Cristiana Pace, mühendis ve mucit: F1’deki güvenlik sistemlerinden FE’deki aküye

Suzan

New member
Beautiful Minds’ın tüm bölümleri

Arkasında formül e, bir kadın var ve o bir İtalyan. Yönetim mühendisi, mekanik adres, Formula 1 pistlerinde güvenlik sistemlerinin geliştirilmesiyle uğraşan 20 yıldan fazla zaman harcadı. Federation International De L’Automobile (FIA) için veri analisti ve teknoloji geliştiricisi. Daha sonra Formula 1’in teknolojilerini yarış pistlerinin dışına da aktardı. 2013 yılında elektrikli tek kişilik koltuklar için ilk akülü modellerin projesini yönetti. Formula E şampiyonasının bir yıl sonra 2014’te başlamasını sağlayacak bir buluş.

2015 yılında okula döndü. O yaptı Sürdürülebilirlik üzerine doktora yaptı ve 40 yaşında hayatını değiştirdi. O Cristiana Pace, şimdi Silverstone’da yaşıyor İngiltere’de, Enovation Consulting’in kurucusu ve CEO’suşirketi: spor şirketlerinin giderek daha fazla sürdürülebilir olacak stratejiler geliştirmelerine yardımcı olmak için verileri analiz ediyor ve işliyor. Müşterileri arasında Formula 1 takımları, Formula E, ulusal ve uluslararası devreler ve AS Roma futbol kulübü bulunmaktadır.. “İnsanların yüzde 25’i bilime, yüzde 70’i ise spora inanıyor. Çok anlamlı bir söz var. Spor sürdürülebilirlik konusunda bir örnek oluşturabilseydi ve bir mesaj iletebilseydi, dünyayı değiştirebilirdik: bu benim vizyonum.” “

İtibaren rieti, bilimsel deney lisesi, uzun süredir devam eden havacılık mühendisi olma arzusu. “Ama o yıllarda, bu hâlâ bir kadın için engellenen bir seçimdi”. Bologna’da yönetim mühendisliği bölümünden mezun oldu. 20 yaşında Imola yarış pistinde ilk teknik kontrollerinizi yapıyorsunuz. 21 yaşında, tarafından piyasaya sürülen tek koltuklu Euro 3000 üzerinde çalışıyor. Pier Luigi Corbari, Alfa Romeo’nun eski sportif direktörü ve Filipe Massa gibi dünyaca ünlü F1 sürücülerinin üreme alanı. “O benim ilk akıl hocamdı, ikinci babam. Bana söyleyen adam: kadın olduğun için mücadele edeceksin ama başını eğ, çalış ve yetenekli olduğunu göster. O anda önyargılar iskambilden bir ev gibi çökecek”. Ve öyle de oldu.

güzel beyinler

Elektrik devriminin vaizi Fabrizio Martini

kaydeden Eleonora Chioda

12 Mart 2023

Bir usta hayatını değiştirdi: İngiltere’de, eski bir askeri üste kurulu, yalnızca üst düzey ustalar sunan ve profesörler için dünyanın en büyük uzmanlarını bulabileceğiniz Cranfield Üniversitesi’nde motor sporları mühendisliğine kaydoldu. “O yıl Fransız JMB GT takımına yarış mühendisi olarak katıldım. Resmi Ferrari takımıydı. GT şampiyonluğunu bir Ferrari 550 ile kazandık, N-GT’de Bartolini ve De Simone ile ikinci olduk”. O yıl aynı zamanda Le Mans 24 Saat yarışında strateji mühendisidir…

Fikir, yüksek lisans derecesinden sonra Eylül ayında İtalya’ya dönmekti. “Ama 2002’de İtalya’nın bana sundukları büyümeme yardımcı olmadı. İngiltere’de kalmaya ve bir Magneti Marelli şirketiyle, ardından M Motorsport ile röportaj yapmaya karar verdim”. FIA’nın veri indirmesine (data logger) yardımcı olmak için alıp Formula 1’de piste koyuyorlar.

