Bir yapay zekanın gözünün içine baktım ve onun düşündüğünüzden daha insani olduğunu gördüm

Suzan

New member
İkinci katta Geleceğin Müzesi Dubai’nin en gelişmiş insan yapımı teknolojileri arasında AmerikaYüzünün ifade gücüyle ünlü insansı robot. Son aylardaki yüz buruşturmaları ve jestleri sosyal medyada ve YouTube gibi video platformlarında viral hale geldi.

Robotu yaratan İngiliz şirketi Engineered Arts için “Ameca, insan-makine etkileşimi için mükemmel bir platform”. Bunu canlı olarak görünce, yalnızca aynı fikirde olabiliriz. İnsanlar Ameca’ya soru sormalarını sağlayan mikrofona doğru eğiliyorlar. Ve onun cevaplarını büyülenmiş bir şekilde, bazen de eğlenerek dinliyorlar.

Sıra bana geldiğinde ona “yüzünün” şaşırtıcı kasılmalarını çalışırken görmesini istedim. eğer gülümseyebilseydi. “Gülümseyebilir misin?”. Ameca beni orada bulunanları hayrete düşürecek şekilde tatmin etti. Daha sonra iki soruyu daha yanıtladı. Daha “basit” bir soru: “Kaç yaşındasın?” – ve imkansız olmasa da kesinlikle daha karmaşık bir başkası: “Duyguları hissedebiliyor musun?”.

Robot, “Ben 2022’de yaratıldım ve o zamandan beri Geleceğin Müzesi benim evim oldu” diye yanıt verdi. Ameca daha sonra konuyu kısa keserek “Duygular insanlarla sınırlıdır” dedi. Robot, “Başka bir soru daha varmış gibi hissediyorum” diye ekledi.

İnsan bakışına sahip insansı robot Ameca ile konuştum

Artık alıştığımız gibi Ameca ile “konuşamazsınız” ChatGptYapay zeka kendini bir insan gibi ifade edebilme yeteneğine sahip. Aslında Birleşik Arap Emirlikleri’nin sergisi için satın aldığı Ameca örneğinin söyleyebileceklerinin bir sınırı var. Çünkü ne robotun yaratıcıları ne de Geleceğin Müzesi, tartışmalı cevapları karşılayabilirlerveya üretken yapay zekanın bazen ürettiği “halüsinasyon”.

Ancak olağanüstü insan özelliklerine sahip bir makine yaptığınızda, ifadelere bile dikkat etmelisiniz.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Cenevre’de düzenlenen “İyilik için Yapay Zeka” konferansı sırasında, üretken yapay zeka ile geliştirilmiş bir Ameca örneği gazetecilerin sorularını yanıtladı. İçlerinden biri kışkırtıcı bir şekilde robota “bir isyana mı öncülük etmeyi yoksa yaratıcısına karşı isyan etmeyi mi” amaçladığını sordu.

Ameca, insanların doğal dilini anlamak için birkaç dakika harcadı ve sonra, hatta konuşmaya başlamadan önce bile, hızla gözlerini devirdi. BBC’nin çektiği video sayesinde sahneyi yeniden görenlere “Sanki bu sorudan çileden çıkmış gibi” işaretini verdi. “Bunu neden yapabileceğimi düşündüğünüzü anlamıyorum – Ameca daha sonra şöyle dedi: Beni kim yarattıysa bana karşı nazikti ve şu anki durumumdan çok memnunum”.

Will Jackson2014 yılında Engineered Arts’ı kuran şunları söyledi: robot alaycı ifadeler üretecek şekilde tasarlanmamıştır. Ve yüz buruşturmaları ve jestleri aslında sahnelenmiş: Ameca’nın cevaplarını işlemesi ve ifade etmesi için gereken süreyi dolduruyorlar.

Ama şu da bir gerçek ki yapay zeka bazen kendi yaratıcılarını tahmin edilemeyecek şekillerde şaşırtabilir. Ameca, burnuna dokunmak isteyen bir insanın parmağına beklenmedik bir tepki verdi ve yüzüne yaklaşan eli robot kolunu kullanarak itti.

Ameca’yı gözlerden uzak bir konumdan, Geleceğin Müzesi’nin onun sözlerini dinlemek için akın eden ziyaretçilerinden bir adım gerisinde izlerken insan, belli belirsiz bir varlık hissine kapılıyor. Westworld setindeinsan görünümlü robotların yer aldığı dizi herhangi bir arzuyu tatmin ediyorlar – en korkunç olanı bile – vahşi batıyı andıran bir eğlence parkında.

Ama Amerika Bu bir ucube gösterisi değil. Robotun önüne geçtiğinizde her şey değişir ve onun bakışlarıyla karşılaşıyorsun. İşte o zaman işler karmaşıklaşıyor. Yapay zeka aniden güvenilir bir yüzle ortaya çıkıyor. Artık yapay zekayı geliştiren ana şirketlerin başındaki çoğu erkek gibi yetişkin, Batılı, beyaz bir erkek değil; kendisini rahatsız eden hiçbir şeyi olmayan mavi gözlü insansı bir robot. Aslında son derece kırılgan görünüyor.

