Bursa’da öğrencilerin koyun ve keçilerle enteresan imtihanı!

erkan_623

New member
BUÜ Veteriner Fakültesi’de zootekni bölümünde tahsil goren kimi öğrenciler, üniversitenin koyunculuk ünitesinde istekli olarak çalışıyor. Burada hayvanların beslenmelerinden doğumlarına kadar her basamağıyla ilgilenen öğrenciler, teorik eğitimlerini pratiğe döküyor. Çiftliğin paklığını de kendileri yapan istekli öğrenciler, hastalanan hayvanlarla da özel olarak ilgileniyor. İstekli öğrenciler, Anadolu’da 800 yıllık gelenek olan koyun ve keçileri dış parazitlere karşı özel hazırlanmış ilaçlı havuzlarda yıkama sürecini yapıyorlar. Yaklaşık 200 küçükbaş hayvan öğrenciler tarafınca havuza tek tek sokuluyor.

ÖĞRENCİLER, 800 YILLIK GELENEĞİ SÜRDÜRÜYORLAR

BUÜ Zootekni Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Üstüner, “Dış paraziti engellemek için hayvanlara banyo süreci yaptırdık. Bu işlem Türkiye’de yaklaşık 800 yıldır devam eden bir gelenek. Bilhassa Denizli tarafında daha epeyce bilinir. İçine dezenfeksiyon için koyduğumuz dış parazit ilaçlarıyla birlikte hayvanları bu banyodan geçirerek dış parazitten arınması, pisliklerden temizlenmesini sağladık. 800 yıldır devam eden geleneği ilerde veteriner doktor olacak olan meslektaşlarımıza da öğretmiş olduk. Bu arkadaşlar çiftlik gönüllüleri. Çiftliğimizde istekli olarak yaklaşık 2 yıldır çalışan arkadaşlar. Bu esnada çiftlik idaresini görüyorlar. Hastalık tedavisini görüyorlar. Olayı bir bütün olarak işin ortasında yaşayarak öğreniyorlar” dedi.

SORUMLULUK SAHİBİ OLUYORUZ

Alanda oldukları için hayvanların bakımı ve tedavilerini daha kolay öğrendiklerini belirten Veteriner Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Gökçe Öner, “İlk enjeksiyonumu bile burada öğrendim. Bir de burada hocalarımız birçok işi güvenip bize bıraktığı için daha fazla sorumluluk sahibi olup, daha fazla iş yapabiliyoruz. Öğrenme açısından çok âlâ zira alandayız. Destekçilerimiz genelde hocalarımız olduğu için rahat bir biçimde irtibat kurabiliyoruz, sorun olduğunda çözebiliyoruz. Birinci başlarda güç geliyor ancak bir biçimde öğreniyoruz. Çiftlikte bağ kurduğumuz hayvanlara kendi isimlerimizi veriyoruz. Benim oğlağımın ismi de Gökçe. Annesi ve ikiz kardeşi öldü. Gökçe anne sütü alamadı. Daima onu ben besledim. bu biçimde olunca ister istemez hayvanla bir bağ kuruyorsunuz” sözlerini kullandı.

İNSAN VE HAYVAN HAYATININ DEVAMI İÇİN DEĞERLİ BİR MESLEK

Veterinerlik mesleğinin insan ve hayvan hayatının devamı için değerli bir meslek olduğunu belirten Veteriner Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Ahmet Ziya Süman, “Bugün dış parazit için koyunları ilaçla yıkadık. Dış parazitin geçmesini sağladık. Nitekim yorucu bir iş lakin hayatın devamı için gerekli olan bir meslek. İnsanın yiyecek gereksiniminin bir kısmı da buradan doğuyor. İnsan hayatının devamı için olması gereken bir şey” diye konuştu.