Ece Mumay: Müziği satmayanlar bu işlere başvuruyor!

Tuncay

New member
çabucak hemen 14 yaşında yayınladığı görüntülerle milyonlarca defa dinlenen, Youtube’tan müzik dünyasına transfer olan Ece Mumay, Milliyet Instagram hesabından canlı olarak yayınlanan ‘Melis Baştuğ ile Haftanın Konuğu’ programına konuk oldu.

‘Peri’ isimli en yeni teklini müzikseverlerle buluşturdun. Kelamları sana ilişkin olan ‘Peri’nin izlenme oranları epey uygun gidiyor.
Bir projeyi çıkarmadan evvel dinleyiciyi büyük bir beklentiye sokmaktan hiç hoşlanmam. Bunu birden fazla vakit yapmaktan da kaçınmışımdır. Ancak bu şarkıyı yaptığım günden beri bu kadar hoş reaksiyonlar alacağımı bildiğim için dinleyicilerimle bir ay evvelden geri sayım yapmaya başlamıştım. Bütün takım epeyce emek verdik, gerçekten birkaç gün evvel yayımlamamıza karşın dinleyiciden epeyce hoş reaksiyonlar alıyorum. Müziğimi daima kendim için yaptım. hayatım boyunca siparişe dayalı müzik çıkarmadım. Bana verdikleri dayanak ve benimle heyecanla müziğimi bekleyip gün saydıkları için dinleyicime fazlaca teşekkür ederim.

Youtuber olarak çıktığın bu yolda müzisyen kimliğinle genç yaşta fazlaca düzgün projelerde yer aldın. Kendini ne kadar şanslı görüyorsun? Yeni kuşak Youtuber’lar için neler düşünüyorsun?
Ben Youtuber iken Youtube’ta müzik yapan Türk sayısı 5-6 kişiydi. Ben ortalarından daha rahat sivrilebildim. Bizim dönemimde birkaç bireydik. Feride Hilal Akın da bunların içindedır. Şu vakte nazaran o periyotta havuz dardı, artık ise fazlaca daha fazla isim var. Benim zamanımdaki yarış ile bu devirdeki yarış bir değil, bu biçimde daha kolaydı.

Para ile tıklanma sahibi olmak ne kadar hakikat?
Ne kadar hakikat buluyoruz tartışılır. Siparişe dayalı müzikte ruh olmuyor, içinizden gelerek bir şey üretemiyorsunuz. Ne oluyor? Düzmece duyuluyor ve bu yüzden karşı tarafa geçmiyor. İsmini bir yere kadar duyurabilmek için yapılmasına bile karşıyım. Sahiden bunlara gereksinim duyulmaması gerekiyor. Magazin tarafına baktığımızda genelde müziği satmayanlar, ilgi çekmeyen beşerler bu işlere başvurmak zorunda kalıyorlar. Müziğin sattığı vakit, ilgi gördüğün ve samimi bir biçimde dinleyicinle bağlantı kurabildiğin takdirde bu biçim şeylere nitekim muhtaçlığın olmuyor.

Magazini yakından takip eder misin? Hangi olaylar ilgini çeker?
Mesleğim gereği de olsa magazini sık takip eden birisi değilimdir. Ben de herkes üzere toplumsal medyayı yakından takip eden birisiyim, biroldukca haber önüme düşüyor.

Son periyotta en çok hangi haber önüne düşüyor?
Şeyma Subaşı ile ilgili sağda solda fazlaca haber görüyorum. Bu beni bıktırır mı? Hayır! İnsanların özel ömrü beni ilgilendirmez.

Yabancı magazinle ortan nasıl?
Son vakit içinderda Jennifer Lopez ve nişanlısı ile ilgili yaşananlar epeyce ilgimi çekmiştir, aslına bakarsan kendisinin hastasıyımdır. Küçüklüğümden beri Mariah Carey’i epey sıkı takip edip, epeyce dinlemişimdir. Vokal olarak fazlaca örnek aldığım birisi, Christina Aguilera da o denli. Bu isimleri kendime daima idol olarak görmüşümdür. Müziğiyle var olmuş, öbür şeylere gereksinim duymamış, teknik müzik ayrıntıları ve eğitimleri olan sanatkarlar.