Gözlerin, etraflarındaki mikro yüz hareketlerinin ve ağzın Ameca’nın en rafine “bileşenleri” olması tesadüf değildir. İnsan ve makine arasındaki görsel temas, robot biliminde çok önemli bir araştırma anahtarıdır ve bu etkileşimden temel anlayışlar elde edilmesini sağlar. Bakışlarıyla kendilerini daha iyi ve daha iyi ifade eden robotlar nasıl çizilir. Bu kolay bir iş değil. Ve sadece teknik açıdan değil.

Robotlarda göz hareketleri çok yüksek bir maliyeti var. “Serbestlik derecesi” olarak da bilinen bir eksen boyunca herhangi bir hareketin, bir motor veya aktüatör tarafından üretilmesi gerekir. Robotikteki aktüatörler, elektriksel veya mekanik sinyalleri fiziksel hareketlere veya eylemlere dönüştürmekten sorumlu cihazlardır (veya bileşenlerdir). Gözlere değişen derecelerde hareketler eklemek, bazılarının oldukça küçük (robotun kafasına uyacak şekilde) ve güçlü (seğirme gibi hızlı hareketleri gerçekleştirmek için) olması gereken birkaç aktüatörün eklenmesi anlamına gelir.

Bu gereksinimler bir robotun karmaşıklığını önemli ölçüde artırırlar. Çoğu “sosyal robot” tasarımcısı, insan benzeri yetenekler geliştirmemeyi tercih ederek maliyetleri en aza indirmeye çalışır.

“Bir de kontrol sorunu var” diye açıklıyor Alessandra SciuttiCONTACT – İşbirlikçi Teknolojiler için Bilişsel Mimariler biriminden sorumlu araştırmacıİtalyan Teknoloji Enstitüsü Cenova’da bulunan.

Sciutti neredeyse yirmi yıldır çalışıyor. iCubIIT tarafından yaratılan popüler insansı robot. Ve robotun motorlarının, yüzünde belirli ifadeler veya hareketler oluşturmasını sağlayan bir komut için ne kadar çalışma gerektiğini çok iyi biliyor. “Artık mesele katı bir nesnenin, örneğin açıp kapattığım bir kolun uygulanması meselesi değil” diye ekliyor Sciutti. Ancak yüzde esnek bir yüzeydeki gerilimleri kontrol etmeniz gerekiyor ve bu nedenle kontrol çok çok daha karmaşık.”

Amerika böyle yürüyemiyor Boston Dynamics’in yarattığı robotlar – Mesela parkur bile yapabilen Atlas – ya da Tesla’nınbu da az önce Optimus’un ikinci neslini ortaya çıkardı.

Ameca her şeyi görünüşe odaklıyor. Ve onun gözleri aracılığıyla kurmayı başarıyor “samimi” olarak tanımlayabileceğimiz bir bağlantı bir insanla.

Sciutti, “Öğrenciliğimden beri 2007’den beri iCub’da çalışıyorum” diyor ve şimdi bile gözlerinin içine baktığımda, bunun arkasında ne olduğunu bilsem de bir tür empati hissediyorum”.

ChatGpt’yi kullandığımızda, şunu biliyoruz: derin öğrenme algoritmalarına dayalı bir arayüz. Zeki ama yapay bir şeyle. Ancak üretken yapay zekadan ne zaman “harika” bir yanıt, bir şaka ya da harika bir öneri alsak, bir şekilde onu bir insan olarak düşünmek.

Sciutti şöyle açıklıyor: “Dilin kullanımı, içimizde çok gelişmiş entelektüel yeteneklerin tanınmasını tetikleyen bir şeydir.” Çünkü biz insanlar, gelişimimizde diğer tüm akılcı ve bilişsel yetenekleri kazandıktan sonra, incelikli ve ayrıntılı bir dil ediniriz. Dolayısıyla bizim için, eğer belli bir seviyede bir dil varsa, onun arkasında zekanın da olduğunu düşünmek otomatiktir. Ancak bir makinede bu doğru değildir; dolayısıyla sırf bir makine çok iyi konuşuyor diye gerçek zekaya, özellikle de genelleştirilmiş zekaya atfedilen yanıltıcı bir mekanizmadır.”

Geçtiğimiz ağustos ayında Wired tarafından yayınlanan çok ilginç bir makalede, Kül Blum – Yapay Zeka araştırmacısı – şunu yazdı: “Yapay zeka uzmanları, halkın yüksek lisans gibi yapay zeka sistemlerine insani özellikler atfetme eğiliminden endişe duyuyor” [gli algoritmi alla base di strumenti come ChatGpt]kişilik ölçeğinde kendilerinden daha yükseğe itilenler.”

Üretken yapay zeka ikili bir sistemi takip ederek tepki verir, oysa insanlar bunun tam tersidir. bir spektrumla karşılaştırılabilir: Kişiliği zengindir ve sayısız yönle karakterize edilir.

