Daniel Ellsberg neden hayatının bitiminden kısa bir süre önce yargılanmaya çalıştı?

Suzan

New member
Uzun ve dikkate değer yaşamının son yıllarında, 1971’de sözde Pentagon Belgelerini sızdıran hoşnutsuz askeri analist Daniel Ellsberg yargılanmak istedi. Ve yolu açmaya yardım edeceğimi umuyordu.

İstediği suçlama, Casusluk Yasası uyarınca ulusal güvenlik sırlarını kötüye kullanmaktı ve planı, onlarca yıl önce aldığı ve izinsiz olarak sakladığı başka bir gizli belgeyi bana vermekti. Hükümet sırlarını gazetecilere sızdıranlara uygulandığı ölçüde, Yüksek Mahkeme’nin bu yasayı anayasaya aykırı olarak hükmetmesine izin verecek bir savunma oluşturmak istedi. Eski Başkan Donald J. Trump şimdi çok farklı koşullarda da olsa aynı yasayı 31 kez çiğnemekle suçlanıyor.

Ellsberg’in 1971’de Pentagon Belgelerini ifşa etmesi -bir nesil askeri ve siyasi liderin halka yalan söylediğini gösteren Vietnam Savaşı üzerine gizli bir çalışma- ve sonrasında, hayatının çoğunu şekillendiren tarihte bir iz bıraktı.

Ancak bazı ölüm ilanlarında, Amerikan askeri liderlerinin 1958’de Çin’e karşı ilk nükleer saldırıyı gerçekleştirme çabalarına dair çok gizli bir belge verdiği ve Sovyetler Birliği’nin bunu yapma riskini kabul ettiği 2021’deki bir bölüme dair kısacık göndermeler gömülüydü. müttefiki adına misilleme yapacağını ve milyonlarca insanın öleceğini söyledi.

Mirasını incelerken, bu açıklama ile casusluk hukukuna getirmeye çalıştığı inceleme de dikkate değerdir.

“Suçlanırsam, yaptığım şeyin – geçmişte yaptığım gibi – suç olmadığına dair inancımı yeniden teyit edeceğim” dedi ve eylemin “sırrı suç saymak” olduğunu savundu. dünya” “kamu yararı” anayasaya aykırı kabul edilmelidir.

Hükümet, muhabirlere ve halka yetkisiz ifşaları caydırmak ve cezalandırmak için çeşitli araçlara sahiptir ve Amerikan tarihinin büyük bir bölümünde ihbarcıları hapse atmaya teşebbüs etmemiştir. Casusluk Yasası Birinci Dünya Savaşı’ndan beri yürürlüktedir, ancak 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar hükümet casuslar yerine bilgi sızdıranları suçlamak için kullanmaya başladı – başlangıçta çok az başarı elde etti.

1957’de ordu, askeri mahkemede bir askeri mahkemede gazetecilere tartışmalı bir füze programı hakkında bilgi verdiği için Casusluk Yasasını suçladı, ancak savcılar suçlamaları düşürdü. 1971’de Adalet Bakanlığı, Ellsberg ve ona yardım eden meslektaşı Anthony Russo aleyhindeki davada bu tür ilk iddianameyi aldı. Ancak bir yargıç, hükümetin görevi kötüye kullanmasını ve yasadışı delil toplamasını gerekçe göstererek suçlamaları reddetti.

On yıl sonra, Reagan yönetimi altındaki Adalet Bakanlığı, Casusluk Yasası kapsamında Jane’s Defence Weekly’ye bir Sovyet tersanesinin gizli uydu fotoğraflarını sağlayan bir savunma analistini suçlayarak yeniden yargılandı. Mahkum edildi. Ancak on yıllardır rutin olarak işlenen bir eylemden dolayı yalnızca bir kişinin hapse gönderilmesi o kadar garip ve adaletsizdi ki, Başkan Bill Clinton 2001’de onu affetti.

Bununla birlikte, George W. Bush yönetiminin ortasından başlayarak ve ayrıca her iki parti başkanı altında, Adalet Bakanlığı Casusluk Yasasını kullanarak muhbirlere karşı rutin olarak baskı yapmaya başladı. Yasa ağır bir ceza öngörüyor – her biri için 10 yıl – ve sanıkların açıklamalarının kamu yararına olduğunu ileri sürerek jüri tarafından beraat talebinde bulunmalarını yasaklıyor. Sanıkların çoğu, uzun cezalar alma riskinden kaçınmak için temyiz anlaşmaları yapıyor ve böylece bu tür durumlarda yasanın uygulanmasının anayasaya uygunluğunu sorgulayan temyiz olasılığını ortadan kaldırıyor.

Ellsberg ve ben, 2014 yılında, izleme faaliyetleriyle ilgili sırları sızdıran eski bir Ulusal Güvenlik Teşkilatı yüklenicisi olan Edward J. Snowden’ın kar amacı gütmeyen bir basın özgürlüğü örgütünün yönetim kuruluna nasıl katıldığını yazdığımda, hükümetin yasayı artan şekilde kullanmasını tartışıyorduk. Ellsberg kuruluşunda yer aldı. (Ellsberg’in alenen ruh eşi olarak gördüğü Bay Snowden, Casusluk Yasası kapsamındaki suçlamalardan Rusya’da bir kaçak olarak yaşıyordu.)