Formula 1’de 10 yıl ve Cristiana Pace büyük ustalarla çalışıyor, arabanın pistte nerede olduğunu bir ekranda görmek için GPS’in anteliteram formu gibi inanılmaz güvenlik sistemleri geliştiriyor. Çok kullanılan Marshalling Sistemi. 2007’de bir akşam yemeği sırasında FIA’nın tarihi yarış direktörü Charlie Whiting ona şunları söyledi: bayraklarla ilgili her zaman bir sorun vardır. Dindarlar onları hiç görmediklerini söylerler. Keşke onları görüp görmediklerini sorabileceğim bir sistemim olsaydı. Daha erken olmaz dedi ve bitirdi. Cristiana ve bir mühendis ekibi bunu yapıyor: işte böyle elektronik bayraklar. Aynı zamanda onu yaratan teknolojinin fikridir. tıbbi araç ve araç arasındaki bağlantı: Bir kaza olursa, arabanın içindeki doktor, sürücünün nabız, kan basıncı ve diğer hayati fonksiyonları gibi durumunu gerçek zamanlı olarak bilir.

güzel beyinler

Alberto Broggi: Benim çipimle araban kendi kendine gidecek

kaydeden Eleonora Chioda

25 Haziran 2023

Güzel icatlar Cristiana’yı ilgi odağı haline getirin. Bu noktada, frank williams, Williams Racing Cars ekibinin kurucusu, onu bir teklif için arar.

“Williams Formula 1’in teknolojik yan ürünü olan Williams Advanced Engineering’i yaratmak istiyor musunuz? Pistlerde ve Formula 1 arabalarında geliştirilen teknolojiyi tıp sektörü gibi diğer sektörlerde kullanıyoruz”. 2 numaralı eleman olarak işe girer, kısa sürede kendisini yüzlerce kişilik bir şirketin başında bulur. “Prematüre bebekleri bir ambulansta titreşimleri hissettirmeden taşımak için Formula 1 aktif süspansiyon teknolojisini kullanan bir kuvöz gibi NHS İngiltere için icatlar yarattık. Şeker hastalarını uzaktan tedavi edecek sistemler ve diğer önemli şeyler”.

Formula E pil projesi, seçilen tedarikçinin işi teslim edemediği “güzel bir olaydan” doğdu. “Motor sporları dünyası küçük. Fred Vasser (o sırada Spark), Williams Advanced Engineering’de pil üretecek teknolojiye sahip olduğumuzu biliyordu (hem F1, KERS hem de James Bond’un Jaguar CX-75’indeki gibi otomotiv pilleri). benimle temasa geçti yardım istedim. Takımımla neyin yararlı olabileceği konusunda çalıştım, Williams bana onay verdi ve ben de ayrıldım. Bu pil olmasaydı şampiyonluk batardı.”

2015’te hayat değişiyor. Sürdürülebilirlik alanında doktora yapmak için üniversiteye geri dönmeye karar verir. “Herkes bana bunun bir trend olduğunu ve ortadan kalkacağını söyledi. Sürdürülebilirliğin spor endüstrisi ve Motor sporları için de önemli olduğunu göstermeye hazır olmak istedim”. FIA’nın eski başkanı Jean Todt, tavsiye almak için onu aradığında hâlâ araştırma yapıyordu: “Sürdürülebilirlik hakkında konuşmak için Dünya Ekonomik Forumu’nda Davos’a gitmesi gerekiyordu. Anlamak istedi. daha sonra 2020’de FIA Çevre Stratejisi olarak yayınlandı. Yer olduğunu anladım ve 2018’de şirketimi kurdum. Biz “veri odaklı bir danışmanlığız”, spor yıkama yapmıyoruz. Verileri analiz edip inşa ediyoruz ESG protokolünü takip eden azaltma ve iyileştirme hedefleri ile sürdürülebilirlik stratejileri üzerinde”

Yenilik konusunda her zaman tutkulu olan Rieti’den. “Babam, Amerikan kültürünün 80’lerde hüküm sürdüğü Texas Instruments’ta çalışıyordu. Herkesin çocuklarını işe getirebildiği ‘Çocuklarınızı işe getirin’ günü vardı. 8 yaşındaydım ve görmeye gittim. babamın yaptığı şey ve tüm bu teknoloji beni büyüledi.9 yaşındayken zaten evde elektronik oyunlar ve bilgisayarlar vardı, TI-99 4 gibi.

