Biyomedikal bilimler için “ChatGPT”nin mucidi Stefano Pacifico. “Yapay zeka acıyı azaltabilir”

Suzan

New member
“İnsanlığın büyük bir görevi var: Olumlu değeri olan teknolojiler geliştirmek. Yapay zekanın insanların acılarını azaltabileceğini hayal ediyorum.”

New York'ta biyomedikal bilimler için ilk “ChatGPT” tipi sistemi yarattı. binlerce bilimsel soruya doğru ve eksiksiz yanıtlar verebilme yeteneğine sahiptir. Onlarca yapay zeka modeliyle eğitilmiş, büyük miktarda biyomedikal bilgiye erişim sağlayan bir araştırma platformudur. Dahası var: genler, hastalıklar, ilaçlar, insanlar ve teknolojiler arasındaki gizli ilişkilerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olur. Onlarca küresel kurum, ilaç şirketi, biyoteknoloji şirketi ve araştırma enstitüsü halihazırda bunu kullanıyor.

O Stefano Pacifico40 yaşın biraz üzerinde, New York Üniversitesi'nin saygın sinir bilimi profesörü ve Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi üyesi David Heeger ile birlikte, Epistemic AI'ı kurdu. Kısa sürede bir misyon haline gelen girişimcilik macerası: Biyomedikal araştırmaları hızlandırmak ve acıyı azaltmaya yönelik tedavilerin geliştirilmesi. Her şeyden önce, nadir görülen bir kanser türünden muzdarip olan çocuğununki.

Güzel Zihinler

Maria Grazia Roncarolo: Otoimmün hastalıkları bu şekilde tedavi edeceğiz

kaydeden Eleonora Chioda

03 Aralık 2023

Pacifico'nun hikayesini biliyorsanız, hayatımızda ne kadar çok şeyin zaten yazıldığını ve geriye dönüp baktığımızda Steve Jobs'un çok sevdiği noktaları nasıl birleştirebileceğimizi fark edersiniz.

Roma'da doğup büyüdüBüyüdüğü aile ortamı adli tıp dünyasıdır. Baba hakim, büyükbaba hakim. Hiçbir şey onun girişimci olacağına dair bir ipucu vermiyor. Stefano, La Sapienza'da bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun oldu. New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri alanında yüksek lisans bursu almak, hayatının gidişatını tamamen değiştirir. “Bu benim ilk okyanus ötesi yolculuğumdu. Şöyle düşündüm: Bir yıl kalacağım, sonra geri döneceğim.” 17 yıl geçti ve hala orada.

Yapay zeka alanındaki ilk araştırma deneyimi 2003 yılına dayanıyor ve bu deneyimi yüksek lisans eğitimi sırasında da devam ediyor. İlk işi dünyanın en köklü finansal bilgi ve analiz şirketlerinden biri olan Bloomberg LP'de olacak ve aynı zamanda yapay zeka araştırmacısı olarak da çalışacaktır. “Bu olasılık beni büyüledi finans dünyasını teknoloji dünyasıyla birleştiriyor”. O yıllarda bilginin kullanımıyla ilgili algoritmalar geliştirdi. “Çok sayıda bilgi kaynağıyla karşı karşıya kalan kişinin iki sorunu vardır: Bilgileri bir kaynakla diğeri arasında karşılaştırmak ve kaynakların kendisinin var olduğunu bilmek! İnsan bilmediğini, yani orada olduğunu bilmez. başkadır”.

