Chiara Marletto: “Kuantum Fiziği, evreni yöneten gizli yasaları anlatıyor”

Suzan

New member
Küresel kuantum fiziğinin öncüleri arasında bir İtalyan var. Bir kadın. İLE sadece 37 yaşında, Gerçekliğin anlayışını yeniden tanımlayabilecek devrimci bir teori üzerinde çalışır. Çocukluğundan beri fizik yasalarına saygı duyduğu sürece hiçbir şeyin imkansız olmadığını öğrettiler. Denir Chiara Marletto. “Yapıcı Teorisi” ni inceliyor, Yapıcılar teorisi. Sadece hesaplamalar yapmakla kalmayıp bir şey inşa etme yeteneğine sahip olan kuantum bilgisayarlardan daha güçlü ve evrensel makineler.

“Fiziksel olarak mümkün olan herhangi bir nesneyi üretebilen bir tür 3D yazıcı hayal edin.”

Ödül ve tanınırlıkların sonsuz bir listesini kazandı. . KoruyucuBirkaç yıl önce, tüm bir sayfayı ona adadı. Bugün Wolflson College'da bir araştırma grubuna ve Fizik Bölümü'ne liderlik ediyor. Oxford. Bilgi teorisini kullanarak geleneksel kuantum fiziğinin ötesine geçiyor. Nihai hedef Kuantum teorisini Einstein'ın fiziği ile uzlaştırın.

Bu neden önemli? «Fizik, titizlik ve hayal gücünün mükemmel birliğidir. Her teknolojik devrim fiziksel bir teoriyle bağlantılıdır. Bakmak Kuantum Fiziği: Transistör veya manyetik rezonans görüntüleme gibi icatların yolunu açarak yirminci yüzyılda devrim yaptı».

İtibaren TurinCavour'da klasik lise. Okulda felsefeye aşık olur. Yazar olmayı hayal ediyor. «Yazarlar hikayeler anlatıyor, nedenleri ve efektleri birbirine bağlıyor. Bilim adamları da aynı şeyi yapıyorlar. “

Tam olarak o yıllarda Marletto, fiziğin eşit derecede olağanüstü bir yeteneğe sahip olduğunu fark etti: evreni yöneten yasaları tanımlamak. Ve ona aşık oluyor. «Fizik benzersiz bir güce sahiptir: sadece sonsuzluk ve uzay-zaman gibi hayal edilmesi imkansız olan kavramları tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda onları anlamanın ve deneyimlemenin bir yolunu verir. Bize evreni yöneten gizli yasalar hakkında hikayeler anlatıyor. Bize bir tablo, bir ışık, bir gökkuşağı, mikroskobik parçacıklar, ışık parçacıkları (foton), yerçekimi, kuantum bilgisi prensipleri gibi görmediğimiz nesnelerden oluştuğunu söyler. “

Bilgi tutkusuna aşılayan iki Fiat yöneticisinin kızı Chiara Bilim adamı Mario Rasetti ile Turin Politeknikinde fiziksel mühendislikten mezun oldu.Bugün Teorik Fizik Profesörü Emeritus. Üç yıllık derecesinden sonra bir yüksek lisans derecesi yaptı ve akıl hocası ve rehberi Rasetti ile yapılan tartışmalar hayatını değiştirdi. «Çok heyecan verici, verimli ve hayal gücüyle dolu politeknikte beş yılı hatırlıyorum». Onu yapmaya teşvik eden o Oxford'da kuantum bilgi teorisi doktora.

Burada yeteneği de fethediyor David Deutschkuantum bilgisayarların yaratıcılarından biri ve Artur Ekert, Kuantum şifrelemesini icat ettiği için bilinir.

Konunun karmaşıklığıyla karşı karşıya kaldığı şüphesi yok: “Kuantum fiziği güzeldir, ancak konuyla ilgili popüler metinlerin çoğu daha anlaşılır hale getirilmesine yardımcı olmaz.” Bu yüzden ikinci kitabını yazıyor. Akademik olmayan ilk 2021'de çıktı: Kutu ve yapamama bilimi (İtalyanca İmkansız Bilim: Yeni Fizik Yasalarını Ararken, Ve. Mondadori).

Bir Kitap Bilim, Shakespeare, Dante Leopardi, Pascoli, Borges referanslarıyla dolu. «Klasik çalışmalar hayal gücünüzü ve dil sanatını geliştirmenize izin verirBizi mümkün olduğunca tam olarak kullanmamız için eğitmek. Klasik olanlar da dahil olmak üzere dillerin incelenmesi, e Çeviri sanatı bizi eleştirel düşünme ve yansıma konusunda eğitiyor. Bilimsel yasaların titiz dili olan bu matematiğe ek olarak, Tam olarak mükemmel bir titizlik ve hayal gücünün birliği olan fizik. “

Güzel Zihinler

Marco Leona, Met'in Bilimsel Araştırma Direktörü: “Sanatı Ebedi Yapmak İçin Teknolojiyi Kullanıyorum”

