Doğuştan omurilik felçli Buğrahan ekolojik ahşap oyuncak üretiyor!

erkan_623

New member
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yaşayan Vedat Caner, omurilik felçli oğlu Buğrahan Caner için 8 yıl evvel devlet takviyesinden yararlanarak oyuncak ahşap atölyesi kurdu. Tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan oğlunun fizikî aktivitelerinin gelişmesini ve hayata adapte olmasını isteyen baba Vedat Caner, kurduğu atölyede oğluna ahşap sürece sanatını öğretti. Engeline karşın ömrü doya doya yaşayan ve hayattan kopmayan Buğrahan Caner, her gün sabahın erken saatlerinde babası ile bir arada atölyeye gelerek çalışmaya başlıyor. Babasının da sayesinde atölyede çocuklar için ahşap ekolojik oyuncak ve zeka gelişmenine katkı sağlayan gereçler yapan Buğrahan Caner, büyük bir emekle ürettikleri ahşap oyuncakların satışını yaparak aile iktisadına de katkı sağlıyor.

OĞLUM HEM İŞ ÖĞRENİYOR HEM EL HÜNERLERİNİ GELİŞTİRİYOR

Oğlunun toplumsal hayata adapte olması için ahşap oyuncak atölyesi kurduğunu söyleyen baba Vedat Caner, “Buğrahan 2000 doğumlu omurilik felçlisi, belden aşağısı tutmadığı için engelli olarak doğdu. Okutamadık burada okullar onun için müsait değildi. Yaşı ilerlediği için ne yapabiliriz diye düşünürken bu biçimde bir oyuncak atölyesi kurmaya karar verdik. Oyuncak atölyesini devlet dayanaklı kurduk. 8 yıldır devam ediyor. Buğrahan benimle birlikte burada çalışıyor bana yardımcı oluyor hem kendisi birebir vakitte benim açımdan fazlaca uygun oluyor. Sıkılmıyor, burada hem iş öğreniyor tıpkı vakitte el marifetlerini geliştiriyor. Topluma kazandırmak açısından hakikaten çok faydalı oldu. Toplumsal faaliyetleri, konuşması düzeldi. Ürettiğimiz oyuncaklar büsbütün ahşap ve organik. İnternet üzerinden satıyoruz, okullara veriyoruz hem oğluma birebir vakitte bize yararı oluyor. Bu atölyeyi Buğrahan için açtım sıkılmasın diye. Manilerin beşerler için mani olmadığını istenildiği vakit her şeyin yapılabileceğini oğlumla görmüş oldum. Onu bu hususta hayli takdir ediyorum. Çalışıyor, bana yardımcı oluyor tıpkı vakitte meslek öğrenmiş oluyor” dedi.

BENİM İÇİN PÜRÜZ YOK

Engellilerin her işi başarabileceğini belirten ve en hoş meselain de kendisi olduğunu lisana getiren Buğrahan Caner ise “Ben konutta fazlaca sıkılıyordum, babam benim için bu atölyeyi kurdu. Geliyorum babama yardım ediyorum, daha doğrusu babamla bir arada çalışıyoruz. Onunla çalıştığım için rahat oluyor en azından bir şeyler öğreniyorum. Benim için yeterli oluyor hem kendi açımdan tıpkı vakitte iş açısından. Otomobil, kamyon, zeka geliştirici oyuncaklar üretiyoruz. Ürettiğimiz eserler satılıyor. Hem harçlığımı çıkartıyorum tıpkı vakitte aileme takviye oluyorum. Engelliler her işi başarır, başaramayacakları hiç bir iş yok. Kâfi ki isteyelim. Bunun en hoş örneği de benim, daha ne söyleyebilirim ki. Zoru başardım, ürettikçe kazanıyorum kazandıkça da aileme dayanak oluyorum. Burada memnunum, benim için mahzur yok. Bundan daha sonra ömrü da doya doya yaşayacağım, hayattan kopmayacağım” biçiminde konuştu.

KAYNAK: İHA