Bu fotoğraftaki sanatçıyı tanıdınız mı

Suzan

New member
Türk Halk Müziği’nin usta sesi Sabahat Akkiraz, türkülere adanan ömür hikayesini anlattı. 12 yaşında birinci plağını dolduran Sabahat Akkiraz’ın hayatı Mersin’de başladı.
Sivaslı bir ailenin çocuğu olan Sabahat Akkiraz 1956 yılında Mersin’de doğdu. Mersin’den Ankara’ya, Ankara’dan Almanya’ya uzanan Sabahat Akkiraz’ın türkü dolu ömründe, Mahmut Erdal, Arif Sağ, Musa Eroğlu üzere birfazlaca usta isimle de yolları kesişti.

Hürriyet gazetesinden Zeynep Bilgehan’a ömründen kesitler anlatan Sabahat Akkiraz, 1970 yılında gittikleri Almanya’dan kesin geri dönüşlerini şöyleki anlattı:
Babam dünyaya fazlaca hoş bakan bir insandı. Daima taşınırdık. Kaygısı ki; ‘Yatan aslandansa gezen tilki daha güzeldir, zira yeni şeyler öğrenirsin.’ Gittiğimiz her yerin ‘bize uygun gelen yanları’nı almamızı tembihliyordu. Çağdaş ülkenin sana verecekleri vardır. Senin de ona kattıkların vardır… Almanya’da beş, altı sene kaldık. Bir personel çocuğu olarak etrafı yeterli gözlemledim; gelişmiş ülkede beşerler nasıl yaşıyor, neler yapıyor… Doğal müzikten de geri kalmıyordum. bir daha ustalarımız konuğumuz oluyordu. Almanya’da yaşamanın zorlukları vardı. Haftada bir yayınlanan Türkçe yayını beklerdik. Kuşu altın kafese koymuşlar ‘Vatanım, vatanım’ demiş… Hakikaten de hasret oluyor. Babam duygusal bir insandı. Birden dönmeye karar verdi. Daima ‘misafirlik halin’den yıldı ancak vakit içindeması kötüydü! Ülkemizde de sağ, sol çatışmaları vardı.”

BOZUK NİZAMI DEĞİŞTİRDİ

1976 yılında Ankara’ya yine dönen Sabahat Akkiraz ve ailesinin komşuları Musa Eroğlu’ydu. Musa Eroğlu ve Arif Sağ’la da çalışmalar yapan Sabahat Akkiraz, bağlamadaki bozuk nizamın nasıl değiştiğini ise şöyleki anlattı:
“Musa Eroğlu ve Arif Sağ ustayla çalışma ve tanışma fırsatım oldu. 1982’de Muhlis Akarsu ile birlikte bir proje yaptılar. Bağlama akordu bu biçimdea kadar ‘bozuk düzen’ denen bir tarzda çalınıyordu. Arif Sağ, bu tertibi değiştirdi. Bu, Türk Halk Müziği’nde bir ihtilal oldu; bağlama bir dünya enstrümanına dönüştü. Artık caz müziğe de orkestralara da eşlik edebiliyordu!”