Bir muhabirin 6 Ocak'a, o zamana ve bugüne dair değerlendirmesi

Suzan

New member
6 Ocak 2021 öğleden sonra, Capitol'deki masamda otururken, Senato basın galerisindeki bir hoparlör korkunç bir uyarıyla çatırdadı ve bir ses, karantinanın ilan edildiğini duyurdu.

Not defterime “Dış güvenlik tehdidi” diye karalayıp duyduklarımı not ettim. “Dış pencere ve kapılardan uzak durun.” Ve sonra: “Sığınak arayın.”

Yani dört yıl önce, Capitol Hill'de normalde formalite icabı yapılan bir etkinlikte, başkanlık seçim sonuçlarının onaylanmasında bir şeylerin ters gittiğini, çok yanlış gittiğini biliyordum.

Bu yıl, 6 Ocak her zaman olduğu şeye geri döndü: Kongre'nin demokratik bir seçimde halihazırda kararlaştırılmış olanı resmileştirdiği, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için anayasal olarak zorunlu, yasal ve rutin bir adım.

Ayaklanmanın ardından bazı Cumhuriyetçiler günü barışçıl bir protesto ve hatta rutin bir tur olarak yeniden düzenlemeye çalıştı. Katılmakla suçlananları affedeceğine söz veren Bay Trump, bunu “sevgi günü” olarak nitelendirdi.

Ülke ve Kongre birçok açıdan gelişti. Dört yıl önceki şiddetten daha az bahsediliyor. Bir zamanlar sözde seçim inkarcılarıyla çalışamayacaklarını söyleyen Demokratlar, şimdi kendilerini, Bay Trump'ın 20 Ocak'ta yemin etmesinden sonra hükümetin tüm mekanizmalarını kontrol edecek olan Cumhuriyetçilerle çalışmak zorunda buluyor.

O karanlık günün tarihini yeniden yazmaya çalışan Bay Trump, haklı olarak başkanlığa geri döndü. Anketlerde hâlâ saldırıyı kınayan Amerikan halkı, sınır ve ekonomi gibi konularda onu hâlâ Demokratlara tercih ettikleri sonucuna vardı.

Ancak Capitol'ün 1812 Savaşı'ndan bu yana en büyük saldırıya uğradığı 6 Ocak 2021'de nasıl bir şey olduğunu hatırlamakta ve Pazartesi günü her şeyin ne kadar farklı olduğunu düşünmekte fayda var.

Hoparlör dört yıl önce sokağa çıkma yasağını duyurduktan sonra, Kongre Binası'nın üçüncü katındaki Senato basın galerisindeki sandalyemden atladım ve bir sürü Trump destekçisinin binaya doğru koştuğunu, tertemiz bakımlı binaları ayaklar altına alırken bisiklet raflarını devirdiğini gördüm. Arazi. Daha önce büyük protestoları haber yapmıştım ama bu açıkça daha karanlık, daha şiddetli bir hal almıştı.

Bu yıl, Capitol alanı çoğunlukla sessiz ve boş bir alandı; şiddetli bir kış fırtınasından dolayı karla kaplıydı, asfaltlanmıştı ve protestoculardan veya aksaklık belirtilerinden uzak tutmak için halkın büyük kısmı büyük siyah çitlerle kordon altına alınmıştı.

İşte o zaman, aralarında çok sayıda seksenli yaşların da bulunduğu senatörlerin toplandığı ve Kongre Binası Polis memurları tarafından korunduğu, zemine bakan Senato galerisine daldım. Yardımcılar, akın eden kalabalığa karşı kapıları kilitlediler ve odada paniğin yükseldiğini hissettim. Minnesotalı bir Demokrat olan Senatör Amy Klobuchar, telefonuna baktı ve “Silahlar ateşlendi!” diye bağırarak diğer milletvekillerini artan tehdide karşı uyardı.

Daha sonra bir Kongre Binası Polis memurunun Meclis salonunun dışında bir isyancıyı vurup öldürdüğünü öğrendik.

Pazartesi günü Bayan Klobuchar, Bay Trump'ın seçilmesini onaylamak için her eyaletin seçici oylarının okunmasına katılan milletvekilleri arasında yer aldı. Sayım kesintisiz devam etmeden önce okuduğu her kitabın “doğru ve orijinal” olduğunu sakin bir şekilde açıkladı.