“Ağabeyimin kırdığı şeyleri evde tamir eden bendim. Hep mühendis olmak istemişimdir. Ama zaten 14 yaşında bunun kolay olmayacağını anladım. Ortaokulda, büyüdüğümde ne olmak istediğimi yazdığım için bir kompozisyondan 4 aldım. Öğretmen bana açıkça “Mühendis olamayacaksın. Bir kadın matematiği seviyorsa ancak öğretmen olabilir” dedi. Formula 1’de ilk testlerimi yaparken, tamirci “şanssızlık olduğu için” arabaya dokunmama izin vermedi. Basmakalıp olarak şemsiyeli kızlar vardı. Bir kadının mühendis olması ve verileri indirmesi, yazılımınızın iyi durumda olup olmadığını kontrol etmesi ve kurulumu ve elektroniği anlaması düşünülemezdi. Artık 45 yaşıma geldiğime göre, diğer kızların bu yola girmesine yardım etmek istiyorum.”

güzel beyinler

Kendi kendini süren arabaları kullanan adam Andrea Vaccaro

kaydeden Eleonora Chioda

23 Nisan 2023

Pace, FIA Girls on Track adlı bir FIA programının elçisidir: kodlama öğretmek ve mühendislik, matematik, bilim, yarış arabaları, yeni rol modeller yaratmak için yarış pistlerinde çalışan kadın doktorlar hakkında konuşmak için okullara gidiyor.

Senin için fark yaratan neydi? “Benim adıma ‘seçiciyim’ diyorlar. Biri bana yapılamaz derse, sana yapılabileceğini göstermek için her şeyi yaparım. Etrafımda her zaman anlamama çok yardımcı olan insanlar oldu. . Akıl hocalarım: Pierluigi Corbari , mühendis Luca Chinni, Charlie Whiting ve Mike O’Driscoll ve babam.Binlerce soru sordum, siyah bir defterle dolaşıp not alıyorlar.Akıl hocalarım beni her zaman desteklediler. .

“Tamirci bir kocam var. 15 yıl önce rakip bir takımda çalıştığım için beni kovmak istediler. Charlie Whiting herkesin önünde beni savundu, bana tam bir güven gösterdi. Bu olaydan sonra, kocam Formula 1’den ayrılmaya ve bir kariyer sahibi olmama izin vermeye karar verdi. Hamileydim, ilk birkaç yılı evde geçirdi, bu yüzden seyahate devam edebildim. Sonra ilk çocuğumuz büyüdüğünde tekrar çalışmaya başladı ve harika bir kariyer yaptı. Bugün, Avrupa’nın en büyük küçük formül takımlarından birinin genel müdürü. F1 ve FE’deki sürücülerin çoğu ondan geçti. 15-12 yaşlarında ve 7 yaşında üç oğlumuz var. Sır? Çifti bir ekibe dönüştürün”

Hikayen ne öğretiyor? “Bir hayalin varsa, sebat etmeli, engelleri aşmalı ve onu takip etmeye çalışmalısın. Ve sonra her zaman kariyerini değiştirmeye karar verebilirsin. 40 yaşında, motor sporlarına sürdürülebilirlik getirmek için doktora yapmaya karar verdim.” . 2022’de Cristiana, Grace Etkili Olumlu Etki Ödülü’nü kazandı ve sporun sürdürülebilirliği alanındaki başarıları ve çabaları nedeniyle The Princess Grace Foundation (Monaco Prensesi Grace’in kuruluşu) tarafından oluşturulan bu programın elçisi oldu.

2021’de Cristiana da en iyi 50 kadın mühendis arasında gösterildi dan Muhafız ve Birleşik Krallık’taki kadın mühendisler derneği tarafından, kendisi ve diğer F1 mühendislerinin, Covid19 sırasında doktorların bulaşmasını önlemek için Oxford hastanesiyle birlikte tasarladığı bir cihaz için. “Kendimi Güzel Zihin olarak görmüyorum. İtalya’da çok var ama maalesef ülkemizde en azından 2002’de doğru kültür vardı. Bizler doğru toprağın olduğu yerde yeşermeye hazır bitkileriz. Ayrılmaya karar verdiğimde, İtalya henüz bu kadar çok Güzel Zihnin büyüyebileceği bir ülke olacak donanıma sahip değildi. Bugün? Değişti ama daha yapılacak çok şey var. Ve kendime güveniyorum.”