Eğitim harcamalarından 40 milyar TL ciro bekleniyor

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Lideri Bendevi Palandöken; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde yaklaşık 18 milyon ile üniversite seviyesinde de 8 milyon öğrencinin okulların açılmasını beklediğini, bu yıl eğitimi direkt yahut dolaylı ilgilendiren alışverişten 40 milyar lira civarında ciro kestirim edildiğini bildirdi.

Esnaf ve sanatkarların yeni eğitim-öğretim yılından umutlu olduklarını bildiren Palandöken şunları kaydetti:

“Okulların açılmasıyla bir arada başta kırtasiyeci esnafımız olmak üzere servisçi, kantinci, okul kıyafeti satan konfeksiyoncu esnafımız, ayakkabıcı, çantacı, terzi, lokanta ve pastacı, berber-kuaför, taksici, dolmuşçu üzere eğitim bölümüne hizmet veren esnafımız büyük bir hareketlilik bekliyor. Zira bir öğrencinin okula başlaması için kırtasiye alışverişleri, önlükler, beslenme çantaları, suluk, ayakkabı üzere okul araç ve gereçleri, paklık eserleri, ulaşım maliyetleri, yiyecek-içecek sarfiyatları üzere tüm harcamalar için ortalama 40 milyar TL harcama yapılıyor. Bu da piyasanın hareketlenmesi ve esnafımızın iş yapabilmesi açısından epeyce büyük kıymet arz ediyor.”

Velilere “kırtasiye malzemesi” uyarısı

Okulların açılmasına kısa bir süre kala piyasadaki hareketlilikle birlikte artan kırtasiye alışverişleri konusunda velilere ve öğrencilere ikazlarda bulunan Palandöken şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu yıl yükselen fiyatlarla birlikte bilhassa kırtasiye dalında ucuz fakat kanserojen ve ağır metal oranı yüksek eserler fırsatçılar tarafınca dönemlik olarak piyasaya sürülebiliyor. Kırtasiye gereci alınırken dönemlik olarak Uzak Doğu ülkelerinden getirilen eserlere prestij edilmemeli. Rengarenk ve süslü kırtasiye materyallerinin dış görünüşüne aldanılmamalı. Tüm kırtasiye gereçlerinde yer alan logolarda AB kalite işareti olan ‘CE’ evrakı kesinlikle olmalı, mamüllerin yanma, ziyanlı hususlardan korunma üzere kimyasal testlerden geçtiği denetim edilmeli. Vatandaşlarımız bu vakitte yanlışsız ve sağlam adres olan kırtasiyeci esnafımızdan gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilir. En inançlı materyaller dönemlik satıcılarda değil mahallenin kırtasiyeci esnafında bulunur.”

Okumaya devam et...