Biden, Howard konuşmasında ırksal ilerlemeyi tersine çevirmeye çalışan “uğursuz güçler” konusunda uyarıyor

Suzan

New member
Başkan Biden Cumartesi günü beyaz üstünlüğünün “anavatanımızın karşı karşıya olduğu en tehlikeli terör tehdidi” olduğunu ilan etti ve çoğunluğu siyahi olan bir kitleyi, selefi ve şüpheli rakibi tarafından desteklenen “uğursuz güçlerin” Amerika’yı geri almak için nesiller boyu süren ırksal ilerlemeyi bozmaya çalıştığı konusunda uyardı.

Bay Biden, ülkenin en prestijli tarihsel olarak siyahi koleji olan Howard Üniversitesi’ndeki mezunlar sınıfına yaptığı bazen gerçekçi konuşmasında eski Başkan Donald J. Trump’tan hiç bahsetmedi. Bununla birlikte, kendisini Amerikan toplumundaki ırkçı unsurlarla ilişkilendirmek için Bay Trump’ın önceki açıklamalarına atıfta bulundu ve yeni başlayan başkanlık kampanyasının adaletin nefret, korku ve şiddete üstün gelip gelmediğini belirleyeceğini ima etti.

Biden, “İnsanları şeytanlaştıran, insanları birbirine düşürenler var” dedi. “Ve iktidarda kalmak için ne kadar çaresiz veya ahlaksız olursa olsun her şeyi yapacak olanlar var. Bu asla kolay bir mücadele olmayacak. Ama bildiğim bir şey var: En eski ve en karanlık güçler, Amerika’nın geleceğini belirleyeceklerine inanabilirler. Ama yanılıyorlar. Amerika’nın geleceğini biz belirleyeceğiz. Amerika’nın geleceğini belirleyecekler.”

Mavi ve beyaz akademik cübbeler giymiş olan Başkan, genç mezunları bu anın nedeni olarak adlandırdığı şeye dahil etmeye çalıştı. 2020’de George Floyd’un polis vahşetine karşı yaygın protestoları ateşleyen bir polis memuru tarafından öldürülmesine atıfta bulunarak, polisler tarafından durdurulduğunda korkan siyah sürücülere sempati duyduğunu ifade etti.

“Adalet yolunda korkusuz ilerleme, genellikle en eski ve en karanlık güçlerin şiddetli muhalefetiyle karşılaşıyor” dedi. “Çünkü nefret asla ortadan kalkmaz. Mezun olduğumda nefreti kırabileceğimizi düşündüm. Ama asla geçmiyor.”

Aynı şekilde Bay Biden, “Amerika’nın ilk siyah başkanının seçilmesi ve yeniden seçilmesinden sonra, korku, şiddet ve nefretin açıkça zemin kaybedeceğini ummuştum” dedi.

Ağustos 2017’de Virginia’nın Charlottesville kentinde neo-Naziler ve beyaz üstünlük yanlıları karşı protestocularla çatıştığında bunun tam tersini bulduğunu söyledi ve Bay Trump’ın tepkisini ayrıntılarıyla anlattı. “Ne duydun?” O sordu. “Şu ünlü alıntı: ‘Her iki tarafta da çok iyi insanlar var.’ İşte o zaman anladım ki şaka yapmıyorum, işte o zaman işin içinde kalmam ve kamusal hayata geri dönmem gerektiğini biliyordum.”

Bay Trump’ın destekçileri, bir noktada neo-Nazileri kınadığını belirterek çizgisinin çarpıtıldığını söylediler. Ancak başkanlığı geri kazanmak için bir kampanya başlattığında, Bay Trump Amerikan yaşamındaki ırkçı ve aşırılık yanlısı unsurları daha açık bir şekilde memnuniyetle karşıladı. Geçen kış, anti-Semitik açıklamalarda bulunan rap sanatçısı Ye ve Charlottesville’deki aşırı sağcı mitinge katılan ünlü beyaz üstünlükçü Nick Fuentes ile akşam yemeği yedi.

