Cumhurbaşkanı Erdoğan gaye gösterdi, polis ‘barınamayan öğrenciler’ aksiyonunu bastı

semaver

Active member
Cumhurbaşkanı Erdoğan gaye gösterdi, polis ‘barınamayan öğrenciler’ aksiyonunu bastı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sözde öğrenciler, motamot Seyahat Parkı’nın öbür versiyonu” diyerek gaye almasının çabucak akabinde İstanbul Kadıköy ve İzmir’de yüksek kira ve yurt fiyatlarını protesto eden öğrenciler polis tarafınca gözaltına alındı. Gözaltına alındığı sırada polis şiddeti niçiniyle parmağı kırılan öğrenci Mehmet Kasar, “Tek sıkıntımız barınma meselesinin çözülmesi” dedi.

Kadıköy Moda Parkı’nda evvelki akşam saatlerinde öğrenciler “Yurtsuzlar” nöbeti başlattı. Parkta sabahlamayı planlayan öğrenciler gece yarısı polisin müdahalesiyle karşılaştı. Parkta bulunan 28 öğrenciyi gözaltına alan polis grupları, Moda kıyısında toplanan kümesi da bölgeden uzaklaştırdı. Geceyi nezarethanede geçiren öğrenciler, polisin gözaltında kendilerine şiddet uyguladığını savundu. Sabah saatlerinde açıklama yapan İstanbul Valiliği, tabip raporları alınan 28 kişinin isimli süreçlerinin akabinde özgür bırakıldığını duyurdu.

İZMİR’DE 33 GÖZALTI

İzmir’de Buca ve Karşıyaka’da parklarda “Barınamıyoruz” aksiyonu yapan öğrenciler polis müdahalesiyle karşılaştı. Öğrencilere sert müdahalede bulunan polis grupları Buca Hasanağa Parkı’nda aksiyon yapan 33, Karşıyaka’da ise Muammer Aksoy parkında aksiyonlarını sürdüren 8 öğrenciyi gözaltına aldı. Öğrencilerden kimileri yerde sürüklenerek gözaltına alındı, kimilerine da aksi kelepçe takıldı. Bu sırada arkadaşlarının özgür bırakılmasını isteyen öğrencilerle polis amiri içinde da “hukuk” tartışması yaşandı. Gençler, “Burada oturmanız yasak” diyen amirden nöbetin engellenmesini ve gözaltıların tüzel öne sürülen nedenini açıklamasını istedi. Amir ise “Şimdi bunları boş verin, dağılmanız gerekiyor, beş dakikanız var” dedi. Beş saat boyunca Emniyet’te tutulan toplam 41 öğrenci, tabirleri alındıktan daha sonra özgür bırakıldı.

YERDE TEKMELEYİP PARMAĞIMI KIRDILAR

Hasanpaşa’daki müdahale sırasında şiddet gördüğü için parmağı kırılan Kâtip Çelebi Üniversitesi Medya ve Bağlantı Kısmı son sınıf öğrencisi 24 yaşındaki Mehmet Kasar, yaşadıklarını Cumhuriyet’e anlattı. Hukuksuz biçimde gözaltına alındıklarını belirten Kasar, “Demokratik hakkımızı aramamıza rağmilk evvel zıt kelepçeyle tutulduk, akabinde bindirildiğim polis aracından bağırdığım için bir daha polisler tarafınca indirildim ve arkadaşlarımın gözü önünde evvel yerde tekmelendim daha sonra da parmağımı kırdılar. Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin hastanesine gözaltına alınarak gdolayıldüm ve utanç yaşadım” dedi. Kasar şu biçimde konuştu:

“Ailem çiftçi, kardeşim de okuyor. aslına bakarsan zorlukla geçiniyorlar. Bugüne kadar okula devam edebilmek için günde on saat boyunca bulabildiğim her işte çalışmak zorunda kaldım. Yurt olmadığından ötürü kiraya çıktık ve beş aydır kiramı, faturalarımı ödeyemiyorum, yemek yiyecek para bulamıyorum. Devlet tarafınca açlığa mahkûm edilmiş durumdayız. Bizim tek kederimiz, bu barınma probleminin çözülmesi. Biz bu sorun çözülene kadar sokakta yatmaya, nöbet tutmaya devam edeceğiz.”