Doğum denetiminde kullanılan eserler, 1.5 yıldır ASM’lere gönderilmiyor

semaver

Active member
Doğum denetiminde kullanılan eserler, 1.5 yıldır ASM’lere gönderilmiyor İstem dışı gebelik oluşmasını engellemek için Sıhhat Bakanlığı tarafınca aile planlaması kapsamında bayan ve erkeğe uygulanan doğum denetim hapları, iğneler ve kondom, Aile Sıhhat Merkezleri’nde (ASM) tabipler tarafınca fiyatsız veriliyordu. Lakin son 1.5 yıldır Türkiye genelinde birtakım aile hekimliklerine hiç gönderilmedi yahut en çok 10 adet gönderildi. Korunmak için hap ve iğneleri alamayan bayan ve erkekler devayı eczanelerde para ile alma yoluna gitti.

KIYMETLİ, SATIN ALAMIYORLAR

Kendi çalışma bölgesinde aylardır çiftlerin korunma formlarını kullanamadığını belirten Birlik Sıhhat Sen Genel Lider Yardımcısı Murat Kalaycıoğlu, “Örneğin 60 bin kişilik bölgede, Bakanlığın üç ayda gönderdiği kondom, doğum denetim hapı ve iğne sayısı toplam bini geçmez. Türkiye genelinde birfazlaca vilayette birebir meselelerin yaşandığını biliyorum.

Rahim içi araçların (spiraller) dağıtımı kesildi. Aylık ve üç aylık enjeksiyonlar vardı, en hayli tercih edilen prosedürlerden bir tanesiydi. Uygulaması pratik ve nispeten yan tesirleri az, o yüzden vatandaş tercih ediyordu. Bunlar epeyce değerli, vatandaş bizden alamayınca piyasadan almak zorunda kaldı. Bariyer teknikler (kondom) eksik geliyor. Vatandaş geliyor, kondom alacağım diye ancak artık gelmiyor bile. Gidip eczaniçin alıyor.

en çok giden hap ile aylık enjeksiyondu. Hapı gönderiyor lakin yetersiz. Dört bin hastadan sorumlu aile sıhhati merkezini ayda 10 tane geliyor. Münasebet olarak, depoda olmadığı, yeni ihalenin açılmadığı gösteriliyor” diyerek hasta ile karşı karşıya kaldıklarını ve kısa müddette tahlil bulunmasını istedi.