Çiftçinin DEDAŞ isyanı: Hem çiftçiyi birebir zamandavleti zan altında bırakıyorlar

semaver

Active member
Çiftçinin DEDAŞ isyanı: Hem çiftçiyi birebir zamandavleti zan altında bırakıyorlar Tarımda kullanılan elektriğin yüzde 45’i, devlet tarafınca sübvanse ediliyor. Kalan yüzde 55’in çiftçiler tarafınca ödeniyor. Devletin yüzde 45’lik dayanağı, üreticinin eline geçmeden Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) hesabına yatıyor. Üreticiler, yüzde 55’lik kısmı ödeyemedikleri vakit ise eser dayanaklarına dahi DEDAŞ’ın el koyduğunu argüman ediyor.

Şanlıurfa Hilvan’da mısır üreticisi Muzaffer Karakaya, uzun müddettir yaşanan elektrik kesintileriyle niçiniyle 250 dönümlük mısır tarlasının 50 dönümünün sulamaktan vazgeçmek zorunda kaldığını söylemiş oldu.

“SEKİZ SAAT SÜREN ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞIYORUZ”

Elektrik kesintileri niçiniyle tarlasını sulayamadığını belirten Karakaya, “250 dönüm tarlaya mısır ektik. Bu TEDAŞ (DEDAŞ) yüzünden 8 saat kesintiye uğradığından dolayı, 250 dönüm ekmiştik, 200 dönümünü lakin kurtarabildim. Şurada 50 dönümünü bırakmak zorunda kaldım” dedi.

“ELEKTRİĞİMİZİ KESTİĞİ biçimde FATURAYI FAİZİYLE ALIYOR”

Suladığı mısırda bile yüzde 40 randıman kaybı yaşadığını belirten çiftçi Karakaya girdi maliyetlerinin artmasından şikayet ederek şunları söylemiş oldu:

“Boyu 1 metre lakin oldu. Randımanı de düşmek zorunda kaldı mecburen. Gübre 6 bin lira oldu. Mazot 7 bin lira. Bir de bu TEDAŞ her gün elektriğimizi kestiği biçimde, faturayı 1 gün geç ödediğimiz biçimde faiziyle bizden alıyor. Pekala bu ziyanı kendisi karşılayacak mı sanki? Yüzde 40 (ekili arazi) burada ziyanımız var. Yüzde 100 (sulanmamış mısır) da ziyanımız var. Devlet büyüklerimize seslenmek istiyorum. Bu gidişle sulu tarımdan kuru tarıma geçeceğiz. Bu da Türkiye’nin kaybı olur.”

“ÇİFTÇİ ESERİNİN YARISINDAN VAZGEÇİYOR”

Hilvan Ziraat Odası Lideri Hikmet İpar ise bu durumun devam etmesiyle çiftçilerin sulu tarımdan vazgeçerek kuru tarıma yöneleceğini, bunun da ülke iktisadına ziyan vereceğini vurguladı.

İpar, “Son vakit içinderda Şanlıurfa’da baş gösteren elektrik derdiyle ilgili, çiftçilerimize kâfi derecede elektrik gelmediği için maalesef eserinin bir kısmını bırakmak zorunda kalıyor. En azından bir kısmını yahut yarısını kurtarayım diye bu biçimde bir dermana başvurmuş. Bu durum Urfa iktisadına birebir vakitte ülke iktisadına hayli büyük bir ziyandır. Bu DEDAŞ belasının bir an evvel çözülmesi için yetkililere seslenmek istiyorum. bu biçimde giderse çiftçilerimiz sulu tarımdan kaçacak, kuru tarıma geçecek” dedi.

Hususla ilgili ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Şanlıurfa milletvekilleri ise elektrik kesintisi niçiniyle çiftçilerin yaşadıkları kasvetleri anlattı:

“ŞU AN DA HEM MISIR HEM PAMUK KURUYOR”

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık TEDAŞ özelleştirildikten daha sonra bu problemlerin devamlı yaşandığını, köylerde ve ilçelerde günde 4 saatin üzerinde elektrik kesintilerinin yapıldığını söylemiş oldu. Pamuk dönemi olduğundan dolayı çiftçilerin büyük kasvet yaşadığını belirten Aydınlık şunları söylemiş oldu:

“Urfa’da yaşayan 2 milyon 100 bin insanın şimdi tamamı çiftçidir, köylüdür. Kent merkezindeki bir imalatçı bile kesintiden etkileniyor. Jandarmayla gidiyorlar, jandarma havaya kurşun sıkıyor. Şu an da hem mısır kuruyor. Hem pamuk kuruyor. Çiftçi o kadar sıkıntı durumda ki adam jandarma buyruğuyla savcılıkta karar çıkardık. Urfa’nın genelinde 40-50 bin kuyu var bunların birçoklarında trafo yok. Kaldırdılar. Pamuk ve mısır dönemi ikisi de kuruyup gidiyor.

“300 BİN KİŞİ DIŞARIYA ÇALIŞMAYA GİDİYOR”

Urfa GAP Bölgesi Türkiye’yi besleyecek bir vilayet lakin maalesef burada 200 300 bin kişi dışarıda çalışmaya gidiyor. GAP bitirilmiş olsaydı bunların hiç birini konuşmuyor olacaktık. Bugün GAP’ın 4’te 1’i lakin bitmiş. Bugün, Hilvan suyun içerisinde fakat su yok. Yalnızca Harran ve Akçakale’nin bir kısmı o da Akçakale’nin tamamı da değil.

