Binali Yıldırım, canlı yayında enteresan dolar değerlendirmesinde bulundu

semaver

Active member
Binali Yıldırım, canlı yayında enteresan dolar değerlendirmesinde bulundu AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, CNN Türk’te canlı yayınlanan Tarafsız Bölge programında gündeme ait soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Yıldırım, iktisatta bilhassa 2021’in son aylarında dolardan kaynaklı bir ‘ritim bozukluğu’ yaşandığını lisana getirerek döviz kurundaki dalgalanmaya ait şunları söylemiş oldu:

“Bu 3 ay sürdü, 20 Aralık önlemleriyle birlikte 18 liraya çıkan dolar apansızın 13’e kadar geriledi, 13 buçuk civarında park etti. Artık bunun bilimsel bir izahı yok lakin ne oldu, şu anda hoş bir gelişme oldu. Biz vatandaşa diyoruz ki, ‘Siz endişenizde haklısınız.’ Fiyatlar artıyor, enflasyon artıyor, dolar kuru artıyor, daha sonrasında benim tasarrufum Türk piçinde olduğu için günden güne eriyor. Ben ne yapmam lazım? Ya altın alıp saklamam lazım ya da dövize yönelmem lazım. Burada kimseye niçin bu biçimde yapıyorsun deme lüksümüz yok, bu biçimde bir hakkımız da yok. Vatandaşın malının değerini, tasarrufunun değerini bilmek devletin en temel misyonu.

Artık diyoruz ki, ya gel biz Amerikan doları aslına bakarsan onlar da pandemide berbat gidiyorlar, enflasyonu yükseldi, onlarda da hayli dolar bastılar, emisyonu epeyce artırdılar. Biz de onlara bir dayanak atmayalım, kendi paramıza takviye atalım, onların istikrarına katkı sağlayacağımıza şu anda bizim onlardan daha fazla muhtaçlığımız var bunu yapalım dedik.”

ALTI MUHALEFET PARTİSİNİN TOPLANTISI

Altı muhalefet partisi önderinin bir ortaya gelişine ait de değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Hiç kuşkunuz olmasın doğal ki kazanamayacaklar. 6 partiyi önemsizleştirmiyorum. 6 parti bir ortaya geldi ancak oradaki simalara bakalım, hangi konularda müşterekliği var? Bunu düşünelim. Bu 6 parti birbirine ne kadar benziyor? Benzemiyorlar. Bu da baştan bir dezavantaj. Memleket problemini ele aldığınızda her baştan bir ses gelirse oradan bir sonuç üretmek sıkıntı. İkincisi milletin başında soru işareti var. Daha işin başında ‘Kim nereye oturacak?’ muhabbetiyle başladılar. Sonunda köşeli mi, yuvarlak mı? Formülü buldular. Pekala bunlar, HDP’yi nereye koyacaklar. HDP’ye ‘Sen ortalıkta gözükme, yanımızda dolaşma lakin sen bizim ortağımızsın.’ diyorlar. Bunun bir izahı olması lazım. Hakikaten HDP de ‘bu biçimde şey olmaz.’ diyor. ‘Ortaksam benim de masada olmam lazım. Beni niye masanın altına itiyorsunuz?’ Onların işi güç.

Ortalarında en rahat Meral Hanım. En başından ‘Ben başbakan olacağım.’ dedi. O artık başını netleştirmiş lakin her biri potansiyel cumhurbaşkanı adayı. (Kılıçdaroğlu’nun adaylığı) Kemal Bey’in o niyetini ortaklarına kabul ettirmesi konusunda ne kadar uzaklık aldıkları konusunda bir şey söyleyemeyiz. Tek aday mı girecekler, nasıl bir yol izleyecekler? O çabucak hemen kimseye malum değil. Bizim işimiz de değil. Ne yaparlarsa yapsınlar. Biz vaktimizi onların işiyle geçirmek niyetinde değiliz. İşimize bakıyoruz. Öteki yandan belediye liderleri var, onların isimleri her gün ortaya sürülüyor.”

