Bir kahramanın öyküsü bu: Magawa

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Gazeteci Müellif Ertuğrul Özkök’ün Tansuya Mektuplar’ı devam ediyor.

Özkök bugünkü yazısında dünyanın gündemine oturan fare Magawa’yı köşesine taşıdı.

Özkök şunları kaydetti:

“Yarını bekleyemedim, içimden çabucak yazmak geldi…

ömrün boyunca fazlaca “Obituary” okudum, lakin bu biçimdesine etkileyicisini az gördüm.

“Obituary” ünlü bir kişinin vefatı üzerine yazılan haber ve makalelere verilen isim.

Yani hakkında yazı yazılan kişinin ünlü olması gerekiyor.

BİR FARE İÇİN VEFAT İLANI VERİLİR Mİ

Bu sabah okuduğum “Obituary” bir fare üzerineydi…

Aslında bildiğimiz sıçan, lakin niçinse lisanımız fare sözünü daha sempatik buluyor ve bu da o denli “Biri…”

”Biri” diyorum zira bir insan üzere “Biri” olarak anılmaya hayli kıymet bir kahramanın kıssası bu…

İsmi “Magawa…”

İri bir Afrika sıçanı…

Magawa geçen Salı günü yatağında öldü…

Ve bu sabahtan itibaren dünya medyasının başköşesine oturdu…

örneğin New York Times onun hakkında bugün olağanüstü bir “Obituary” yayınladı.

SEKİZ YILLIK HAYATINDA ÇOK İNSANIN HAYATINI KURTARDI

Magawa 8 yıllık hayatı boyunca epey insanın hayatını kurtardı. O niçinle bir “Altın Kahramanlık Madalyası” var.

Lakabı “HeroRAT”…Yani “Kahraman Fare…”

Ve bir yıldan beri emekli hayatı sürüyordu.

MAGAWA’YA ALTIN MADALYA KAZANDIRAN ÇOK ÖZEL VAZİFESİ

Magawa bir “Mayın tarayıcı fare…”

TNT patlayıcısına karşı özel bir koku alma yeteneği var. Tenis alanı kadar bir alanı 30 dakikada tarayıp mayını buluyor. bu biçimde bir alanı bir insan ise elindeki alet ile lakin 4 günde tarayabiliyor.

Mayının yerini tespit edince de orayı kazmaya başlıyor.

Üstelik Magawa’nın koklayarak bulma haricinde bir avantajı daha var.

yavaşça olduğu için üzerine bassa bile mayın patlamıyor.

Beşerler için ise bu biçimde bir risk var.

MİSYONU MÜDDETİNCE KAÇ MAYIN BULDU

Magawa 2013 yılı Kasım ayında Tanzanya’da doğdu. Özel bir eğitim aldıktan daha sonra 2016 yılında Kamboçya’ya nazaranve gönderildi.

Bu ülkede Savaş’tan kalan mayınlar 64 bin insanın hayatına mal olmuştu. Bunun haricinde Vietnam savaşında Amerikan uçaklarının attığı patlamamış bombalar da vardı. Magawa onların bulunmasında da epeyce tesirli bir misyon yaptı.

Kahraman fare 4 yıllık bakılırsavi müddetince 100 mayın buldu. Ayrıyeten patlamamış epeyce sayıda bombanın yerini de yalnızca koklayarak tespit etti. Binlerce insanın hayatının kurtulmasını sağladı.

HUZURLU BİR EMEKLİLİK HAYATINA BAŞLAMIŞTI

Magawa geçen yıl emekliliğe ayrıldı ve hayatını muz, fıstık ve kavun yiyerek geçirdi.

Onu yetiştiren ve bakımını sağlayan APOPA isimli Belçikalı sivil toplum kuruluşu onun mevtini bir açıklamayla bütün dünyaya duyurdu.

APOPO, Magawa’nın sağlıklı bir emeklilik yaşadığını fakat son günlerde hareketlerine bir ağırlaşma başladığını ve iştahını kaybettiğini deklare etti.

Açıklamaya bakılırsa, Altın Kahramanlık Madalyasına sahip fare, Salı günü yatağında huzur ortasında hayata veda etti.

İki günden beri bütün dünyada onun için “RIP” bildirileri atılıyor.

Yani “Rest in Peace”…

Yani “Huzur ortasında yat kahraman faremiz…”

KÜÇÜK BİR FAREDEN BÜYÜK İNSANLIK DERSİ

Pekala ya sonuç…

Birtakım fareler hayvan olarak doğuyor, kahraman bir insan üzere ölüyor, kahraman bir insan üzere uğurlanıyor…

Allah’ın her beşere nasip ettiği bir şey değil bu…

O niçinle hiç bir hayvana genelleyici makûs bir karakter yapıştırılmamalı.”

Ertuğrul Özkök

Odatv.com