Cezaevinde iç çamaşırlarına el temalıyor

semaver

Active member
Cezaevinde iç çamaşırlarına el temalıyor İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden İtimat Usta cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerini Cumhuriyet’e yazdığı mektupla lisana getirdi. Usta, cezaevinde biroldukça kazanılmış haklarının gasp edildiğini lisana getirerek aileleri tarafınca kendilerine alınan iç çamaşırlarına “kantinde satıldğı” nedeni öne sürülerek yönetim tarafınca el konulduğunu yazdı. Usta, “Kantindeki iç çamaşırları kalitesiz ve fahiş fiyattan satılıyor. Tutuklu ve mahkumların bir maddi geliri olmadığı bilindiği biçimde ailelerin çamaşır getirmesinin engellenmesi nasıl bir ahlak anlayışının kararı olduğu açıktır. Üstelik kantinde satıldığı söylenen iç çamaşırlarından uygun vücut bulunmadığı için muhtaçlığımızı karşılayamıyoruz. Bir arkadaşımızın kendisine iç çamaşırlarına hapishane yönetiminin el konulması üzerine yaptığı itirazı İzmir 1. İnfaz Hâkimliği tarafınca reddedildi” dedi.

Yaşadıkları hak gaspları ile ilgili Adalet Bakanlığı’na yazdıkları dilekçelere cezaevi savcısının karşılık verdiğini lisana getiren Usta, “Savcının haklarımızın gasp edilmesinde hapishane yönetimi ile ortak hareket ettiği anlaşılmaktadır. Kapüşonlu hırkayı, akord aygıtını, elimizde fazla olan ilaçları, müzik aletlerini yasaklıyor. Direndiğimiz için bant, toplu iğne, çengelli iğne ve ayakkabı boyasını kantinde satılmasına karşın bize vermeyerek kabahat işleniyor. El işi materyaller kısıtlanıyor. Hapishane yönetimi ‘ben neyi ne kadar istersem o kadar olur’ diyor. Hapishane yönetiminin üretim yapmamızı engellemek istediği açıktır” sözlerini kullandı.

‘SUYA KOTA GETİRİLDİ’

Suya dahi kota getirildiğini yazan Usta, “Ancak ölçüsü devlet sırrı üzere bize söylenmiyor. Salgın şartlarında suya kota getirmek hastalıkların artmasına niye olur. esasen sıcak su daima problemli, nizamlı bir işleyişi yok. bu biçimde bulunmasına karşın ona da kota konmuştur” dedi.