Dina Viggiano, 100 Yıllık Yenilik ve Minnettarlık: “Dünya Göründüğünden Daha İyi”

Suzan

New member
100 yaşında, Treviso'dan Kaliforniya'ya sıra dışı bir hayat, Silikon Vadisi'ndeki İtalyanların emektarı. Adı Leopoldina Fontanin, herkes için sadece Dina, 1924 doğumlu. Stanford Üniversitesi'nde İtalyanca dersleri verdi, bir zamanlar Casa Italia olarak adlandırılan şeyi yönetti. 1983'te Kimya dalında Nobel Ödülü kazanan Henry Taube'nin mühendisi ve sağ kolu olan kocası Adalberto Viggiano ile birlikte İtalya ve Silikon Vadisi arasındaki köprünün temellerini atmaya yardımcı oldu. “Harika bir iş yaptım, gezegendeki en parlak beyinlerle tanıştım ve dünyanın göründüğünden çok daha güzel olduğunu öğrendim.”

Hayatı macera dolu, İtalya, Kanada, Chicago, Kaliforniya arasında. 1950'lerden beri Amerika'da, uzak bir çağdan gelen bir beyin göçü, bir daha hiç geri dönmedi. “Ama kendimi İtalyan hissediyorum ve şimdi İngilizceyi iyi konuşsam da, en sevdiğim dil Venedikçe.” Dünyanın her köşesinde doğan altı çocuk, 17 torun, birçok torunun çocuğu. “Sayısını unuttum.” Farklı diller ve milletler, ancak Palo Alto'daki büyük evinde bir kural var: “Herkes İtalyanca konuşabilmeli. Bu benim politikam.”

Onunla Milano'daki efsanevi buluşma noktası Bar Jamaica'da buluşuyoruz. Brera bölgesi. Bir buçuk saatlik röportaj. Anılar, yaşam deneyimleri, vaatler. “Beni Kaliforniya'da ziyarete gelir misin? Yakında, çünkü biraz yaşlıyım.” Geniş ailesinin bir kısmını görmek için İtalya'da. İki gün içinde uçakla memleketine dönecek. Aramızda gazeteci ve yaratıcısı Roberto Bonzio var Sınırın İtalyanları (onu bize tanıtan), Amerika'da doğmuş ama şu anda Milano'da yaşayan ve okuyan en küçük çocuğu ve iki torunu. Çok berrak. Her şeyin merkezinde. «”Anneanne, ne içmek istersin? Bir spritz, bir prosecco?” Düşünüyor ve diyor ki: bugün su içeceğim».

Venedik'te doğdu, dört yaşındayken Treviso'ya taşındı ve savaş yıllarında kocası olacak adamla tanıştı. 1950'lerde Padova'da mezun oldular. Edebiyat bölümünden mezun oldu, adam endüstri mühendisliği bölümünden mezun oldu. “İtalya'da mühendislik derecesiyle öğretmenlikten başka iş bulamazdınız. Kanada konsolosluğunun mühendis aradığını duyduk. Onlara: Hadi gidip Roma'ya bakalım,” dedim. Bir ay sonra çoktan Kanada'ya varmışlardı, üç çocuklarıyla birlikte tüm masrafları karşılanmış bir şekilde gemiyle uzun bir yolculuğun ardından oraya vardılar. İlk durak: Kuzeyde küçük bir kasaba olan Halifax, ardından Nova Scotia. “Kocam İngiliz kökenli bir elektronik fabrikasında işe alındı. Burada Avusturyalı bir bilim insanıyla tanıştı: Adı Castelli'ydi. Arkadaş olduk. Bir noktada Chicago Üniversitesi'nden Profesör Henry Taube'den bir teklif aldı. Vazgeçip bizi göndermeye karar verdi. Bize: “Chicago bana göre değil. Her sabah yaşlı bir ölü adam buluyorlar. Benim yerime geç, gençsin, Chicago Üniversitesi Kimya Bölümü başkanı Profesör Taube seni bekliyor”. Bir maceraya atılmaya karar verdik, o noktada 5 çocuğumuz vardı. Ayrılış günümüzde Castelli bize banka hesabının tüm detaylarının yazılı olduğu bir zarf verdi ve şöyle dedi: “Paraya ihtiyacın olursa, işte burada. Endişelenme. Ne zaman yapabilirsen bana geri verebilirsin”. Parayı hiç kullanmadık ama bu jest hafızama kazındı. İnsanlar gerçekten sıra dışıdır».

Chicago'ya vardıklarında Viggianos, bir üniversite dairesinde ağırlandı. “Duvarlar gerçekten kirliydi,” diye hatırlıyor Dina. “Kanepe altın düğmeli bebek pembesiydi.” Kocası, reaksiyonlarda elektron transferi üzerine yaptığı deneyler için makineler yapan Taube ile çalışıyordu. Dina akşamları İtalyanca öğretmeye başladı. “Okulun adı Diller Akademisi'ydi ve geceleri eve dönmek her zaman bir maceraydı. Ama korkmuyordum: Tramvayda benden 20 dolar çalan bir kadını kovaladığım zamanı hatırlıyorum. Chicago kirli, tehlikeli ama aynı zamanda çok ilginç bir şehirdi. Paris'ten sonra burada dünyanın en iyi müzelerini buldum.”

