Biden ve diğer başkanlar Kissinger’ı nasıl gördü: danışman, dost ve düşman

Suzan

New member
Bu hafta ölen eski dışişleri bakanı Henry A. Kissinger, siyasette geçirdiği onlarca yıl boyunca birçok Amerikan başkanına danışmanlık yaptı.

İşte bu başkanlardan bazılarının yıllar boyunca hayranlık, umutsuzluk ve sert eleştirilerini ifade eden bazı düşünceleri ve hikayeleri.

Başkan Biden

“Doktorla tanışmayı asla unutmayacağım. Kissinger’la ilk kez tanıştım. Başkan Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Ben genç bir senatördüm ve o da dışişleri bakanıydı; dünyanın durumu hakkında brifing veriyordu” dedi. “Kariyerimiz boyunca çoğu zaman fikir ayrılığına düştük. Ve çoğu zaman güçlü. Ancak daha ilk brifingden itibaren onun keskin zekası ve derin stratejik odağı açıkça görülüyordu.

“Hükümetten ayrıldıktan çok sonra bile, birkaç nesil boyunca en önemli siyasi tartışmalara görüşlerini ve fikirlerini aktarmaya devam etti. Jill ve ben, eşi Nancy’ye, çocukları Elizabeth ve David’e, torunlarına ve onu seven herkese başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.”

Richard Nixon

Buna göre 1999 tarihli bir Washington Post makalesi:

Başkanın, ulusal güvenlik danışmanı ve daha sonra dışişleri bakanı olan Bay Kissinger ile bazen sorunlu bir ilişkisi vardı. Bay Nixon, Bay Kissinger’ın “dış politikada bana gelen her şeyin” kontrolünü ele geçirmeye çalıştığından şikayet ediyordu. “Onun farkına varmadığı şey benim onun kahrolası makalelerini okumadığımdır. Sadece göz gezdiriyorum.”

Bay Nixon ayrıca Bay Kissinger’ı “benim üzerimde en büyük etkiye sahip olan adam” olarak övdü ancak “bazen tamamen hatalı olduğunu” da ekledi.

Gerald Ford

Ford, 2004 yılında The Washington Post’a verdiği bir röportajda “Onun süper bir dışişleri bakanı olduğunu düşünüyorum” dedi, “ancak ona göre Henry hiçbir zaman hata yapmadı, dolayısıyla geriye dönüp bakıldığında uyguladığı herhangi bir politikayı savunurdu.”

Şöyle ekledi: “Henry, toplum önünde huysuz, sert konuşan, Alman doğumlu bir diplomattı, ama tanıdığım tüm halk figürleri arasında en ince tene sahipti.”

Jimmy Carter

Bay Carter, kampanyası sırasında Bay Kissinger’ı sık sık eleştirdikten sonra, 1976’da başkan seçildiğinde ondan “iyi arkadaşım” olarak bahsetmişti.

Altı saatlik başkanlık geçiş toplantısının ardından “Aramızda hiçbir uyumsuzluk yok” dedi.

Bay Carter daha sonra 1981’de Boston Globe’da yayınlanan bir röportajda Bay Kissinger’ı “zeki ve sinsi” olarak tanımladı.

Carter, birkaç devlet başkanını sıralayarak, “O bir yalancı ve Orta Doğu’daki herkes onun yalan söylediğini biliyor” dedi.

George HW Bush

Bay Bush, 30 Kasım 1974 Cumartesi günü, Jeffrey A. Engel’in “George HW Bush’un Çin Günlüğü: Küresel Bir Başkanın Oluşumu” kitabında anlatıldığı gibi, “Kissinger son derece karmaşık bir adam” diye yazmıştı.

“Kabadır, çalışanlara bağırır, insani duygular söz konusu olduğunda çekilmezdir. Diktatörce. “İnsanları buraya getirin.” “Bu insanlar burada mı?” “Neredeler?” “Neden bu evraklara ihtiyacım var?” “Kağıtlarım nerede?” Ama yine de onun dünyadaki durum hakkında konuştuğunu duyduğunuzda tüm bu hoş olmayan nitelikler ortadan kayboluyor.”