Eleonora Chioda tarafından

18 Ocak 2025

Ve burada Einstein'ı hafızadan alıntı yapıyor. «Sanatçının hayal gücüme özgürce çekilecek kadarım …. “Hayal gücüme özgürce çekecek kadar sanatçıyım.” Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Bilgi sınırlıdır. Hayal gücü ise dünyayı dahil etmeyi başarıyor. “

Sonra devam ediyor: «Bilim adamları ve matematikçiler yazarlar, şairler, müzisyenler veya ressamlar gibi sanatçılar. Sadece farklı bir dil ve yöntem kullanıyorlar. “

Araştırmasından, bir sonraki bilimsel devrimi işaretleyerek bugün hayal edilemez teknolojiler ortaya çıkabilir. «Kuantum bilgisayarlardan daha güçlü makinelerin incelenmesi için yapıcı teorisi fikri, 1950'lerde bu matematiksel dahi ile doğdu John von NeumannAncak onu geliştirmedi. Benim için zorluk, işleyişini ve sınırlarını yöneten fiziksel yasaları bulmak ve ifade etmektir. Bu proje geçerse, öngörülemeyen bir yenilik dalgasını ortaya çıkarabilir. “

Güzel Zihinler

Gianvito Lucivero: “Puglia'ya kuantum atomik sensörleri getiriyorum: Ultra tespit ölçümleri yapabileceğiz”

27 Ekim 2024

Teoriden pratiğe. «Turin'deki Ulusal Metrolojik Araştırmalar Enstitüsü'nden deneysel bir grupla işbirliği içinde Oxford'da bir deney üzerinde çalışıyoruz. Bu bir deney Yerçekiminin kuantum özelliklerine sahip olup olmadığını doğrulayın, düşük enerjili bir laboratuvarda elde edilebilir. Fikir, yerçekiminin iki kuantum nanopartikül arasında belirli bir korelasyon türü ('dolaşma' olarak adlandırılır) oluşturup oluşturamayacağını görmektir. Bu etkiyi ölçebilirsek, yerçekiminin kuantum özelliklerine sahip olduğunu ilk kez gösterebiliriz, Einstein'ın göreliliğinin öngördüğünün aksine. Bu deneyi ilk gerçekleştiren gerçek bir uluslararası “ırk” var. Epochal bir keşif olurdu. Bir asırdan fazla bir süredir görelilik teorisinin ilk reddedilmesi. “

Bilişim

Google'ın yeni kuantum bilgisayarı bilgi işlemde bir devrimdir, ancak işe yaramaz

Andrea Nori tarafından

10 Aralık 2024

Hayatınızda ne fark yarattı? «Bilgiye olan sevgi ve içime aşılayan insanlar. Örneğin, ilkokul öğretmenimle saatlerin büyüsünü hala hatırlıyorum. Adı Nella, edebiyat, şiir, kreş tekerlemeleri için büyük bir tutkusu vardı. Sabah mutlu uyandım ve hikayelerini duymak için okula koşmak istedim. “

Herkes ona dikkatlice bakar. Çünkü yetenekli, genç ve belki de bir kadın olduğu için. «Ailem bana cinsiyetten bağımsız olarak bana her zaman birey olarak davrandı. Ben bir bilim adamıyım ve fizikle ilgileniyorum. Hepsi bu. “

Birçok zorluk var. «Araştırma dünyasında, bir tür içsel güvencesizlik yaşarsınız. Genellikle çekten kontrole gider. Önünüzde her zaman “sonlu” bir zamanınız var. Tabii ki, adapte ediyoruz, belirsizliğe dirençli oluyoruz. Ancak araştırmaları desteklemek ve bu güvencesizlik durumunu azaltmak için çok daha fazlasının yapılması gerektiğine inanıyorum. Özellikle, kadınlar aile yaşamını ve kariyerini uzlaştırmak için yeterince desteklenmelidir. “Bir İngiliz bilim adamıyla evli olan Chiara, iki yaşındaki bir kızın annesidir ve bu zorlukları ilk elden hisseder.

Güzel Zihinler

EMS ödülünü kazanan İtalyan Cristiana de Filippis. «Matematik dürüstlük bir atıştır»

10 Ocak 2025

Geri dönecek misin? «Bunu dışlamıyorum. İtalya'da bu yeni fikirleri geliştirmek için oluşturulan bir düşünce okulu görmek istiyorum. Doktora için sadece üç yıl boyunca Oxford'da kalmayı planlıyordum. Sonra bulduğum araştırma fırsatlarını takip ederek çok daha uzun kaldım. Ama mükemmel bir yol yok. Güzel kitap akla geliyor Rita Levi MontalciniKusurun övgüsü. Her birimizin yolu boyunca birçok kişi var. Önemli olan, hatalarınızdan nasıl öğreneceğinizi bilmek ve amacınızı düzeltmektir. Gerçekte, hatalar ilerlemek için gereklidir. Gerçekten hayati. Bilimde hayatta olduğu gibi. “

Yapay zeka sayan 500 İtalyan erkek ve kadın

İtalyan teknoloji editoryal ekibi tarafından düzenlendi

19 Mart 2024