2021'de Başkan Yardımcısı Mike Pence, Senato'ya başkanlık ederken, güvenlik görevlileri onu aceleyle odadan dışarı iterken, kalabalık yaklaştıkça polis memurları senatörleri tahliye etmeye çağırmaya başladı. Bir yetkili, New York'un en üst düzey Demokratlarından Senatör Chuck Schumer'i yakasından çekerek, “Harekete geçmeliyiz, Senatör” dedi. Polis, kıdemli senatörlerin masalarından kalkıp yan kapıdan dışarı çıkmalarına yardım etti.

Balkondan bazı muhabirler aşağıdaki odaya bağırarak nereye gitmemiz gerektiğini sordular. “Peki ya biz?!”

Capitol'ün labirentimsi bodrum tünel sistemine yönlendirildik.

Milletvekilleri ve personel dışarı fırlarken, bazı Senato çalışanları, vandalların seçim sonuçlarını tam anlamıyla çalamayacağından emin olmak için Seçim Kurulu sertifikalarının bulunduğu kutuları ele geçirmeyi başardılar.

Ayaklanmaların başlamasından bir saatten fazla bir süre sonra Senato salonunun önünde, alelacele masamda bıraktığım telefonumla nihayet yeniden bir araya geldim. Meslektaşlarımdan, editörlerimden ve arkadaşlarımdan çok sayıda kısa mesaj geldi; bazıları benden sadece yanıt vermemi ve iyi olduğumu bildirmemi istedi.

Kalabalığın sadece birkaç adım önünde salondan çıktığımızı ancak daha sonra öğrendim.

Pazartesi günü manzara çok farklıydı. Bayan Harris, kendi yenilgisinin resmileştirilmesine metanetli ve yumuşak bir şekilde başkanlık ederken, Bay Schumer bakıp şöyle dedi: “Bizim bağlılığımız Anayasa'ya ve hukukun üstünlüğünedir.” Seçmen oylarının bulunduğu maun kutular ait oldukları yerde duruyordu. House kürsüsünde.

Muhabirler, havada en ufak bir tehlike belirtisi olmadan, House galerisinin üst katında oturup dizüstü bilgisayarlarında yazı yazıyorlardı.

Eski GOP lideri Kentucky'den Senatör Mitch McConnell Pazartesi günkü duruşmalara katılmak için Kongre Binası'nda bile değildi. Dört yıl önce Senato'da sert bir konuşma yaparak Cumhuriyetçilerin Trump'ın çalıntı seçimlerle ilgili yalanlarını takip etmesi halinde demokrasinin bir “ölüm sarmalına” gireceği uyarısında bulunmuştu. Bu, bir güvenlik görevlisinin onu neredeyse ayağa kaldırmasından ve Senato'yu işgal eden isyancılardan uzaklaştırmasından sadece birkaç dakika önceydi.

Kısa süre sonra nihayet güvenli bir alana ulaştım ve korkudan çok öfke hissederek yere oturdum.

Binlerce insan Amerikan demokrasisinin en önemli yerlerinden birine gelmiş, haklı olduğuna inandıkları ama temelleri yalanlara dayanan bir dava uğruna camları kırmış, ofisleri yıkmış ve insanları yaralamıştı.

Bir gazeteci olarak rolümün ne olduğu açıktı: Dizüstü bilgisayarımı açtım.

Bu güvenli alanda ben ve diğer medya mensupları Birinci Değişiklik kapsamında kendi anayasal görevimizi yerine getirdik. Biz kahraman değildik; Bu unvan, saldırganları püskürten ve sonuçta o gün başkanlık yönetimleri arasında yetki transferini sağlayan Capitol ve Metropolitan Polis memurlarına veriliyor. Sonraki aylarda birçoğunu tanıdım.

Ama elimizden geldiğince görevimizi yaptık. Oda, uzun silahlar taşıyan taktik kolluk kuvvetleri ekibi üyeleriyle doluydu.

Bizimkinin yanındaki güvenli odada senatörler kısık sesle seçmen sayımına devam edilip edilmeyeceği ve nasıl devam edileceği hakkında konuşmaya başlamışlardı. Daha sonra aynı akşam oy sayımını tamamlamak üzere Senato salonuna dönmeye karar verdiklerini öğrendiğimizde alkış sesleri duyduk.

Bayan Klobuchar o sırada bana “Bunun bizi işi yapmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğiz” demişti.

Milletvekillerinin Joseph R. Biden Jr.'ın zaferini onaylaması saatler alacaktı. Bazı Cumhuriyetçiler eski başkan yardımcısının zaferini protesto etmeye devam etti.

Nihayet 7 Ocak sabaha karşı 3:41'de, yani oturumun başlamasından yaklaşık 14 saat sonra sona erdi.

Pazartesi günü aynı görev 30 dakika sürdü.