Cristina Dalle Ore: zenginlikten paçavraya, insanlığın sorunlarını çözmek için

Suzan

New member
Beautiful Minds’ın tüm bölümleri

Sahip olmak Plüton’da su bulundu, tarihte ilk kez cüce gezegeni yakından gözlemleyen NASA misyonuna katılıyor. Satürn’ü, galaksileri, uyduları, gök cisimlerini inceledi. Suyu, yaşamı doğuran kutsal kâseyi aramak için. NASA’da astronom ve astrofizikçi 20 yılı aşkın bir süredir, haline geldi Uzaktan Algılamada dünyanın 1 numaralı uzmanı (yüzeylerin bileşimi hakkında bilgi edinmenizi sağlayan bir teknoloji).

Sonra kendi içinde yeni bir farkındalık hisseder. Ve bakışlarını uzaydan dünyaya kaydırdığında, insanlığın büyük sorunları: yoksulluk, dünyadaki açlık, iklim değişikliği. Ve acil bir şey, onda bir etki yaratmak istemesine neden olur.

“Uzayda çalışmak, yeni ve temel teknolojilere kapı aralayan harika bir şey. Geleceğe bir yatırım. Ama bir noktada kendime şunu sordum: Neden insanlığın problem alanında çalışmaktan elde edilen bilgiyi kullanmıyorsunuz? L’tarım doğru yer olabilir. Yine de tarım hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Bende de sözde siyah başparmak var.”

Galaksilerden yıldızlara, güneş sistemine, dünyaya. Bilim dünyası için çok genç yaşta Padua’dan ayrılan Cristina Dalle Ore, tarımda araştırma yapmak için her şeyini bırakır. Ve o bugün California’dan, Bayer Crop Science projesi için Bayer ile işbirliği içinde çalışıyor.Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü (IRRI). Çiftçileri pirinç tarlalarından suya pirinç kültürünü değiştirmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. kuru pirinç. Ve sürdürülebilirliği teşvik eden yeni bir kültürü yaymak.

“Uzun zamandır Uyduların ve buzlu gezegenlerin yüzey bileşimini inceledim.güneş sisteminin uçlarında. İnanılmaz görevlerde bulundum, Satürn Cassini, Pluto Yeni Ufuklar, yaşam ya da onu destekleyebilecek koşullar arıyorum. Cüce Gezegenin donmuş kabuğunun altında sıvı halde su bulduk, ancak yaşamın gelişmesine izin veren moleküllerin izine henüz rastlamadık. Potansiyel orada, ancak daha fazla görev alacak. Yaşamın olduğu tek yer Dünya’dır. Gezegenimiz benzersizdir. Uzun yıllardır kullandığım aynı teknolojiler ve yapay zeka ile birleştiğinde, yaprakların bileşimini incelemeye başladım., yüzeyin altında ne olduğunu ve bitkinin kuraklığa, gübrelere ve bunların azaltılmasına nasıl tepki verdiğini anlamak. Araştırmayı bilginin sınırlarına taşıyoruz…”

Buna inanıyor. Bayer yöneticisi Jonathan Jenkinson, bu aramalarda potansiyel görüyor ve neden olmasın diyor. Hadi deneyelim. Araştırma dünyasında, ikisine tek boynuzlu at denir.

“Hayatta her zaman pervasız oldum. Kendimi hiçbir şey bilmediğim alanlara attım, sadece araştırma arzusuyla hareket ettim. Benim büyük şansım her zaman olağanüstü insanlarla çalışmaktı. Bilim devleri”.

Kalp cerrahisinin öncülerinden biri olan İtalya’daki ilk kalp naklini gerçekleştiren Profesör Morea’nın kızı olan Cristina, babasının kariyerini takip etmeyi hayal ediyor. “Astronominin büyük bir aşığı, benim ilham kaynağım, kahramanımdı. Onun gibi olmak için tıp yapmak istedim. ‘Hayır – bana söyledi – boşa gittin. Matematiği, fiziği seviyorsun, bilimsel bir şeyler yapmalısın. . Astronomi yapmak için Padua’ya gidin”. Baba, yetişemeyeceğim, ona cevap vermeye devam ettim. O da ‘dene’ dedi. Dene’. Bu ‘dene’ benim için bir mantra haline geldi ve tüm hayatıma ilham verdi”.