“Birkaç kişinin anladığı soru, bence bir sorudur – Casusluk Yasası’nın, bir casus gibi yabancı bir gücü gizlice bilgilendirmek yerine ABD halkını bilgilendiren kişilere bu şekilde uygulanmasının anayasaya uygun olup olmadığıdır” dedi. o ben “Konu şu anda pek tartışılmıyor. Pentagon Belgelerini açıkladığımda, aklımda bu yoktu – uyarıldığım gibi, o yasanın açık dilini çiğnediğimi varsaydım. Ve ben.”

Takip eden yıllarda, giderek daha fazla haber kaynağı casusluk yasaları kapsamında suçlandı. Ve 2019’da, Trump yönetimi altında Adalet Bakanlığı, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’a karşı Casusluk Yasası kapsamında iddianameler arayarak yeni bir çizgiyi aştı – sızıntılar için değil, sızıntıları kışkırtmak ve yayınlamak için. Biden yönetimindeki bakanlık bu benzeri görülmemiş iddiaları sürdürdü; Bay Assange, Birleşik Krallık’ta iadeye karşı verdiği mücadele nedeniyle bir duruşmayı erteledi, ancak oradaki temyiz başvurularını kaybetmeye devam ediyor.

Bunu aklında bulunduran Ellsberg, 2021 baharında güneşli bir Cumartesi öğleden sonra beni aradı. O zamanlar Küçükler Ligi maçı izliyordum. Diğer ebeveynlerin duyma mesafesinden uzak durmak için alçak tribünlerden ve çim sandalyelerden uzaklaştım.

Ellsberg, onlarca yıl önce, Pentagon Belgeleri sırasında muhabirlerle paylaşmadığı, farklı bir konuyla ilgili olduğu için hükümet içi belgelere dayanan ikinci bir gizli çalışma yürüttüğünü söyledi: Çin komünist güçlerinin Tayvan kontrolündeki adalara düzenlediği bombalı saldırı. 1958’de bir kriz başlattı. Dünyanın nükleer savaşa halkın bilmesi gerekenden daha yakın olduğunu gösterdi.

Bu konuda yazmak ilgimi çekiyor mu? Ben … idim.

Takip eden haftalarda Tayvan Araştırmasını dikkatle okudum ve 1958 krizinin tarihi konusunda uzmanlara danıştım.Makalem üzerinde çalışırken, Ellsberg ve ben defalarca konuştuk. Kaliforniya’daki kitap dolu ev ofisinden görüntülü görüşme yapmayı tercih etti. Uzun bir telefon görüşmesi sırasında eşi Patricia yanımıza geldi.

Motivasyonunun bir kısmının Tayvan üzerindeki yenilenen gerilim olduğunu söyledi. Pentagon savaş planlamacılarının, Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda nükleer silah kullanmak için yeniden acil durum planları hazırlayacağını ve konvansiyonel silahların ülkeyi durdurmak için yetersiz göründüğünü söyledi. Böylesine korkunç bir hareketin olasılığının kamuoyunda tartışmayı garanti ettiğini hissetti.

Ancak başka bir nedenin de, gizli belgeyi izinsiz olarak sakladığını ve yaydığını açıkça kabul etmekten Casusluk Yasası kapsamında suçlanmayı umduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı’nın yasayı sızdıranları cezalandırmak için nasıl kullandığının anayasaya uygunluğunu Yargıtay önünde test etmek için bir test davası olmak istedi.

Ulusal güvenlik sırlarının yetkisiz bir şekilde saklanmasına karşı hükmün o kadar geniş olduğuna işaret etti ki, ilk bakışta, gazetecileri, yayıncıları ve hatta eşine söyleyen gizli bir konu hakkında bir gazete makalesinin okuyucularını suçlamak için de kullanılabilir. hakkında bilgi verin veya yetkililere teslim etmek yerine bir kupür tutun. Yasanın ürpertici genişlemesinin bir demokraside halka sunulan bilgiler üzerinde yarattığı caydırıcı etkiye dikkat çekerek, Biden yönetiminin Bay Assange aleyhindeki Casusluk Yasası suçlamalarını düşürmemiş olmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

“Açıkça çok geniş ve sadece benim gibi güvenlik izni olan insanlar için geçerli değil. Assange şimdi bunun yükünü hissediyor” dedi ve ekledi, “50 yıldır gazetecilere ‘O şey size bakan dolu bir silahtı’ dedim.”

Kısacası, 90 yaşında, 42 yaşında kurtulduğu hapis cezasını riske atmaya hazırdı. Ancak Adalet Bakanlığı, Casusluk Yasasını uygularken ne kadar agresif hale gelse de, görünüşe göre Ellsberg’in planına uygunsa onunla gitmek istemedi. Makale yayınlandı ve oldukça heyecan yarattı – ancak hayal kırıklığına uğramasına rağmen herhangi bir suçlama yapılmadı.

Mart ayında kendisine pankreas kanseri teşhisi konulduğunu açıkladıktan sonra bir röportajcıya “Mahkemede savaşmayı dört gözle bekliyordum” dedi. “Bu, hayatımın beklediğimden daha kısa olacağını bilmeden önceydi.”