel Lideri Kadem Özbay, Özer’in konuşmasının “eğitime çarpık bakışı ortaya koyduğunu” söyleyerek “Yoksul çocukların ucuz emekçi olmasından övünmek, eğitimin bir kısmını sermaye üzerinden tanım etmek aymazlıktır” dedi. Özer’in sunduğu unsurların işverenler ve tarikatlar için müjde niteliğinde olduğuna işaret eden Özbay, “Eğitim işçileri, öğrenciler ve aileler için bir müjde yok” diye konuştu.

Özbay, Özer’in Meclis’te bakanlık bütçesine ait sunumunu Cumhuriyet’e kıymetlendirdi. Özer’in konuşmasının “iktidarın eğitime dair çarpık bakış açısını ortaya koyduğunu” söyleyen Özbay, “Gericilerin okulöncesine sirayet etmesi için apar topar toplandığı anlaşılan Ulusal Eğitim Şûrası, son bir haftadır saraydan empoze edilen kararların MEB tarafınca duyurulması ve Bakan Özer’in yandaş gazetecilerle meslek liselerine düzenlediği turistik tipler bir ortada değerlendirildiğinde, eğitim ismine da eğitim işçisi ismine da güzel günlerin bizi beklediği söylenemez” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Öğretmenlik Meslek Yasası’na ait tabirlerine yönelik de “Öğretmenlere ve onların örgütlerine sormadan, doruktan inme formda getirilecek olan meslek kanunu, öğretmenleri bölme, ayrıştırma modülüdür. Ulusal Eğitim Kanunu’nda ‘bir uzman mesleği’ olarak geçen öğretmenlik statüsünün yasal olarak geriletilmesi niyeti barındırmakta” sözlerini kullandı. Şûra’ya da işaret eden Özbay, “Bakan’ın müjde olarak sunduğu unsurlar, yalnızca işverenler ve tarikatlar için müjde niteliğinde. Eğitim işçileri, öğrenciler, onları fedakârlıkla okutmaya çalışan aileleri için ortada bir müjde yok” diye konuştu.