BM İklim Değişikliği Konferansı’nda mutabakata varıldı

Zeytin

Global Mod
Global Mod
İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılan COP26’da müzakereler, birtakım itirazlara karşın tüm iştirakçi ülkeler tarafınca imzalandı.

Bir muahedeye varmak için belirlenen müddetin cuma 18.00’de sona ermesine karşın, fosil yakıtlarla ilgili lisanda uyuşmazlık niçiniyle çıkmaza giren müzakereler bir tabir değişikliğiyle tamamlandı.
Taslak metinde yer alan, ülkelerin “azaltılmamış kömür gücü ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını basamaklı olarak kaldırmayı hızlandırmaları” gerektiği halindeki tabir, “aşamalı olarak azaltmaları” halinde değiştirildi.

Birtakım Avrupa ve ada ülkeleri; Çin ve Hindistan’ın ağır itirazları kararı yapılan değişiklik karşısında hayal kırıklıklarını lisana getirse de metni kabul etti.

“Derin hayal kırıklığını anlıyorum”

COP Lideri Alok Sharma, mutabakata varılmasının akabinde yaptığı konuşmada, “Bütün delegelere bu sürecin gelişme formundan dolayı özür dilediğimi ve fazlaca üzgün olduğumu söylemek istiyorum.” dedi.

“Derin hayal kırıklığını da anladığını” kaydeden Sharma, lakin bir daha de muahedeyi müdafaanın hayati değer taşıdığını vurguladı.

Ada ülkesi Fiji delegasyonundan yapılan açıklamada ise “sadece şaşkınlık değil, beraberinde büyük hayal kırıklığı ortasında oldukları” söz edilerek, “Bu bizi 1,5 dereceye yaklaştırmak yerine bu maksada ulaşmayı zorlaştıracak.” denildi.

tıpkı vakitte birinci sefer bir BM iklim mutabakatında fosil yakıtlardan bahsedilmiş oldu. Varılan mutabakatta ülkeler global sıcaklık artışının sanayi ihtilali öncesine oranla 1,5 derece ile sonlandırılması için gelecek yılın sonuna kadar 2030 emisyon azaltma maksatlarını güçlendirmeyi kabul etti.

Reaksiyonlar

Greenpeace Memleketler arası İcra Yöneticisi Jennifer Morgan, muahedeye ait, “Silik, zayıf ve 1,5 derece amacı yalnızca nefes alıyor. Fakat kömür çağının bitmiş olduğine dair bir sinyal gönderildi ve bu değerli.” açıklamasında bulundu.

Yardım kuruluşu Christian Aid’in CEO’su Amanda Mukwashi de “COP26’nın 1,5 dereceyi canlı tutmak için en yeterli talih olduğu söylendi fakat 1,5 derece hayat dayanağına alındı.” değerlendirmesini yaptı.

Okumaya devam et...