Yıldırım, “Kendi aranızda rakibimiz şu isim olsa’ diye konuşuyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Çok samimi söylüyorum. Bizde bu biçimde bir konuşma olmaz. Kim olursa olsun. Anketler diğer, onlar her şeyi söyler. Son kelamı vatandaş söyler. Bizim için fark etmez. İsterlerse birlikte topu gelsin, hiç fark etmez. Kim olursa olsun. Onların doğal ortalarında halletmesi gereken bir sıkıntı. Kılıçdaroğlu varken ona (İmamoğlu) düşer mi bilmem. Biz o ittifakın adayını da belirleyecek olursak esasen seçime gerek kalmaz. Kimle gelirse gelsinler, biz hazırız.”

“KÜRT SEÇMENLE HDP’Yİ BİRBİRİNDEN AYIRMAK GEREKİR”

“HDP’yi nasıl görüyorsunuz, Millet İttifakı’nın bir modülü olarak mı görüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Yıldırım, şunları söz etti:

“HDP şayet demokratik siyaset yapacaksa bir sefer senelerca canımızı yakan terör örgütü PKK/YPG ve türevlerini açık, amasız, fakatsız reddetmesi gerekiyor. ‘Bunları kabul etmiyorum. Bunlarla işim olmaz. Türkiye’nin üniter yapısına sadık kalarak, tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan temelini önbakılırsarek siyasetimi yapacağım.’ demesi gerekiyor. Etnik siyasete değil, bütüncül siyasete talip olacak. Yapmıyorsa bizim onlarla işimiz olmaz. Kürt seçmenle HDP’yi birbirinden ayırmak gerekir. Kürt seçmen, HDP’nin inhisarında değil. Biz Güneydoğu’da ve Doğu’da HDP’nin kimi yerlerde önündeyiz, birtakım yerlerde de onlar. Kürt seçmeni HDP’nin hanesine yazmak, Kürtlere haksızlık olur. HDP, şayet bu bağı koparmazsa onlar da tıpkı kategoriye girer. Bunu bir kez herkes bilmeli. PKK’nın Kürtler diye bir sorunu yok. Kürtlerin ve Türklerin PKK üzere bir sorunu var. senelerca bölgenin geri kalmasına sebep oldular. Altyapı yatırımları gecikti, sanayi tesislerinin kurulması gecikti, eğitimde istenen adımlar atılamadı. Bunlar terör yüzünden oldu.

HDP-Millet İttifakı bağlantısına bakarsak bunun da izaha muhtaç bir bağlantı olduğunu görüyorum. Var mı yok mu? Ne vakit var? Sandığa gidince var. ‘Görünür olalım, vatandaşın karşısına çıkalım. Biz şu, şu partiler, HDP de var. birlikte gidiyoruz.’ diyebilir musunuz? Niçin diyemiyorlar? ‘birlikte değiliz.’ diyemiyorlar.”

Yıldırım, 6 muhalefet partisi önderinin, ortak açıklama tarihi olarak 28 Şubat’ı belirlemesine ait ise “28 Şubat’ta kamuoyuyla anayasa değişikliği projemizi paylaşacağız.’ demek, bir vesayet hasretidir. En azından biçimsel olarak bu tarihin seçilmiş olması, 28 Şubat’ı yaşayan insanları bir sefer daha üzmüştür. 28 Şubat lafı orada bulunan başkanların zihninde hiç bir şey çağrıştırmadı ve 28 Şubat’ı kabul ettiler. Şayet Türkiye sıkıntılarına de bu derinlikle bakıyorlarsa vay haline bu milletin.” diye konuştu.

SEÇİMLER VAKTİNDE YAPILACAK

Muhalefetin belirli aralıklara erken seçim tarihi vermesi ve davette olmasına ait Yıldırım, bunun gündemlerinde olmadığını söylemiş oldu. Yıldırım, seçimden kaçan bir parti olmadıklarını lisana getirerek, takvimin işlediğini, Haziran 2023’te seçimlerin yapılacağını kaydetti.