Howard’ın seçilmesi, Bay Biden’a Demokrat Parti’nin en sadık seçim bölgesindeki desteği artırma fırsatı verdi ve bu, ona gelecek yıl yeniden seçim kazanmak için ihtiyaç duyduğu bir fırsat. Anketler, siyah seçmenler arasında Bay Biden’a güçlü desteğin devam ettiğini gösterirken, siyasi analistler ve parti stratejistleri, kendi tabanından yüksek katılıma ihtiyaç duyan başkanın geleceğini karmaşıklaştırabilecek bir coşku eksikliği konusunda endişelerini dile getirdiler.

Bay Biden, polis vahşeti ile mücadele ve oy haklarını güçlendirme gibi hedeflerde engellendi. Emrin önemli bir kısmı uygulanmamış olmasına rağmen, geçen yıl federal kolluk kuvvetleri hakkında bir icra emri imzaladı. Pek çok destekçi, ceza adaleti sisteminde köklü değişiklikler yapma sözünü yerine getirmediğini söylüyor.

Ama ilk siyahi başkan yardımcısı olarak Kamala Harris’i (Howard yüksek lisans öğrencisi) seçti; Yargıtay’a ilk siyah kadını, Yargıç Ketanji Brown Jackson’ı atadı; ve Federal kürsüye diğer başkanların toplamından daha fazla siyah kadın koydu. Siyah Amerikalılar arasındaki işsizlik Nisan ayında yüzde 4,7 gibi rekor bir düşük seviyeye geriledi ve beyaz ve siyah işsizlik oranları arasındaki fark rekor seviyedeki en düşük seviyesine indi.

Cumartesi günü dinleyicileri için özellikle ilgi çekici olan, Bay Biden’ın önümüzdeki birkaç on yıl içinde 400 milyar dolarlık öğrenci kredilerini affetmeyi amaçlayan bir program geliştirmesi ve uygun başvuru sahiplerinden bir seferde 20.000 dolara kadar kesinti yapmasıydı. Ancak Yargıtay bunu geçersiz kılmaya hazır görünüyor.

Bay Biden, 2020’de siyah seçmenlerin yüzde 92’sini kazandı, ancak en son Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research anketindeki performansını yalnızca yüzde 58’i onayladığını söyledi. The Economist ve YouGov tarafından Mayıs ayında yapılan bir ankete göre, siyah yetişkinler arasındaki onay oranı yüzde 71, ancak yalnızca yüzde 46’sı onun tekrar aday olmasını istedi.

Bay Biden, Cumartesi günü dostça ama pek gürültülü olmayan bir kalabalıkla karşılaştı. Lise son sınıf öğrencileri ve aileleri, Washington Capitals and Wizards’ın evi olan Capital One Arena’nın çoğunu doldurdu ve onu sıcak bir şekilde karşıladı, ancak bir düzine protesto etti ve bazıları askeri araştırma gibi konularda pankartlar taşıdı. Öğrenciler ve mezunlar arasındaki çelişki, tören öncesi kampüste yapılan görüşmelerde netlik kazandı.

Makine mühendisliği öğrencisi 19 yaşındaki Mariah Davis, Bay Biden için “O oldukça iyi bir insan” dedi. “Gerçekten dinlenmeyen birçok insan grubu adına sesini yükseltmeye çalışıyor.”

Ancak, bazı öğrenciler onunla bağlantı kurabileceklerinden emin olmadıklarını söylediler. 19 yaşındaki ikinci sınıf öğrencisi Alisa Drake, “Mezun olması bizi biraz garip hissettiriyor, çünkü bize değerler hakkında bir şeyler öğretebileceği açık, ama daha önce hiç söylenmemiş ne söyleyecek?” dedi. “Siyahi öğrenciler iş gücüne girerken Biden bize ne söyleyebilir?”

Gelecek yıl seçim Bay Biden ile bir Cumhuriyetçi arasında olsaydı, Bay Biden’a oy vereceğini söyledi. Ama o bu konuda ılıktı. “Gerçekten heyecanlı değilim,” dedi. “Son zamanlarda hemen gözüme çarpan ve ‘Vay canına, gerçekten umursuyorlar ve benim neslime yardım etmekle ilgileniyorlar’ diyen bir aday olmadığını hissediyorum.”