Güzel Zihinler

Hidrojen sektöründe yılın bilim adamı Elena Crespi: “Daha az kirli bir Dünya için çalışıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

17 Aralık 2023

O yıllarda Pacifico iş yapmanın değerini keşfetti. “Bireyin sıfırdan bire, hiçlikten bir şeye gitme yeteneği olarak anlaşılan girişimcilik, Amerika'da öğrendiğim bir derstir.” Finans haberlerine uygulanan yapay zeka alanında bir startup kurdu. Daha sonra Amerikalı bir kızla tanışır. Aşık olur, evlenir. İlk çocuğu doğar. Belirli bir noktada IBM Watson'ı yaratan süper bilim adamı David Ferrucci buna şöyle diyor: (adını Sherlock Holmes'un asistanından almıştır), doğal dilde ifade edilen soruları yanıtlayabilen bir yapay zeka sistemi. Ferrucci ile birlikte Bridgewater Associates fonu için çalışmaya başladı ve onunla, fonun yan ürünü olarak doğan bir yapay zeka şirketi olan Elemental Cognition'da işbirliği yaptı. Bu dönemde kurucu ortağı olacak kişi olan sinir bilimi profesörü David Heeger ile tanıştı.

“David'le şunu keşfettim Biyomedikal alanda bile çoğu birbirinden tamamen kopuk ve çoğu kişi tarafından bilinmeyen binlerce bilgi kaynağı vardı.“.

Bilgi teması yineleniyor. Ve bu sefer her zaman içinde olan biyotıp tutkusunu birleştiriyor. “Entelektüel olarak her zaman bu alanın etrafında döndüm.”

Güzel beyinler

Niccolò Maisto (Faceit), 500 milyon çıkış: “Böylece var olmayan bir pazar yarattım”

kaydeden Eleonora Chioda

24 Aralık 2023

Zaten 10 yaşındayken nedenini merak etmeye başladı. “O yaşta annemi kanserden kaybettim. Yıllar sonra doktorları ve yapay zekayı birleştirmek için kar amacı gütmeyen küçük bir kuruluş kurdum. David'le tanıştığımda bir fırsat olabileceğini anladım. Bu fikri takip etmek için istifa ettim ve birlikte 2018'de Epistemic AI'yi kurduk: Bir yıldan fazla bir süre maaşsız kaldım. Gerçekten bir iş kurup kuramayacağımızı anlamak istedim. 2019'da ilk fonlarla Epistemic AI'nın ilk prototiplerini oluşturmaya başladık. Bir ekiple Olağanüstü bilim insanları ve mühendislerden oluşan bugün ilaç şirketleri, biyoteknoloji şirketleri, araştırma hastaneleri, kanser merkezleri, hassas ilaç şirketleriyle ve bazen de doğrudan hastalarla çalışıyoruz. biyomedikal bilgi trafiğinde kaybolanlara yardım etmek ileriye doğru bir adım atmak için.”

2020'de birbiri ardına gelen olaylar Pacifico'yu buna daha da fazla inanmaya itiyor. Baba kanserden ölür. İki ay sonra Kovid patlak verdi (“bu da veri ve bilgiye erişimi hızlandırmanın önemini anlamamızı sağladı”). Birkaç ay sonra, henüz bir yaşında olan ikinci çocuğuna çok nadir görülen bir kanser türü teşhisi konuldu.

Güzel zihinler

Leonardo Morsut: voleybol şampiyonundan Los Angeles'taki organoid bilim adamına

kaydeden Eleonora Chioda

31 Aralık 2023

“O zamanlar teknoloji geliştirmeye başlayan küçük bir grup insandık. Ancak bir baba olarak tek bir soru vardı: Bu zamanda bir startup kurmaya devam etmek mantıklı mı? Amerika Birleşik Devletleri'nde sağlık sistemine erişim, finansal açıdan bile o kadar basit değil ve yeni kurulan şirketler istikrarlı bir istihdam sunmuyor. Kendime verdiğim cevap? Oğlumun geleceğini etkilememin tek yolu biyomedikal araştırmaları ve tedavilerin keşfini hızlandırmaktır. Bu da beni projemize devam etmeye ve %100'ümü vermeye itti.

Oğlum için seçtiğim terapi de platformumuzda yaptığım araştırmalardan etkilendi. Şimdi onu nelerin beklediğini bilmiyoruz ama Evren'e şükürler olsun ki, 12 aylık kemoterapiden üç yıl sonra bugün onda hiçbir hastalık belirtisi yok.”

Epistemik yapay zeka nasıl çalışır?

