Bir periyoda istikamet verilen binaların yerinde bugün yeller esiyor… Hangi olaylara tanıklık ettiler

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Türk siyasetine istikamet veren partilerin evvelden kullandıkları binaların son halleri siyasetten fazlaca uzak. Tarihe taraf veren kararların alındığı genel merkez binaları bugün yeni sakinleri ile varlıklarını devam ettiriyor.

Yeni Şafak’tan Muhammed Kurtar, o binaların son hallerini araştırdı.

İşte o binalar…

* 2002’de kurulan Genç Parti’nin o periyotlar kullandığı genel merkezi şimdilerde iş merkezi.

VEKİLLER MÜŞTERİMİZDİ

AKP’nin Ceyhan Atıf Kansu Caddesi’ndeki bina bunlardan biri. Ağustos 2001 ile Haziran 2007 tarihleri içinde birinci genel merkez olarak hizmet veren bina, AKP’nin 2002 genel, 2004 lokal seçim galibiyetlerine tanıklık etti. Bugünlerde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri olarak hizmet veren binanın etrafındaki esnaf da o günleri hasretle anıyor:

“Müşterilerimiz bürokratlar, milletvekilleriydi. O periyotta bu caddeden 10 kişi geçiyorsa şimdilerde 4 kişi geçiyor.”

*AKP’nin Ceyhan Atıf Kansu Caddesi’ndeki birinci genel merkezi bugünlerde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri olarak hizmet veriyor.

SELAMLAŞTIĞIM KİŞİ BAHÇELİ’YMİŞ

Türkiye’nin geçmişte kalbinin attığı değerli merkezlerden biri de Karanfil Sokak’ta MHP’yi uzun yıllar ağırlayan binaydı. Dört katlı mütevazı bina bugün eğitim üssü olarak kullanılıyor. Alparslan Türkeş’in 8 Nisan 1997’deki cenaze merasimi ve Devlet Bahçeli ile yaşanan 1999 seçimleri binada yaşanan tarihi olaylardan akla birinci gelenlerden. 29 Mayıs 2004’te bina ile vedalaşan MHP, Balgat’ta hala faaliyet yürüttüğü genel merkez binasına taşındı. Bölgede 30 yıldır esnaflık yapan Mehmet Tataroğlu, o günleri şu biçimde anlatıyor:

“MHP buradayken sokak daha da hareketliydi. Bir gün sokaktan karşıdan karşıya geçerken bir MHP’liye selam verdim. O da bana selam verdi. Birbirimizi her gördüğümüzde selamlaştık ortada sohbet ettik. daha sonradan o kişinin Devlet Bahçeli olduğunu öğrendim.”

*MHP’nin Karanfil Sokak’taki eski binası artık eğitim kurumu

BİRLEŞME, BARAJ ALTI

Geçmişte siyasetin değerli adreslerinden biri Üsküp Caddesi’nde bulunan CHP genel merkeziydi. Bina, 1995 yılında CHP-SHP birleşmesine, 1999 yılında CHP’nin seçim barajının altında kalmasına tanıklık etti. CHP 19 Mayıs 2006’da siyaset merkezi haline dönüşen Söğütözü’ne taşınırken eski binasını da Bülent Ecevit Parti Okulu’na dönüştürdü.

*CHP’nin Üsküp Caddesi’ndeki eski binası Bülent Ecevit Siyaset Okulu olarak faaliyetlerine devam ediyor.

YERLERİNDE YELLER ESİYOR

12 Eylül darbesini izleyen süreçte kapatılan Adalet Partisi’ne daha sonrasında ise Gerçek Yol Partisi’ne mesken sahipliği yapan Selanik Caddesi’ndeki bina partinin 2003’de Balgat’a taşınması ile satılmış, daha sonra da yıkılmıştı. Parti 2007’de ANAP ile Demokrat Parti çatışı altında birleşmiş ve ANAP’ın Turgut Özal tarafınca yaptırılan Çukurambar’daki yerine taşınmıştı.

* Eski ANAP binası şimdilerde Demokrat Parti’ye mesken sahipliği yapıyor

FEDERASYON KULLANIYOR

2009 lokal seçimlerinde kuşkulu bir helikopter kazasında hayatını yitiren Muhsin Yazıcıoğlu’nun Büyük Birlik Partisi’ne hizmet veren Tuna Caddesi’ndeki parti binası da bugün kullanılmıyor. BBP faaliyetlerini Gazi Mahallesi’ndeki yeni binada yürütüyor. bir daha Necmettin Erbakan’ın siyasi yasaklı olduğu periyotta kurulan ve Anayasa Mahkemesi tarafınca kapatılan Fazilet Partisi’nin Demirtepe’de bulunan genel merkezinde ise bugün Masa Tenisi Federasyonu faaliyette.

*Büyük Birlik Partisi’ne hizmet veren Tuna Caddesi’ndeki parti binası artık kullanılmıyor