Her bir kuyuya 100-150 milyar (bin) geliyor. Bir çiftçimizin 30 dönümlük yerine 20 milyar (bin) para gelmiş. Bir çiftçimize 650 milyar (bin) fatura gelmiş. Kent merkezinde olan bir vatandaşımız ‘Geçen ay 180 milyar faturam geldi’ diyor. Yedinci ayda ‘280 milyar faturam geldi’ diyor. Şu an da ‘680 lira faturam geldi’ diyor. Ne kadar artırım gelmiş biz de bilmiyoruz yani.”

“ATATÜRK BARAJI’NDAN FAYDALANILSAYDI, DEDAŞ’A GEREK KALMAZDI”

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Şoför ise şunları söylemiş oldu:

“Atatürk barajı Urfa’dan geçiyor. Şayet iktidar bölge halkı için hakikat bir proje çıkartmış olsaydı, gerçek bir sulama kanalıyla, barajdan faydalanılsaydı, aslına bakarsanız DEDAŞ’a gereksinim duyulmazdı. Ancak o sulama kanalları pratikleştirilemedi. Beşerler mecburen artık, sondaj kuyusu kazıyor. O kuyu sularıyla tarlalarını suluyor. bu biçimdece DEDAŞ üzere elektrik şirketlerine mecbur oluyorlar. Muhtaç oluyorlar. Sonuç olarak da desteklemelere el temalıyor. Çok yüksek faturalar kesiliyor. Şu an Urfa’da yaşanan bu tablonun Hilvan’da traktörleriyle aksiyon yapan. Viranşehir’de Harran’da yaşanan bu problemlerin iktidarın bir tarım siyaseti üretememesidir.”

“İÇME SUYU DA KESİLİYOR”

“Çiftçiler günde 8 saat elektrik kesintisinden çok fazla mustarip oluyorlar. Köyleri dolaştık. Viranşehir, Ceylanpınar, Siverek, Hilvan, Akçakale motor pompa sistemiyle yer altından su çeken çiftçilerin epey büyük düşüncede olduğunu gördük. Şirkete niye bu kadar ağır kesiyorsunuz dedik. Onlar da elektrik sınırlarının artık taşıyamaz hale geldiğini ötürüsıyla elektriği rotasyona tabi tuttuklarını söylemiş olduler. Rotasyon, diyelim ki her ilçede günlük 4 saat 5 saat kesiyorlar. Urfa’da kaçak elektrik yüzdesinin yüksek olduğundan bahsediyorlar. Ancak gerçekle alakası yok. Parasını ödeyen çiftçinin de elektriğini kesiyor. Parasını ödemeyen çiftçinin de elektriğini kesiyor. Burada yalnızca eseri düşünmemek lazım. İnsanların hayat hakkını da gasp ediyorlar. İnsanların içme suyu da kesiliyor. Kesintileri günde 4 saate indirdiler lakin esere epeyce büyük bir darbe vurdular.

“DEVLET ÇİFTÇİNİN FATURASININ YÜZDE 45’İNİ DEDAŞ’A PEŞİN ÖDÜYOR”

‘Çiftçiler ödemiyor’ diye feryat ediyor şirket ancak şirket çiftçilerin bütün eserinin devlet desteklemelerini aldığı üzere hem meskenine hem otomobiline haciz gdolayıyor. Bankadaki varlıklarına haciz koyabiliyor. Çok acayip bir yetkiyle donatılmış. Devlet çiftçinin faturasının yüzde 45’ini bu şirkete peşin olarak ödüyor. Burada birebir zamandavleti zan altında bırakıyorlar. Hem çiftçiyi kaçakla itham ediyorlar.

“SORUNUN TAHLİL NOKTASINDA HİÇBİR ADIM YOK”

Kartlı sistem teklifinde bulunduk. Konya’da, Kayseri’de örnekleri var. Yatırım gerekiyor. Şirket bundan da kaçıyor. Burada günde milyon dolarlar alıyorlar. Günde 40 milyon kilovat Urfa’ya elektrik veriyorlar. Devletten epeyce büyük takviye alıyorlar. Çiftçinin 2 milyon borcu var ise bu 2 milyonun 900 bin lirasını peşin para olarak DEDAŞ alıyor. Yüzde 50 şirketin takip etmesi gereken bir borç kalıyor. aslına bakarsan o parayı da kaçak elektrik deyip yüksek faturalarla alıyor. Yani büsbütün yanlış bir sistem kurulmuş. Sorun siyasi değil. Hükümet yahut partilerle alakalı değil. Tarım Bakanı’yla bir toplantımız oldu. Türkiye’nin her yerinden güç satan 200’e yakın elektrik şirketi var. Bunu tek kişinin eline niye bıraktınız, diye sordum? Bakan diyor ki, ‘Çiftçinin seçme hakkı var.’ Çiftçinin seçme hakkı var ise bu biçimde başka şirketlere de teklif vermek lazım. Ancak sorunun tahlil noktasında hiç bir adım yok. Daima günlük. Siyasalların, ‘işte ben gittim. Görüştüm. Ben şunu yaptım. Ben bunu yaptım.’ Günlük siyasetlerle yılladır süren bir sorun.

“GAP BİTİRİLSEYDİ”

GAP büsbütün bitirilseydi bu şeylerin hepsi ortadan kalkacaktı. GAP bu bölgenin istihdam problemini kökten çözebilecek bir projeydi. Nereden baksanız 4 milyon insan istihdam edilecekti burada. Şayet siz hem maliyetleri yükseltir hem elektriği keserseniz o insanların öbür dermanları kalmıyor. Şu an yalnızca Şanlıurfa’da mevsimlik tarım personel sayısı 450 bin. Bunların birçok toprağını terk edip gitmiş DEDAŞ’ın uygulamalarından dolayı. Zira; takviyelerine, eserine bloke koyuyor. Çiftçinin satacak bir şeyi de kalmadı.”