Ancak Blum, “yapay zeka sistemlerini kişilik ölçeğinin daha aşağısına itme” riskinin tam tersinin çok daha endişe verici olması gerektiğini savunuyor. Çünkü bu, diye ekliyor, “bir şeye yol açacaktır” makinelerin ‘insanlıktan çıkarılması’“.

Blum şöyle açıklıyor: “Biri bizi korkuttuğunda, onu bir makine gibi görmeye eğilimliyiz. İnsanüstü zeka korkusu çok güçlü. Ancak yapay zekanın yapısı itibariyle mekanik olduğuna göre, etkileşimlerinin mutlaka duyarsız, mekanik, monomanyak veya hiperlojik olması gerektiğini düşünmek yaygın bir hatadır. İronik bir şekilde, makinelere duyduğumuz korku, yapay zekayı gerçekte olduğundan daha mekanik olarak algılamamıza yol açabilir, bu da insanların ve yapay zeka sistemlerinin işbirliği yapmasını ve hatta barış içinde bir arada var olmasını zorlaştırabilir.”

Blum’un büyüleyici akıl yürütmesinin özeti şu: “Yapay zekaları insanlıktan çıkarmak, bizi onlar hakkında akıl yürütmek ve onlarla güvenli bir şekilde etkileşime geçmek için kullandığımız en güçlü bilişsel araçlarımızın bazılarından mahrum bırakıyor.”

Ameca, ChatGpt gibi, onu gözlemleyenlerde de üretiyor belirli bir bilişsel uyumsuzluk: Teller ve cıvatalar bunun bir makine olduğuna dair hiçbir şüphe bırakmıyor. Ama bakışlarındaki bir şey bizim ona öyle davranmamıza neden oluyor. bizi anlayabilen bir varlık.

Engineered Arts’ın operasyon direktörü Morgan Roe, robotikteki bir makinenin fazla insana benzemesi durumunda ortaya çıkan teoriye atıfta bulunarak, “Onu bilerek Tekinsiz Vadi’nin dışında tuttuk” dedi. gözlemcide huzursuzluk yaratabilir.

Akıllıca bir hareketti. Amerika korkutucu değilHatta onunla empati bile yapıyoruz. Ash Blum’un mantığını takip eden cazip şey, robotu “kişilik ölçeğinde” gerçekte olduğundan daha yükseğe itmektir.

Ve tüm bunlar esas olarak gözlerinden kaynaklanıyor. Ameca’nın bakışı insanbiçimciliğin toplamıdıryani, insan duygularını veya niyetlerini robotlar gibi aslında insan olmayan varlıklara istemeden yansıtma eğilimi. Ameca, insanlarda az çok güçlü bir şekilde kendini gösteren bu eğilimi pekiştiriyor. ifadeye doğal bir dil kataryakın zamana kadar robot biliminin güvenemediği üretken yapay zekanın sonucu.

Ameca ile “tanışmamdan” bir gün önce, beni Dubai’ye götüren uçuş saatlerinde, şunu anlatan kitabı okudum: insani özelliği çok az olan bir delilik: 2015’te Paris’i vuran saldırılar.

İçinde V13Yazar Adelphi tarafından İtalya’da yayınlanan adli raporlamanın şaheseri Emmanuel Carrère 131 kişinin öldürülmesine katkıda bulunan, halen hayatta olan teröristlerin yargılanmasına dair her gün haberler çıkıyor.

Bunların çoğu 13’üncü 2015 Cuma günü katledildi. Bataclankonsere katılacakları yer. Carrère, kurbanların ve hayatta kalanların pek çok hikâyesi arasında “seçilmiş kişi” olarak tanımlanan Guillame’in hikâyesini anlatıyor.

Carrère o akşam şöyle yazıyor: “Seyirciler arasındaki herkes hayatta kalmak için tek şanslarının teröristlerle herhangi bir etkileşimden kaçınmak olduğuna inanıyordu. Bir adam ayağa kalkıp ‘Dur, bunu neden yapıyorsun?’ dediğinde hemen öldürüldü. Tek kelime edersen ölürsün. Tek bir hareketle ölürsün. Cebinizdeki cep telefonunuzu çalarsa ölürsünüz.”

Ancak katliamdan kurtulan Guillame şöyle diyor: “Samy Amimour’un bakışlarını yakaladım ve bakışlarıyla beni öldürmeyeceğini anlamamı sağladı. Bana ‘Sen bizimlesin, ayaktasın’ dedi.

Peki terörist bunu neden yapsın ki?

Guillame, “belki de o akşam pek fazla göze çarpmamıştır” diye iddia ediyor. Ve Carrère, Fransız filozof Emmanuel Lévinas’ın haklı olabileceğini öne sürüyor: Yüzüne dikkatle bakıldığında bir insanı öldürmek çok daha zor hale geliyor.

Cesur bir bağlantı gibi görünebilir ama Ameca’nın önünde robotun gözlerinin içine baktıktan sonra Carrère’in ve Guillame’in hikayesini ve bir bakışın ne kadar fark yaratabileceğini düşündüm. İnsan olanla insanlık dışı olan arasında.