‘Galaksi’ müziğin 212 milyon sefer tıklanması ve başarısı için neler söylersin?
Son 4-5 yıldır nitekim kulağa hitap eden, akılda kalan eski popu uyandıran Türkçe pop müziği maalesef yok. Akılda kalıcı kelamlar olmuyor. Tahminen kimilerinin üretimi tıkandı, tahminen bu vakitte yazamıyorlar. Beşerler Serdar Ortaç ve Demet Akalın vaktindeki Türkçe popu arar oldu. ‘Galaksi’ aranjmanındaki müzikler epeyce ilgi görüyor. niye? İnsanı memnun ediyor ve dans ettiriyor. Beşerler 90’lar ve 2000’li yılları arar oldu.

Dönemler uzunluğu bir diziye bağlanmak mı tercihin olur, yoksa anlık izleyip bitirenlerden misin?
Büyük bir odak meselem var. İki saat boyunca bir sineması hayli sıkıntı izlerim, o yüzden 40 dakikalık dizileri daha fazlaca tercih ediyorum.

Okul senelerında badire yarattı mı?
Evet, iki saat boyunca ders çalışamazdım. 40 dakika ortalarla daima çalışmışımdır.

Yeni jenerasyon olarak müzik piyasasında eksiklikler görüyor musun?
Bence en büyük sorun müziklerde kelamlar birbirini yine eder oldu. ‘Peri’ müziğinin kelamlarını ele alalım, bir mana bütünlüğü var mı? Tahminen yok bunu savunamam lakin ben bu müzikte nasıl bir strateji uyguladım, orijinalindeki Özbek sözlerdeki fanatiği yakalamak zorunda olduğum için aslında o biçimde çevirmek zorunda kaldım. ‘Galaksi’ müziğini ele alacak olursak kelamlar dolu dolu bir dizeye bağlı ve bir kıssa anlatılıyor. Türkçe pop ve rap müzikte kelamlar daima birebir. Bilhassa slow parçalarımda bu metodu uyguluyorum. Ben şiirlerimi genelde müziğe çeviririm, ‘Galaksi’ de bir şiirdi. O yüzden bu metot bana daha sağlıklı, daha anlaşılır kelamlar yazmayı öğretti.

Sıkıntı bir gençlik yılları yaşayan jenerasyondansın. Pandemi sürecinden nasıl etkilendin?
Gençliğimdilk evvel, mesleğimin en beğenilen müziğini pandemi periyodunda yazdım. Hiç meskende oturmamam gereken periyotta konutta oturdum. Bu beni manevi olarak fazlaca etkiledi. ‘Peri’ müziğini geçen sene kasım ayı üzere bitirmem gerekirken bitiremedim, zira yeni müzik yazacak motivasyonumu epey geç kazandım. Bu sene de biraz o denli gidiyor. Önümüzdeki yıllarde inşallah hoş konserler yaparız.

‘Müzik susturulamaz’ diyen Redd kümesinin, toplumsal uzaklıklı Maçka Parkı’nda verdiği açık hava konseri hayli ilgi çekerken, kimi tenkitlere de maruz kaldı. Ne düşünüyorsun?
Müzik katiyen susturulamaz. Ben sonuna kadar destekliyorum. Zira sen bir yerde kapanmaya çalışırsın, rastgele bir yerde tekrar açığa çıkar. Müzik paylaşılarak yayılan ve mana kazanan bir şeydir. Çok büyük kahırda olan arkadaşlarımız var. Bu kahırlar umarım en yakın vakitte biter. Bu mevzuda vakit zaman kendi fikirlerimi de toplumsal medyadan lisana getiriyorum.

En yeni projelerin?
Öncelikle ‘Peri’ müziğine gösterilen ilgi için nitekim epey teşekkür ederim. Yakın bir devirde öteki bir müzik daha yazdım. Ağustos ayında yayımlamak istiyorum. Yaz ayını bir yaz müziğiyle kapatmayı diliyorum.