“Bu, bir ağ tabanlı etkileşimli bir platformdur. 6 milyardan fazla kavram ve 20 milyar bağlantıdan oluşan bilgi. Bu bilgi seti, sindirdiğimiz yüzlerce birincil bilgi kaynağından elde edildi ve bunları daha kolay erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek için makine öğrenimi ve yapay zeka yoluyla parçalara ayırıp sistemimizde yeniden düzenledik. Böylesine karmaşık bir mimari oluşturmak için Epistemic GPT de dahil olmak üzere düzinelerce yapay zeka modelini eğittik.”

Güzel Zihinler

Yapay zekanın peygamberi Antonio Tomarchio: “Birçok ışık ve gölge, birkaç kişinin elindedir”

kaydeden Eleonora Chioda

14 Ocak 2024

“Yeni bir sanayi devriminin, yani yapay zekanın başlangıcındayız. Artık alışverişin ve sosyal medyanın çok ötesine geçen uygulamaları somutlaştırmanın zamanı geldi. Hayalimiz bu teknolojiye erişimi demokratikleştirmek, küçük ve büyük ilaç şirketlerinin kullanımına sunmak. Daha fazla yapay zeka, daha fazla teknoloji, daha fazla bilgi, daha hızlı üretilen daha fazla ilaç, daha fazla rekabet, daha düşük fiyatlar. Daha az acı.”

İtalya'ya dönecek misin?

“L'İtalya burası benim ülkem, ailemin, sevdiklerimin, tüm anılarımın olduğu yer. Bana harika bir fırsat verdi: Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmek. Ve İtalya ile olan deneyimimi paylaşmanın bir yolunu bulmak için her yolu deniyorum. Hayat beni geri getirir mi bilmiyorum ama Orta Güney'de yapay zeka için bir mükemmeliyet merkezi planlıyoruz. Çok sayıda yetenekli mühendisin ağırlık merkezi.”

Güzel Zihinler

Sofia Fatigoni: “Büyük Patlama'nın yankısını dinlemek için Güney Kutbu'nda yaşıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

21 Ocak 2024

Hatalar?

“Çok, her zaman. İnsanları işe aldığınızda, bir yön belirlediğinizde, bir şeyi doğru yaptığınıza ve bunun yerine yanlış olduğuna kendinizi ikna ettiğinizde. Yeni bir girişim başlatmak herkesin düşünebileceğinden çok daha zordur. O kadar çok şey var ki” bilinmeyenler. “Bu takip edebileceğiniz bir kılavuz. Teknolojik karmaşıklıklar, insani karmaşıklıklar, pazar karmaşıklıkları var. Buna inanmalı, evetlerden çok daha sık duyacağınız hayırları, varsayımlarınızın tuzağına düşmeden susturmaya çalışmalısınız. Ama gösterdiğiniz çabalar nihai hedef: topluma pozitif değer kazandırmak.

Teknolojik gelişme sayesinde insanlığın ilerleyebileceğini düşünüyorum. Teknolojiyle çalışan bizler, her gün kalktığımızda değer yaratma fırsatına sahibiz. Enerjimizi verimli uygulamalara sahip teknolojiler yaratmaya odaklama fırsatımız var.

Elbette kurallar var Ayrıca bu teknolojilerin etkisinin ne olduğunu, hayatlarımızı nasıl yaşamamız gerektiğini, toplumumuzu hangi ilkeler etrafında düzenlememiz gerektiğini anlamak için beşeri bilimlere daha fazla yatırım yapmalıyız.. Bunlara dayanarak hangi kullanımlara izin verildiğini ve hangilerine izin verilmediğini belirleyin. Teknoloji ilerlemedir. Ve bunu fark etmek için tarihe, geçmişe bakmanız yeterli. ilerleme her zaman acıyı azaltmıştır“.

Güzel Zihinler

Stanford'dan parçacık fiziği uzmanı Caterina Vernieri: “Her şeyin nasıl ortaya çıktığını öğrenmek için araştırma yapıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

28 Ocak 2024