Bu da “beyaz yakalı” lahmacunu

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz hafta sizin seçiminizle İstanbul’un en düzgün et döner yapan 10 yerini açıklamıştım. O yazı çok ilgi görür görmez bu hafta bir daha Harbiyiyorum Instagram hesabından 570 bin bireye yaptığımız anketle İstanbul’un en güzel lahmacuncularını sordum. bir daha yüzlerce yanıt geldi.

Oturdum, hepsini derledim. İşte sizin seçiminizle ve benim de yorumlarımla İstanbul’un en düzgün 10 lahmacuncusu.

Doğal yazıya başlamadan evvelce bir mevzuya bir daha açıklık getirmem gerekiyor. Şu anda lahmacun denince akla iki ekol geliyor. Biri sarımsaklı Gaziantep lahmacunu, başkası de soğanla yapılan Urfa lahmacunu ismi verilen lahmacun.

Bu bilgiler ışığında İstanbul’daki en âlâ lahmacunculardan bahsetmeye başlayabiliriz.

1.Öz Kilis, Fatih

Gaziantep yolu sarımsaklı lahmacunda İstanbul’da en hayli tercih edilen, birinci akla gelen yer burası. Geçtiğimiz hafta bahsetmiş olduğum en uygun dönercilerde dorukta olan Bayramoğlu ne ise lahmacunda Öz Kilis birebiri.

Ben de yıllar evvelce lahmacunu methedildiği için gitmiştim. Fakat daha hayli Kilis tavasına vurulmuştum. Hem Gaziantep yolu tıpkı vakitte Urfa yordamı, irice ebat lahmacun yapıyor. Şu anda fiyatı 10 TL. Ben lezzetteki muvaffakiyetini lahmacun harcındaki domatesin ağır bulunmasına bağlıyorum. Genelde gittiğim vakit kesinlikle bir lahmacun ve daha sonrasında Kilis tava siparişi veriyorum. Kilis tavası ise öncelikli tercihim.

Yerle ilgili insanlardan gelen tek negatif yorum işletme çalışanlarının fazlaca hızsız olması üzerine. Hız değil lezzet arayanlar için ise İstanbul’daki en ülkü lahmacun lokantası.

2.Halil Lahmacun, Kadıköy

Buyrun size az soğanlı, mideyi hiç rahatsız etmeyecek, Kadıköylülerin müdavimi olduğu bir lahmacuncu: Halil Lahmacun. Ben Halil Lahmacun’un lahmacununa beyaz yakalı lahmacunu diyorum. Ye ve toplantıya gir. O derece pak bir lahmacun. Ne yiyene, ne de görüşmedekilere zorluk çıkarır.

1981 yılında Urfalı Halil Usta tarafınca kurulan Halil Lahmacun, Halil Usta’nın vefatından daha sonra oğlu Fuat Beyefendi tarafınca işletiliyor. Fırının başındaki Şahin Usta’yı kesinlikle tanımanızı isterim. Nev-i şahsına münhasır bir karakterdir. Kendisinin lahmacunların lezzetinde hissesi epey büyük.

Lahmacunu haricinde rende maydanoz ve beyaz peynirle yaptıkları pidesini de kesinlikle yemelisiniz.

3.Seraf Restaurant, Bağcılar

Seraf öbür bütün yemeklerinde olduğu üzere lahmacunda da çok savlı bir restoran. Lahmacun harcı Trakya kıvırcık kuzularının boşluk etinden yapılıyor. Tüm etler, sebzeler zırh ile çekiliyor ve katiyen makine kullanılmıyor. Ayrıyeten her saat başı lahmacun için zırhla yeni iç harç hazırlanıyor. Tam buğday unu ve meşe odun ateşi bu iç harç ile buluştu mu, o lahmacun tezli olmasın da ne olsun?

Seraf bir şef restoranı. Başında bir bayan şef, Sinem Özler var.

Yolunuz Bağcılar’a düşerse ne yapıp edip yalnızca lahmacun yemek için de olsa uğrayın derim.

4.Köşkeroğlu, Karaköy

Gaziantep mutfağının İstanbul’daki en düzgün temsilcilerinden biri Karaköy’ün de vazgeçilmezi Köşkeroğlu Gaziantep lahmacunu (sarımsaklı) ile halkın en yeterli lahmacuncular tercihine girmeyi başaran bir yer.

Ben Gaziantep hasretimi gidermek için her gittiğimde Beyran ve bilhassa lahmacununu yerim. Yalnız geçtiğimiz günlerde gittiğimde lahmacunu eskisine nazaran bir tık kıymetli buldum. 15 TL idi.

Lakin şu orta ne ucuz ki, o denli değil mi?

5.Çığır Lahmacun, Aksaray

Maydanozlu soğan, söğüş domates ve limon eşliğinde metal tabakta lahmacun sunan bir yer Çığır Lahmacun. Bana gelen bildirilerden anladığım kadarı ile pek fazla sayıda da fanatiği var. Aksaray ve civarında her insanın bildiği, İstanbul’da da kelam sahibi bir lahmacuncu.