Bay Bush şunları ekledi: “Seçim gecesi kalabalığın tezahüratlarını duyan bir politikacıya ya da başlama vuruşundan hemen önce 50 yarda çizgisinde koşan bir sporcuya benziyor. Halk ona düşman oluyor.”

Bill Clinton

“Bende tüm Dr. Clinton 2000 yılında Çin ile ticari ilişkiler hakkında yaptığı açıklamada, “Kissinger’ı okudum ve beni çok aydınlattılar” dedi. “Ama bugün söyledikleri doğru. Biriyle dövüşmek zorunda kalmadığınız sürece, genellikle sıkılmış bir yumruk yerine uzatılmış bir elle daha iyi durumda olursunuz. Güçlü bir savunmaya sahip olmak istiyorsunuz. En kötüsüne hazırlıklı olmak istiyorsunuz ama en iyisini planlamaya çalışmalı ve insanlara doğru şeyi yapma şansı vermelisiniz.”

Aynı yılın ilerleyen saatlerinde bir resepsiyonda şunları söyledi: “Ve Alman aksanıyla sesi her zaman Tanrı’ya benziyor. Belki de bildiğim kadarıyla Tanrı’nın bir Alman aksanı vardır.

George W. Bush

“Randevu sırasında söylediğim gibi, Dr. Bush, 2002 yılında 11 Eylül 2001 Saldırılarını Araştırma Ulusal Komisyonu başkanlığından Bay Kissinger’ın istifasını kabul ederken yaptığı açıklamada, “Kissinger ülkemizin en başarılı ve saygın kamu görevlilerinden biri” demişti. müşteri listesini açıklamayı reddetmişti.)

Bay Bush, “Ülkesine yeniden hizmet etmeyi düşünme isteğinden dolayı ona teşekkür ediyorum” diye devam etti. “Onun başkanlığı hükümete, düşmanlarımızın yöntemlerini ve karşılaştığımız tehditlerin doğasını anlamak için ihtiyaç duyduğu istihbarat ve analizi sağlayacaktı.”

Barack Obama

2016 yılında The Atlantic’e verdiği bir röportajda Bay Obama şunları söyledi: “İkinci Dünya Savaşı’nda Kamboçya ve Laos’a Avrupa’dan daha fazla mühimmat attık ama sonunda Nixon geri çekildi, Kissinger Paris’e gitti ve geride bıraktığımız tek şey . “Kaos, katliam ve otoriter yönetimler zamanla bu cehennemden çıktı.”

Bay Obama, görevde olduğu süre boyunca hâlâ ülkelerin “küçük çocukların bacaklarından uçuşan bombaları temizlemelerine” yardım etmeye çalıştığını kaydetti.

Donald JTrump

“Henry Kissinger benim bir arkadaşımdı. Bay Trump, 10 Ekim 2017’de Bay Kissinger’la Oval Ofis’te yaptığı toplantıda “Onu seviyordum, ona saygı duyuyordum” dedi. “Fakat ben siyaset dünyasına girmeden çok önce uzun bir süre arkadaştık. o kadar da uzun zaman önce değildi.”

Bay Trump 2020’de Çin ile bir ticaret anlaşması imzaladığında, onu “herkesin tanıdığı bir adam; muhtemelen bu odadaki herkesin toplamından daha fazlasını biliyor” olarak tanımlamıştı.

Bay Trump, “Her şeyi gördü” dedi. “Ve Jared’a bir açıklama yaptı. Jared içeri girdi ve şöyle dedi: “Biliyor musun, Henry Kissinger bana ‘Başkan bunu nasıl yaptı?’ dedi.”

“‘Bu konuda Henry’den alıntı yapabilir miyim?’ dedim. Çünkü Henry olağanüstü. Ve eğer Henry bir şeyden etkilendiyse ben de etkilenirim.”