‘Bataklık’ masasındaki savcı ve vali belirli oldu

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Odatv’nin gündeme getirdiği Bataklık operasyonundaki masanın bilgileri ortaya çıkmaya devam ediyor. T24 Tazarı Tolga Şardan masada bulunan savcı ve valinin kim olduğunu kaleme aldı.

RUHSATI HATIRLATTI

Operasyonun, kara parayla uğraşta Cumhuriyet tarihinin “en büyük” operasyonu olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafınca açıklanandığını hatırlatarak şunları yazdı:

“Dosyada “suç örgütü lideri” olarak ismi geçen ve uyuşturucu ticaretinden elde ettikleri parayı aklandıkları sav edilen Nejat Daş ve Çetin bakılırsan’in faaliyetleri, savcılık soruşturmasında tek tek ortaya konuldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde kabahat örgütünün başkanları, yöneticileri ve üyelerinin siyasi ve bürokratik temasları, çalışmaları ve temaslarına yer veriliyor.

örneğin, örgütün iki başkanından birisi olan Çetin nazarann’e Interpol’ün kırımızı bülteniyle aranırken devrin Elazığ Valisi Oktay Çetin Kaldırım tarafınca silah taşıma ruhsatı verildiğini iki hafta evvelki Büyüteç’te duyurmuştum.

ZORLU’DAKİ BULUŞMA

Daş ve eski Sultanbeyli Emniyet Müdürü Necmettin Yüksek’in olduğu masayı hatırlatan Şardan şu sözleri kullandı:

“Dosyanın ek klasörleri ortasında yer alan iki tabir, siyaset – devlet – hata örgütleri zincirinin nasıl kurulduğunu gösteren bir örnek olması niçiniyle kıymetli.

Meraklıları hatırlayacaktır; İstanbul Emniyeti takımında nazaranvli olup yurt haricinden getirilen uyuşturucu paralarının taşınması için makam sürücüsünü gorevlendirmek ve makam aracını tahsis etmek suçlamasıyla gözaltına alınan emniyet müdürü Necmettin Yüksek‘in ismi gündeme gelmişti.

Yanı sıra, örgüt başkanı olmaktan tutuklanan uyuşturucu baronu Nejat Daş var.

Şiddetli Center buluşmasındaki vali ve savcı kimmiş?

İşte; Daş ve Yüksek’in soruşturmanın ek klasörleri ortasında yer alan sözleri az evvel kelamını ettiğim bağlar yumağının çözülmesine ışık tutuyor.

İki zanlının sözleriyle birlikte cürüm örgütünün temasta olduğu bir savcı ve bir valinin kimliklerinin üstündeki sır perdesi de kalkıyor.

TABİRLER ORTAYA ÇIKTI

Evvel operasyonun birinci evresinde Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alınan kuşkulu Emniyet Müdürü Necmettin Yüksek’in tabirinden başlayalım.

Yüksek, 4 Mayıs 2020’deki tabirinde özetle şu ayrıntıları veriyor:

“ (…) Nejat Daş ile yaklaşık 1 sene evvel Kuvvetli Center’ın lobisinde tanışmıştık. Tanışmamıza vesile olan şahıslar Ankara’dan tanıdığım Türk Hava Kurumu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Mamak Belediye Başkanlığı hukuk işlerinden sorumlu Sadık Karayel, Çağlayan Adliyesi’nde hala terör savcısı olarak misyon yapan Onur Ekinci ve eski Erzincan valisi, şuan Merkez Valisi olan Süleyman Kahraman’dı.

* Bu şahıslarla eskiye dayalı ahbaplığım vardır. O gün de bu vesile ile beni davet ettiler. Nejat Daş’ın orada olduğundan haberim yoktu. Şoförlüğümü yapan İbrahim Halil Akgül ile bir arada gittiğimizde Nejat’ı bana hatırladığım kadarıyla Sadık veya Süleyman Beyefendi tanıştırdı.

* Nejat muhabbete epeyce dâhil olmuyordu. Sadık ve Süleyman Beyefendi, Nejat’ı daha evvelinde de tanıyor üzereydi. Lakin savcı beyin Nejat’ı daha önce tanıdığını düşünmüyorum. Zira ayrıldığımız vakit ‘Necmettin bu adam kim? Bunun bir GBT’sine, kim olduğuna, ne iş yaptığına bakıp araştırmak lazım’ dedi. sonrasındasında savcı beyefendi Çağlayan Adliyesi’ne, ben bakılırsavli olduğum şubeye, Sadık Beyefendi ve Süleyman Beyefendi de sürücüm ve makam aracım eşliğinde Eyüp Sultan Camii’ne Cuma namazı kılmaya gittiler.

