Bu benzinliğe giren gözlerine inanamıyor!

erkan_623

New member
Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Dilek Tutal, 18 yaşındaki kızını tek başına uğraş ederek büyüttü. Kızının okuması ve kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi için iş ayırmaksızın gece gündüz çalışan Tutal, artık de Gebze’de bir akaryakıt istasyonunda pompacı olarak vazife yapıyor. Yaptığı işten memnunluk duyduğunu ve zevk aldığını söyleyen Tutal, işten arta kalan vakit içinderında da konutunda kızıyla vakit geçirip, örgü örüyor ve çiçekleriyle ilgileniyor. Akaryakıt istasyonuna gelen müşteriler, bayan pompacıyı gördükleri vakit şaşkınlığını gizleyemiyor. adamların içinde gocunmadan çalışıp ekmeğini taştan çıkaran Tutal, uğraşıyla etrafından taktir topluyor.

KENDİMİ BİLDİM BİLELİ KONUTUMU GEÇİNDİRMEK ZORUNDAYIM

Meskenini geçindirebilmek için her türlü işte çalıştığını söyleyen Dilek Tutal, “Herbiçimde bu sonuncusu diyorum. Zira ben 40-45 yaşıma kadar fabrikada üretimde çalıştım. Muhakkak bir yaş seviyesinin üzerinde fabrikalar eleman almamaya başladılar. Çok uzun müddet işsiz kaldım. Değişik işleri yapmayı epeyce severim. Buraya başvurdum ve işi de hayli sevdim. çabucak sonrasında ‘Ben bu işi keşke daha evvel yapsaydım’ dedim. Zevkli bir iş, bu biçimde bir imkan tanıyan başta işverenlerimiz olmak üzere herkese nitekim çok minnettarım. Sonuçta benim yaşım 53, bu biçimde bir yerde çalışmasam nerede çalışacaktım? Benim konutum kira, çocuğum var, okutuyorum, tek başımayım. İş hayli hoş, zevkli de. Bana bakılırsa bir zorluğu yok, daha güç işlerde çalıştım zira. Hanım hanımcık bir yapıya sahip olamadım hiç. Zira kendimi bildim bileli meskenimi geçindirmek zorundayım. Hanım hanımcık işlere yönelemiyorsun, zira mesleğin yok. Bulduğun işi yapmak zorunda oluyorsun” dedi.

BİZ BAYANLARIN YAPAMAYACAĞI ŞEY YOK

Bayanlara günümüzde daha fazla imkanlar tanındığını kaydeden Tutal, şöyleki konuştu:
“Pompayı oradan alıp otomobilin deposuna takmada erkek işi, bayan işi diye bir şey yok. Keşke bayanların hepsi yönelse. Ben işe birinci başladığım vakit bayanlardan epey hoş reaksiyonlar aldım. çabucak sonrasında gece vardiyalarında çalışmaya başladım. Birinci başta ‘Gece vardiyasında bayan çalışır mı?’ dediler. niye çalışmasın? Fabrikaya gidiyordum, orada da gece vardiyasında çalışıyordum. Bayan müşterilerimden daha da fazlaca beğenilen yansılar aldım. Saat 00.00’dı, müşterim geldi, ‘Hoş geldiniz hanımefendi, ne kadardı?’ dediğimde bayan ‘Allah’ım sayılarını çoğalt’ diye dua ediyordu. Çok hoş reaksiyonlar alıyorum. Dilerim ki benim üzere 2-3 bayan daha olsun. Biraz erkek mesleği olarak düşündükleri için bayanlarımızın bir birçok çekiniyor. Aslında hiç çekinecek bir şey yok. Ben gece vardiyasında da müşterilerimden beni incitecek hiçbir şey görmedim. Hepsi gördükleri vakit ‘Helal olsun abla’ sana diyor. Daima beğenilen övgülerle karşılaştım. Biz bayanların yapamayacağı hiç bir iş yok. Kâfi ki bize imkan tanınsın. 5-6 yıl öncesinde işsiz kaldığımda gidip başvurduğum vakit ‘Biz bayan eleman istemiyoruz’ denmişti. Çok şükür bugün bu biçimde bir imkan tanındı bize. Ben isterim ki bu imkan varken bayan arkadaşlarım benim yanımda olsun. 1-2 tane daha bayan arkadaşım olsun, burada birlikte çalışalım”

KIZIMIN UTANACAĞINI DÜŞÜNDÜM

Şimdiki gençlerin anne ve babasının yaptığı mesleklerden utandığını aktaran Tutal, “Kızım da benim üzere. Ben birinci başta kızımın utanacağını düşündüm. Şimdiki gençlikte bir yoksulluk olduğu vakit anniçin, babadan utanma var. Benim yaptığım iş bir masa başı işi değil. Ancak benim kızım ‘Anne helal olsun sana’ diyor. ‘Bana gel, yap deseler yapamam. Fakat sen yapıyorsun, helal olsun’ diyor. Göğsünü gere gere de ‘Benim annem pompacı’ diye söylüyor” biçiminde konuştu.

ANNEM BENİ OKUTABİLMEK İÇİN HER İŞİ YAPTI

Annesiyle iş görüşmesine birlikte gittiklerini söyleyen 18 yaşındaki Busenur Tutal ise “Ben annemle gurur duyuyorum. Bayanlar isterse her şeyi yapabilir. Annem de bunun en büyük delili. Annem ekmeğini kazanabilmek için, beni okutabilmek için elinden gelen her işi yaptı. Ben onunla gurur duyuyorum. Genelde erkek işi olarak görülen meslekleri bayanlar da yapabilir. Hatta bayanlar erkek işi olarak tanımladığımız işlerde erkeklere göre daha başarılılar. Bayanlar istedikleri her işte çalışabilirler. Toplumun baskılarına karşı gelebilirler. Ben bayanlara güveniyorum” sözlerini kullandı.

KENDİMİ BAYAN POMPACIYA EMANET ETTİM

Bayan pompacıyı birinci gördüğünde şaşırdığını belirten bayan şoför Esra Çığlık da, “Kadınların her alanda olduğu üzere bu alanda da bulunmasına sevindik. Bayanların her ortamda olması itimat veriyor. Ben de kendimi bayan pompacıya emanet ettim. Otomobilde çocuğum var, ben ödeme yapmaya giderken onu da emanet ettim. Kendine güvenen bayanların her vakit, her yerde kendi ayakları üzerinde durup, erkeklere muhtaç olmadan kendi işini halledebileceğini düşünüyorum” tabirlerine yer verdi. Kadınların başka dallarda de rahatlıkla çalışabileceğini söyleyen şoför Utku Çiler ise “Buraya geldiğimde bir daha her zamanki üzere bir beyefendinin gelip ilgileneceğini düşündüm. Fakat ablayı görür görmez biraz şaşırdım. Bence bayanlara daha hayli öncelik verilmesi lazım. Bayan pompacı niye olmasın? Her koşullarda öteki firmalarda da çalışabilirler” dedi

KAYNAK: İHA