Darwin’in notları gizemli biçimde döndü

Suzan

New member
İngiliz tabiat bilimci evrim teorisiyle bilinen Charles Darwin’in 22 yıl evvel Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nden çalınan milyonlarca sterlin kıymetindeki iki not defteri gizemli bir biçimde kitaplığa geri bırakıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, deri kaplı not defterlerinden biri Darwin’in çeşitler içindeki evrim münasebetlerini incelediği ünlü “Hayat Ağacı” şemasını içeriyor.

Not defterlerinin kaybolduğunu 15 ay evvel BBC duyurmuş, kütüphane bunların bulunması için kamuoyundan yardım istemişti.

Üniversite kütüphanesinin sorumlusu Dr. Jessica Gardner “Çok sevinçliyim” dedi.

Darwin’in defterleri en son Kasım 2000’de, fotoğraflarının çekilmesi maksadıyla kütüphanedeki özel ez yazmaları kısmından çıkarıldıklarında görülmüştü.

Kartpostal büyüklüğündeki not defterlerini özgün kutusu ortasında pembe bir ikram kağıdına sarılmış olarak kimin üniversiteye bıraktığı bilinmiyor.

Not defterlerinin, konulduğu zarfın üzerinde “Kütüphaneci, Memnun Paskalyalar X” yazılı bir not yer alıyor.

Streç sinemaya sarılmış olan not defterlerinin 9 Mart’ta Dr. Gardner’in ofisinin önüne bırakıldığı belirtiliyor.

Kütüphanenin kamuya açık kısmında yer alıyor alan bu kısımda güvenlik kameraları yok.

Not defterlerinin bulunmasından daha sonra polise haber verildiği ve polisin incelemeden daha sonra paketin açılmasına müsaade verdiği belirtiliyor.

Dr. Gardner, not defterlerini bulunca ağladığını belirterek “Bu defterlerin bulunması bizim için epeyce mana tabir ediyor. Ölene kadar bulamayacağımızı düşünüyordum. Kaybedince fazlaca üzülmüştüm. Bulunca da o kadar sevindim” dedi.

Not defterlerinin kaybolduktan daha sonra hiç ziyan görmediği belirtiliyor.

Artık inançlı bir odada tutulduğu belirtilen not defterleri Temmuz’da “Darwin’le Sohbet” isimli bir aktiflikte sergilenecek.

Odatv.com