Biden'ın ilticayı kısıtlayan idari kararnameyi imzalaması bekleniyor

Suzan

New member
Başkan Biden'ın Salı günü, büyük bir göçmen akını nedeniyle ABD'nin Meksika ile olan sınırını göçmenlere geçici olarak kapatmasına izin veren bir başkanlık emri imzalaması bekleniyor. Bu, ABD'de sığınmacılara yönelik uzun süredir uygulanan korumayı iptal edecek.

Planlara aşina olan birçok kişi, Biden'ın kıdemli yardımcılarının son günlerde Kongre üyelerine yaklaşan tedbir hakkında bilgi verdiklerini ve onlara başkanın Güney Teksas belediye başkanlarıyla birlikte emri imzalamasını beklemelerini söylediklerini söyledi.

Daha önce Biden'ı başkanlığının başlarında sınır kontrollerini güçlendirmediği için eleştiren Teksaslı Demokrat Temsilci Henry Cuellar, “Yaklaşan başkanlık emri hakkında bilgilendirildim” dedi. “Ben kesinlikle onları destekliyorum çünkü yıllardır bu tedbirlerden yanayım. Karar henüz kamuoyuna açıklanmamış olsa da şu ana kadar bana verilen detayları destekliyorum.”

Karar, Biden veya modern bir Demokrat tarafından bugüne kadar uygulamaya konulan en kısıtlayıcı sınır politikası olacak ve Başkan Donald J. Trump'ın 2018'de Demokratlar tarafından saldırıya uğramasına ve federal mahkemeler tarafından engellenmesine rağmen göçü engelleme çabalarını hatırlatıyor.

Yürütme eyleminin yasal bir zorlukla karşı karşıya kalacağı neredeyse kesin olsa da Biden, bu yılki başkanlık seçimleri öncesinde seçmenlerin en büyük endişesi olan yasadışı göçü ele alma konusunda muazzam bir siyasi baskı altında.

Karar, Biden'ın başkanlığı süresince göçmenlik politikasının nasıl keskin bir şekilde sağa kaydığını gösteriyor. Anketler, bir zamanlar Demokratlar tarafından kınanan ve Trump tarafından desteklenen sınır önlemlerine başkanın partisi içinde bile desteğin arttığını gösteriyor.

Karar, sınır görevlilerinin göçmenlerin sığınma talebinde bulunmasını engellemesine ve sınır geçişlerinin sayısı belirli bir eşiği aştığında onları hızla geri çevirmesine olanak tanıyacak. Yönetim yetkilileri, bu yılın başlarında haftada ortalama 5.000 veya tek günde 8.500 sınır geçişi olması durumunda Bay Biden'ın sınırı kapatmasına izin verilmesini tartışmıştı, ancak müzakerelere katılanlar eşiğin nihai olmadığı ve değişebileceği konusunda uyardı. Beyaz Saray yetkilileri, Bay Biden'a sınırı kapatma yetkisi verecek bir tetikleyiciye odaklandı.

Verilere sahip bir kişiye göre Pazar günü sınır yetkilileri, sınırı izinsiz geçen 3.500'den fazla göçmeni tutukladı. Pazar günkü rakamlar güney sınırındaki sınır geçişlerindeki son eğilimleri yansıtıyor.

Talimat hakkında bilgi veren bir yetkiliye göre, kısıtlamaların yalnızca sınırı geçen küçükler için geçerli olması beklenmiyor.

Yürütme eyleminin, bu yılın başlarında başarısız olan iki partili bir yasa tasarısında yer alan ve Kongre'nin yıllardır düşündüğü sınır güvenliğine ilişkin en kapsamlı kısıtlamalardan bazılarını getiren tedbire benzer olması muhtemel. Tasarı, başvuruları işleme koymak için binlerce sığınma memurunun işe alınması da dahil olmak üzere sınır için milyarlarca dolarlık finansman sağlayacaktı.

Ancak Cumhuriyetçiler, yeterince güçlü olmadığını söyleyerek tasarıyı Şubat ayında iptal etti. Trump'ın kışkırttığı birçoğu, seçim yılında Biden'ın parlamentodaki zaferini kabul etmek istemedi. Biden'ın danışmanları, yürütme emrinin Demokratlara, seçmenlere sınırda çözüm aradıklarını belirtirken işaret edecekleri başka bir veri noktası verebileceğine inanıyor; Cumhuriyetçiler ise konuyu siyasi bir mesele olarak kullanmak için konuya daha fazla odaklandılar.

Beyaz Saray'dan Fernández Hernández, “Kongredeki Cumhuriyetçiler sınır güvenliğinin artırılmasının önünde durmaya karar vermiş olsalar da, Başkan Biden sınır ve göçmen personelinin sınırımızın güvenliğini sağlamak için ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip olmasını sağlamak için mücadeleyi bırakmayacak” dedi. Sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi. Planları onaylamadı ancak hükümetin “bir dizi politika seçeneğini araştırdığını ve bozuk göç sistemimizi düzeltmek için harekete geçme kararlılığımızı sürdürdüğünü” söyledi.

Hükümet yetkilileri, yürütme eylemini desteklemediklerini ve herhangi bir karara mahkemede itiraz edilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

İç Güvenlik Bakanı Alejandro N. Mayorkas geçen ay “İhtiyacımız olan şey mevzuat” dedi.

“Yürütme eylemlerine itiraz ediliyor” diye ekledi. “Buna ikna oldum. Ve sonra soru, bu prosedürlerin sonucunun ne olacağı olacaktır. Kanunlar daha güvenli bir çözümdür.”

Bu konuda siyasetin ne kadar değiştiğinin göstergesi olarak Biden'ın 2019 adayı olarak bir tartışmada Trump'ın politikalarını sert bir şekilde eleştirmesi.

Biden o dönemde şöyle demişti: “Bu, Amerika Birleşik Devletleri tarihinde sığınma talebinde bulunan herkesi başka bir ülkede bunu yapmaya zorlayan ilk başkandır.” “Bu daha önce hiç olmamıştı.”

“Amerika Birleşik Devletleri'ne gelip davanızı sunuyorsunuz” diye ekledi. “Amerikan yasalarına göre bunu neden hak ettiğiniz varsayımına dayanarak sığınma başvurusunda bulunmanın yolları burada anlatılıyor.”