Burası benim çabucak hemen ziyaret etmediğim lahmacunculardan biri. Lakin en kısa müddette ziyaret edilecek lahmacuncular listeme aldım bile.

6.Mustafalar Lahmacun Pide Fırını, Bakırköy

İşte ziyaret etmediğim lakin sizlerin seçimiyle öğrenip “Gidilecek mekanlar” listeme aldığım bir lahmacuncu daha. İnternetten araştırırken öğrendiğim; bu yer Gaziantep yöntemi (sarımsaklı) lahmacun yapıyor ve fiyatları cep dostu.

İncirli Caddesi’nde yıllardır hizmet veren yerin ustası da 71 yaşındaki Mustafa Beyefendi imiş.

Gidip nazaranceğiz bakalım, dedikleri kadar var mı?

7.Hizmet Kardeşler, Günnazarann

Gaziantep yöntemi lahmacun yapan tezli bir yer da burası. Güngoren’deki Hizmet Kardeşler kullandıkları gereçlerin kalitesi ve paklık konusunda o civardaki restoranlar içinde bir tık öne çıkan bir yer. Lahmacunun fiyatı 11 TL.

Ayrıyeten tepside sundukları ve fırında pişirdikleri “Tava” ismini verdikleri yemekleri de fazlaca seviliyor. Bir tava ile iki kişi doyabilir. Gittiğiniz vakit hem lahmacununu deneyin, tıpkı vakitte bir tane tavasından sipariş verin.

8.Tatbak, Nişantaşı

Nişantaşı civarında bilinen ve sevilen, lahmacunu ile öne çıkmış tek yer.

1960 yılında iki üç masa ve küçücük bir dükkanda yola koyulan Tatbak, şu anda iki katlı ve 90 kişilik oturma kapasitesine sahip bir kebapçı. Lahmacunun hamuru incecik. Kıtır. Lakin ortalama lahmacunlara nazaran büyük ve çarşaf üzere. Yani tek bir lahmacunla bile doyarsınız. İçindeki gereç kaliteli. Harcı güçlü. Pek olağan semt Nişantaşı ve Tatbak da bu kadar meşhur olunca fiyatı biraz yüksek. Hatta lahmacun içine nevale olacak salata (İsmi: Lahmacun Salatası) bile fiyatlı. Lakin bir daha de denemeye değer!

Lahmacunda farklılık isterseniz harcı bol “Çullama” isimli biraz daha kıymetli bir lahmacunları daha var. Giderseniz, onu da denemek isteyebilirsiniz diye bahsetmek istedim.

9.Borsam Taş Fırın, Kadıköy

Borsam Taş Fırın, yıllardır yalnızca Kadıköy’de hizmet veren 3 şubeli bir lahmacuncu. Benim de acıktığımda ayaküstü yemeyi tercih ettiğim ve beğendiğim bir lahmacuncu. En epey ziyaret ettiğim Kadıköy Balıkçılar Çarşısı girişindeki şubesi.

Borsam’da bilhassa iki ya da daha fazla sayıda lahmacun yiyeceksem kesinlikle her birini tek tek sipariş veririm ki bekleyen lahmacun ben birincisini yerken soğumasın.

Burada lahmacunun yanına her vakit maydanoz servis ederler. Ben de lahmacun içine maydanozu koyar, limonu sıkar ve hatta toz sumak da ekleyip o denli mideme indiririm.

Artık sıkı durun bir tüyo geliyor: Borsam Taş Fırın lahmacunu ile ünlü bir yer fakat ömrümde tattığım en lezzetli kuşbaşılı pideyi de bir daha Borsam Taş Fırın’da yedim.

tekrarki gidişinizde kuşbaşılı pidesini deneyin, ne demek istediğim daha düzgün anlayacaksınız.

10.Çıtır Pide ve Lavaş, Lahmacun

Beşiktaş esnafının hayat kurtarıcısı ve bir daha de her insanın (özellikle Beşiktaş’ta yaşamayanların) pek bilmediği zımnî kalmış bir yer. Kuşbaşılı pidesini de denedik lakin benim için lahmacunu açık orta farkla önde.

Lahmacunlarınızı acılı ya da acısız sipariş edebileceğiniz üzere; kaşarlı ya da kaşarsız da sipariş edebiliyorsunuz. Fakat tavsiyem gerçek lezzetini daha net alabilmeniz için evvel olağan lahmacunundan yemeniz istikametinde. Dilerseniz daha sonrasında işin fantezisine yönelebilirsiniz.

Bir tüyo da size bu yerle ilgili bir vereyim. Bir Sivas katmeri yapıyorlar ki şaşar kalırsınız. O sade Sivas katmerinin yanına çay söylemeyi sakın unutmayın.

İşte yaptığımız anket kararı ile İstanbul’daki en güzel 10 lahmacuncu bu türlü. söylemiş olduğim üzere ben seçmedim, sizler seçtiniz! Ben bilgim dahilinde olanları yorumladım yalnızca.

Tek bildiğim bu derlemeyi hazırlarken inanılmaz biçimde lahmacun aşerdim.

Afiyetle kalın…

Salih Seçkin Sevinç