Diyanet, bağış düzenlediği kampanyasıyla büyük gelir elde etti

semaver

Active member
Diyanet, bağış düzenlediği kampanyasıyla büyük gelir elde etti Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş’ın her fırsatta gündeme getirdiği “bütçe” eleştirisi raporda geniş yer buldu. Rapora nazaran, başkanlığın 12.9 milyar lira başlangıç ödeneği bulunuyordu lakin bu ödenek 13.2 milyar liraya çıkarıldı. Harcama ise 13 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu harcamanın 10.5 milyar liralık kısmı ise “personel giderleri”nden oluştu. Başkanlık, 2021’de, 344 milyon 476 bin lirayı da mal ve hizmet alımına harcadı.

Raporda, inşaat işleri için yapılan harcamalara da yer verildi. Buna bakılırsa, “büyük tamir ve ikmal inşaatları” için 73.5 milyon lira, “Kuran kursları ve eğitim merkezleri tamirat ve inşaatları” için 3.99 milyon lira, “müftülük binalarının bakım ve onarımı” için 6 milyon lira ve “camilerdeki toplumsal yer düzenlemeleri” için de 2.8 milyon lira harcandı. Raporun en dikkat çeken kısmı ise bağışlara ait oldu. Buna göre, Diyanet, 2021’de “yurtiçi ve haricinde devam eden camiler” için dört yardım kampanyası düzenledi. Bu kampanyalarda toplanan yardım ölçüsü 69.9 milyon liraya ulaştı. Lakin, bu mescitler için yıl ortasında gönderilen fiyat 43.3 milyon lira oldu. Cumhuriyet; Diyanet’in geçtiğimiz ay da cami inşaatları için yardım topladığını, müftülüklerin de IBAN paylaşarak yardım istediğini gündeme getirmişti.

3 BİN DAVA AÇILDI

Raporda, “kâr emeli gütmeyen kuruluşlara, cami ve Kuran kursu inşaatı, bakım ve tamiratları için yardım gönderildiği”, bu kapsamda ülke çapında 217 yere gönderilen toplam ödeneğin 76 milyon 648 bin lira olduğu kaydedildi. Diyanet’e, yalnızca 2021’de 2 bin 16 idari, 879 da isimli dava açıldı.

“ÖDENEK ARTIRILMALI”

Erbaş’ın sık sık yakındığı “bütçe yetersizliği” de raporun “teklifler” başlığında yer aldı. Bütçe masraflarının büyük kısmının işçi masraflarından oluştuğu aktarılan kısımda, “Yasal bakılırsavlerimizi tam manasıyla ifa edebilmemiz için cari masraflar ve yatırım ödeneğinin artırılması gerekmekte” denildi. Başkanlık, ayrıyeten, “hastane, hapishane, öğrenci yurtları üzere alanlarda manevi dayanak sunan işçi sayısının da artırılmasını” istedi.