Zamanın en yaratıcı araştırmacılarından biri olan Profesör Henry Taube ile hemen güçlü bir dostluk kurdular. “O sıra dışı bir adamdı, çok nazikti, kimyaya eğlence katma ve en gençleri kendine çekme yeteneğine sahipti. Günlerinin sonuna kadar arkadaş kaldık.” Taube 1962'de Stanford'dan bir teklif aldı, ayrıldı ve yıl içinde onları takip etmeye davet etti.

Bağlamı daha iyi anlamak için kaseti geri saralım.

Palo Alto'dayız. Stanford özel bir üniversitedir. 1885 yılında, Kaliforniya'nın eski valisi ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri senatörü olan Leland Stanford tarafından, Floransa'yı ziyaret ederken 15 yaşında tifo nedeniyle ölen tek oğlu Leland Junior'ın anısına kurulmuştur. Bunlar, Silikon Vadisi'nin babalarından biri olarak kabul edilen Profesör Frederick Terman'ın yıllarıdır. William Hewlett ve Dave Packard adlı iki genci bir iş kurmaya teşvik eden ve onlara ilk 500 dolarını teklif eden oydu. Akademiyi gerçek dünyadan ayıran duvarları yıkan, 1951'de Stanford Endüstri Parkı'nı kuran ve öğrencilerin girişimci olmasını sağlayan oydu. Dina, “Terman, bilimsel araştırmanın önemli hale geldiğini anlamıştı,” diye hatırlıyor. “Ve Amerika'nın dört bir yanından yeni beyinleri ve bilim insanlarını Kaliforniya'ya çağırmaya başladı. Bunların arasında Taube da vardı.”

Silikon Vadisi henüz doğmadı. Intel, Microsoft, Apple henüz var olmadı. Viggianos, teknolojik devrimi ilk elden deneyimliyor ve sadece bununla da kalmıyor. 1967, San Francisco'yu, Silikon Vadisi'nin inşasına çok katkıda bulunan karşı kültürün yayıldığı kültürel bir devrimin merkezi haline getirecek olan Aşk Yazı'nın yılıdır. Federico Faggin henüz mikroişlemciyi icat etmedi. Bunu 1971'de yapacak. Aynı yıl, gazeteci Don Hoefler ilk kez “Silikon Vadisi” terimini kullanıyor.

Güzel Zihinler

Federico Faggin: Yaşayan en büyük mucit, mikroişlemcinin babası. “Makinelerden çok insanlığa ihtiyacımız var”

Eleonora Chioda tarafından

23 Haziran 2024

Dina, 1974'te Stanford Üniversitesi'nde İtalyanca öğretmeye başladı. 1976'da Steve Jobs ve Steve Wozniak Apple'ı kurdu. Dina, Stanford'da 1994'e kadar ders verdi. 20 yıl boyunca kültürel ve sosyal toplantılar için bir referans noktası olan Casa Italia'yı yönetti. Kocası ve altı çocuğuyla yaşadığı büyük evi bile hemen İtalyan göçmenler için bir buluşma yeri haline geldi.

“Viggiano'nun evi, daha doğrusu yemek odası,” diye yazıyor Stanford dergisinde öğrencisi Elisa Magistro, “öğretim üyeleri, öğrenciler, ziyaret eden konuklar, komşular ve aileyle dolup taşıyordu. Beklenmedik konuklar her zaman açık kollarla karşılanırdı. Olağanüstü zekaya ve eşsiz bir kültüre sahip olan Dina, mutfağının girdaplı karmaşasında parlak bir şekilde parlıyordu… Başarısının sırrı, tükenmez cömertliği ve mutfak denklemindeki en kritik değişkenin servis edilen yemeğin sofistikeliği değil, konuklarının paylaştığı neşe olduğunun açık farkındalığıydı.”

Dina o yıllarda Marcello Mastroianni, aktris Giulietta Masina, sanatçı Michelangelo Pistoletto ve daha birçok kişiyi ağırladı. «O bölümdeki birçok İtalyan profesör arasında en ilginci genetikçi Luca Luigi Cavalli-Sforza'ydı». Cavalli-Sforza, Pavia Üniversitesi'nde yazar Dino Buzzati'nin kardeşi Adriano Buzzati Traverso ile başlamıştı. Daha sonra yeğeniyle evlenecekti. «Buzzati her zaman en sevdiğim yazardı. Özellikle Tatar Çölü – Dina diyor ki – «Sforza'larla birlikte Stanford'da yazara adanmış birçok konferans düzenledik».

Hayatın sana verdiği en büyük hediye nedir?

“Sevgiyle öğrettim ve öğretmenlik güzel bir meslek, ama hayatın bana verdiği en güzel şey çocuklarım.”

Peki uzun ömürlülüğünün sırrı? “İyi beslenmek, meraklı olmak ve hatta biraz çılgın olmak. Çılgın olduğunuzda birçok şeyi yapmaya cesaretiniz olur. Ve bazıları iyidir…” Tam bu sırada, bir saatten fazla sessizce annesini büyülenmiş bir şekilde dinleyen altıncı kız ekler: “Annem hayata her zaman evet der. Her zaman hareket etmeye, insanlarla tanışmaya, röportaj vermeye hazırdır.” Biri, diğeri. Toplantımızdan sonra Dina, Stanford Alumni Italia başkanı Stefano Siglienti tarafından kendisi için organize edilen bir aperatife gitti.

17 torununa ve yeni nesillere şunu söylüyor: “Denemek için cesaretiniz olsun. Çok dolaştık ama her yerde bize yardım eden birçok iyi insan bulduk.” Belki de bunu hak ettiniz? “Hayır, hayır. Dünya düşündüğünüzden daha iyi.”