Christina evet Padua’da astronomi ve astrofizik derecesi, zamanın en iyi İtalyan fakültesi. Fark edilmek için tezini yurt dışında yapmaya ve ardından araştırmacı olarak kariyer yapmaya karar verir. “O günlerde çok rekabetçi bir dünyaydı.” Onunla temasa geçen bir profesörle bunun hakkında konuşuyor. Sandra Faber, astrofizik alanında dünyanın en seçkin 100 bilim adamı arasında. “Onu astronomi kitaplarında inceledik, onun adına bir kanun vardı, inanılmaz bir kadındı. Santa Cruz’daki California Üniversitesi’ne gelişimi hatırlıyorum. Utangaçtım, üçüncü dünya yabancıları gibi İngilizce konuşuyordum, konuşmadım.” Programlama bilmiyorum, hiç araştırma yapmamıştım, boş bir sayfaydım. Bir avantajım vardı: Sınırlama olan hiçbir şeyden tamamen habersizdim. İlk randevuda Profesör Faber bana şöyle dedi: “Bana Sandy deyin. ‘Kadınsan iki kat daha fazla çalışmaya hazır ol'”.

Ve öyleydi. “Deli gibi okumaya başladım, üniversiteye 8’de girip gece yarısı çıktım, öğrenci yurtlarında yattım. Günüm İngilizce galaksileri çalışarak geçirdim, verilerle çalıştım, araştırma yaptım ve çok tutkuluydum. akşamları ama hep başım ağrıyordu. Ve daha sonra koca olan ilk aşkımla programlamayı öğrendim”

Santa Cruz’da altı ay geçirdikten sonra Cristina mezun olmak için geri döner. Tezleri bilimsel dergilerde yayınlanmaktadır. “Bana Sandy deyin” ifadesi, “her şey mümkündür” metaforu haline geldi.” Santa Cruz Üniversitesi’nde doktora. Bu sırada ilk aşkıyla evlenir. Kocası önemli bir iş için Boston’a çağrılır, Cristina tereddüt eder, Sandy Faber’la çalışma hayalinden vazgeçmesi gerektiğini bilir ama ona şunu söyleyecek olan odur: “Harvard’a git, dünyanın gurusu oradadır.” spektroskopi‘. “Doktora tezimin konusuydu”.

Boston’da dokuz yıl geçiren Cristina, Harvard’da bu büyük teorisyenle çalışıyor ve üç çocuğu var. Daha sonra Kaliforniya’ya döner. Bir arkadaşının kocası, güneş sistemini araştırmasına yardım edecek birini arıyor. Yani tamamen tesadüfen, NASA’da çalışmaya başlar gezegenler hakkında hiçbir şey bilmeden. “Sınırlarımı görmezden geldimLense bakıyordum. Onun adı Dale Cruikshank. Ve başka bir devdi. Pluto’da metanı keşfetmişti. Ve büyük bir sabırla bana her şeyi anlattı. İçinde 2009 Bugün makine öğrenimi olarak sınıflandırılan istatistiksel tekniklerle çalışmaya başladım. ve inanılmaz bir zihinsel açılımdı. Onları uygulamaya başlayan bir meslektaşım Giuseppe Marzo ile karşılaştım. Ben de onları kullandım.”

Engelleri en aza indirme ve başka olana bakma eğilimi, keşfetme ve anlama sevinci. Ve içinde bir ateş gibi yanan o ‘dene’. “Cesaret ve çokça pervasızlık ister. Bunu nasıl yaparsın? Başıma gelebilecek en kötü şeyi düşünürüm ve tehlikeyi gördüğümde beni sakinleştirecek alternatif planlar yaparım. O yüzden Plan A’nın yanında, B, C, D, E planı..”

Kocası bir mühendis, üç çocuğu: bir beyin cerrahı, doktoralı bir kimya mühendisi, bir ekonomist, Cupertino’da bir yaşam. “İtalya’ya asla geri dönmeyeceğim. Ama ülkemi çok seviyorum. Çalışmanın hala birçok zorluğu olduğunu görüyorum ve bu kadar çok insanın neden yurt dışına gittiğini anlıyorum. Biz İtalyanlar, dünya çapında yenilik ve araştırmanın meşalesini taşıyoruz.. Biz doğuştan gelen bir yaratıcılığa sahip inanılmaz insanlarız. Uzun zamandır medeniyetin beşiğiyiz ve bu belki de içimize yaratıcılığın tohumunu ekti. Bizden önce gelen sanatçılarımız var, mucitlerimiz var, birkaç isim vermek gerekirse Leonardo ve Galileo. Çok yüksek bir potansiyele sahibiz ama çoğu zaman imkanımız olmuyor. Yani diğer ülkeler bizi alıp bize yer veriyor. Araştırma ilerleme olduğu için, kişinin kendisinin ve çevremizdeki dünyanın bilgisidir”.

Dünyadaki açlığı yenebilecek miyiz? “Bu bir mücadele. Zamana karşı bir yarış ama başarmak için her şeyi yapacağız. Asla teslim olma. Asla pes etme. Bunu kendime hep söylüyorum. Engellere bakmayın, gözünüzü hedefe sabitleyin.”

Güzel, asla teslim olma!