* Daş ile birinci tanıştığımda da bu adamın gerçekte kim olduğunu, geçmişini ve kişilik özelliklerini bilmiyordum. Ahbaplarımın tanıştırması niçiniyle de o an için bir kuşku duymadım. Sultanbeyli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne atanmam daha sonrasında ‘hayırlı olsun’ ziyaretine geldi. (…) “

DAŞ NE ANLATTI

Belgede “bir numaralı isim” olarak yer alan uyuşturucu baronu Nejat Daş ise, süreci şu biçimde anlattı:

“(…) Ben, Necmettin Yüksek’i yaklaşık 1 sene evvel Levent’te bulunan Şiddetli Center’ın lobisinde tanıdım. Yanımda uzun vakittir Ankara’dan ahbaplığım olan şu an Mamak Belediye Başkanlığı’nda hukuk işlerinden sorumlu bununla birlikte Türk Hava Kurumu Üniversitesinde Mütevelli Heyeti Üyesi olan Sadık Karayel de vardı. Ben, Karayel ile yaklaşık 2,5 sene evvel Ankara’da bir ortamda tanışmıştım. Lakin şu an ne biçimde tanıştığımızı ve kimin aracı olduğunu hatırlamıyorum.

* O gün; Sadık Beyefendi, beni İstanbul’da vazifeli bir vali ve savcı ile tanıştırdı. Bu iki şahsı birinci kere orada gördüm. Necmettin müdürü Sadık Beyefendi çağırdı. Necmettin müdür lobiye sürücüsü İbrahim ile bir arada geldi. Tanışmamız bu türlü oldu. Sadık Beyefendi yanında bulunan vali ve savcıyı uzun vakittir tanıyordu. Bir ahbaplıkları vardı.

O gün Sadık Bey’in çağırması üzerine oraya gittim. Sadık Beyefendi, beni birileri ile tanıştırmak için çağırmadı. Olaylar spontane gelişti. Beni Necmettin Müdür ile Sadık Beyefendi, ‘Bak bu Nejat abimiz, kendisi iş adamıdır, İstanbul’da çeşitli yerlerde döviz ofisleri vardır, üstte da ofisi vardır’ diyerek şahsen tanıştırdı. (…) ”

MAKAM SÜRÜCÜSÜ NE DEDİ

“Dosya kapsamında kabahat örgütü üyesi olduğu teziyle yargılanacak Polis Memuru ve kuşkulu Yüksek’in makam sürücüsü İbrahim Halil Akgül ise, Daş ile Yüksek’i tanıştıran aracıyı anlatırken AKP’li belediyeci Karayel’in fizikî özelliklerini tanımladı.

Akgül şunları söylemiş oldu:

“(…) Bu şahsın yanında 3 şahıs daha bulunuyordu. Muhabbet ve sohbetten duyduğum kadarıyla bunlar bürokrasi ve devlet kademesinde bir pozisyona sahip olan şahıslardı. Bildiğim kadarıyla bu şahıslardan birisi vali, birisi savcı, birisi de Ankara’dan gelen belediye lideri yardımcısı olarak hatırladığım bir şahıstı. (…)”

Hala İçişleri Bakanlığı bünyesinde Merkez Valisi olan Kahraman, kaymakam kökenli bir bürokrat. 2004 – 2010 yılları içinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda Teftiş Konseyi Lideri olarak misyon yaptı. daha sonra, Karaman Valisi yapıldı. 17-25 Aralık sürecinin akabinde ise 2014 – 2016 yılları içinde periyodun Başbakanı Binali Yıldırım’ın memleketi olan Erzincan’ın valisiydi.

Soruşturma belgesine bakıldığında Vali Kahraman, Savcı Ekinci ve AKP’li belediyesi Karayel’le ile ilgili rastgele bir isimli sürecin bulunmadığı görülüyor.

Yargılama başladığında işin boyutları nereye uzanacak, kimlerin ilgileri ortaya çıkacak, şahit olacağız.”

ODATV ORTAYA ÇIKARTTI

Şardan yazısında Odatv’nin ortaya çıkarttığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun babası Hasan Soylu’nun bir düğünde bir ortaya geldiği; İçişleri Bakanlığı’nın raporuna nazaran kabahat örgütü önderi olarak Mehmet Fatih Bucak’a da değindi. Bataklık iddianamesinde ismi geçen Bucak; uyuşturucu baronları içindeki uyuşmazlığı çözmek için kurulan masada yer almıştı. Hasan Soylu ile Bucak, bir daha İçişleri Bakanlığı raporunda kabahat örgütü başkanı olarak geçen Drej Ali olarak bilinen Ali Yasak’ın düğünününde tıpkı masada yer almıştı.