Doğalgazda KDV düşürülmeli

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Osman Nuri BOYACI

Doğalgaz artırımına iş dünyasından yansılar gelmeye devam ediyor. Denizli Sanayi Odası (DSO) Lideri Müjdat Keçeci, şok fiyat artışlarının sanayiciyi şaşkına çevirdiğini belirterek “Doğalgazda ödediğimiz KDV de fiyat artışı ile tıpkı oranda yükseliyor. Yüzde 18 KDV oranı düşürülmeli” dedi. Müjdat Keçeci, Rusya-Ukrayna savaşının tesiri, hammaddedeki fiyat artışı ve finansmandaki külfetlerin bir ortaya gelmesiyle endüstricinin hayli zorlandığını söylemiş oldu. “Sanayicinin, hangi noktaya odaklanması gerektiğine şaşırdığı bir ortamdayız” diyen Keçeci, “Piyasadaki mevcut fiyatlarla, müşterilerimizle fiyat-ürün muahedesi yapıyoruz. Ancak anlaşmış olduğumuz fiyatlar üzerine beklemediğimiz yeni gelen fiyat artışlarından dolayı ezaya düşüyoruz” formunda konuştu.

Artırım, müşteriye yansıtılamıyor

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 44.30, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 50 artırım geldiğine dikkat çeken Keçeci, “Elektrik piyasa takas fiyatı da 1.745 liradan 2.500 liraya çıktı. Konutlarda da doğalgaza yüzde 35 artırım geldi. Lakin bizler fiyatlandırdığımız eserden daha sonra gelen bu artırımı müşterimize direkt yansıtamıyoruz. Endüstricinin bu biçimde bir lüksü yok. Devlet, meblağları istediği üzere istediği biçimde yansıtabiliyor. Doğalgaz meblağları, 1000 doların üzerinde; ötürüsıyla devlet de bu fiyatları bizlere yansıtıyor” dedi.

Hükümet yardımcı olmalı

Bir anda yüklü bir biçimde artırımların endüstricinin üzerine yüklenmesinin rahatsız ettiğini vurgulayan Keçeci, “Doğalgaz 500 dolarda iken devlet %18 KDV alıyordu. Bugün doğalgaz 1000 dolar ve bir daha KDV oranı %18. Doğalgazın fiyatının yükselmesini anlıyoruz zira dünya meblağları bu biçimde. Lakin bizim asıl sorunumuz ödediğimiz KDV de fiyat artışı ile birebir oranda yükseliyor. Bu alınan KDV, bana bakılırsa hak değil. Siyasi iktidarın en azından bu hususta sanayiciye yardımcı olması gerekiyor” diye konuştu.

“Üretim ve performans kaybı var, artışlar gözden geçirilmeli”

Zehra ORUÇ

Endüstride son bir yılda doğalgaz fiyatlarındaki artışın yüzde 680’e dayandığını belirten Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Lideri ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Endüstrici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) İdare Heyeti Lideri Nilüfer Çevikel, “Yükü düzgünce artan endüstricinin hareket kabiliyeti kısıtlanıyor. Artışlar gözden geçirilmeli” açıklamasını yaptı. Dünya genelinde olduğu üzere Türkiye’de de ekonomik açıdan şiddetli bir devirden geçildiğini kaydeden Nilüfer Çevikel, “İş dünyası olarak bu süreçte en değerli beklentimiz, maliyetlerin düşürülmesi istikametinde. Ülke ekonomimiz hassas bir devirden geçerken üretici firmalar için maliyetleri düşürme odaklı dayanaklar kadar maliyetleri yükseltecek güç üzere değerli bir ana girdi kaleminde fiyat artışlarından kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz. Doğalgaz ve elektrikte bilhassa son bir yılda ortaya çıkan daima artış tablosu, üretim ve yatırım planlaması açısından iş dünyasını önemli manada zorlamaktadır. Haliyle işletmelerde üretim ve performans kaybı da kaçınılmaz olmaktadır” sözlerini kullandı.

Yenilenebilir güç için teşvik

İhracat odaklı sürdürülebilir kalkınma hedefl erine giden yolun maliyet yükü azalmış bir üretim modeliyle mümkün olabileceğini kaydeden Çevikel, “Yatırımların artması, üretim kapasitemizin yükselmesi için sanayicimizin üstündeki maliyet yükünün azalması koşul. Güç fiyatlarında indirim beklediğimiz bir periyotta hayata geçirilen son fiyat artışının gözden geçirilmesini arzuluyoruz. Yüksek güç maliyetlerinin önüne geçilmesi için güç arzı güvenliğine odaklanılmasının ve yenilenebilir güç yatırımlarının artması ismine yeni teşvik adımlarının atılmasının da hayati kıymet taşıdığını vurguluyoruz” dedi.

Okumaya devam et...