Barış Terkoğlu yazdı: Çocuklarımız Bilal Erdoğan’a emanet

semaver

Active member
Barış Terkoğlu yazdı: Çocuklarımız Bilal Erdoğan’a emanet Gazetemiz muharriri Barış Terkoğlu, “İmam hatibe gitmeyen ölsün mü!” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Terkoğlu bugünkü yazısında, Ulusal Eğitim Bakanlığı Bakanı Mahmut Özer’in Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sonucuyla bakılırsavden alınmasının ve yerine Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’ın atanmasının perde gerisinde yatanlara dikkat çekti.

Terkoğlu atamanın gerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın olduğunun kulislerde konuşulduğunu aktardı. Terkoğlu, “Nazif Yılmaz, Bilal Erdoğan’ın direkt tanıdığı, bildiği, desteklediği bir isimmiş” dedi.

Terkoğlu’nun yazısı şöyleki:

Kritik karar bir daha bir gece yarısı geldi. Cuma yatağa girdiğimizde Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili’ydi. Sabah uyandık Nazif Yılmaz oldu. Milyonlarca yurttaşın çocuğunun ömrünü ilgilendiren Ulusal Eğitim, bir daha “yaptım oldu”ya teslim edildi.

Pekala bu kolay bir atama mı?

Hayır değil…

Nazif Yılmaz, bu misyona 8 yıldır başında olduğu Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden geldi. Tesadüf de değil. İmam hatip ve akabinde ilahiyat mezunu olan Yılmaz, ömrünü dini eğitim ile geçirdi. Ensar Vakfı, İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği’nde (ÖNDER) çalıştı. Hafızlıktan başlayan Ulusal Eğitim’in doruğuna uzanan bir mesleği var.

Yılmaz, eğitimden neredeyse “dini eğitimi” anlıyor. Bütün uzmanlığı bunun üzerine. Doktora tezinin başlığı “İmam Hatip Liselerinde Kur’an-ı Kerim Öğretiminde Yeni Prosedürler ve Gereç kullanması”. Matematik, fizik, Türkçe onun alanına girmiyor.

Haliyle, bu atama bize gayri resmi olanın alenileştiğini söylüyor: Ulusal Eğitim artık dinci vakıfların, tarikat ve cemaatlerin resmen elinde. Eğitim deyince artık din temelli eğitimi anlayacağız. Okullar imam hatip ve başkaları diye ayrıştırılacak.

DİNCİ VAKIFLAR İSTEDİ

Ulusal Eğitim kulislerinde bu atamanın manasını soruşturdum. “Bilal Erdoğan bakan olsa lakin bu kadar olurdu” dediler. Hayır kastettikleri yalnızca Bilal Erdoğan kontaklı vakıfların Ulusal Eğitim’i yönetir hale gelmesi değil. Nazif Yılmaz, Bilal Erdoğan’ın direkt tanıdığı, bildiği, desteklediği bir isimmiş.

Anlatılana göre TÜGVA, TÜRGEV, ENSAR, İlim Yayma Cemiyeti ve Cihannüma dernekleri bir müddetdir okullarda dini eğitimde yaşananlardan şikâyet ediyor, kulis yapıyorlardı. “Bizim için okullardaki dini eğitim değerli” diyen vakıf temsilcileri Bilal Erdoğan’la bir ortaya geldi. Uzun yıllardır Ulusal Eğitim’de din öğretiminde çalışan Nazif Yılmaz’ın Bilgili’nin yerine getirilmesini istiyorlardı. Akabinde Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile görüşerek onu da ikna ettiler. Son olarak vakıf temsilcileri, şahsen Cumhurbaşkanı ile görüşerek, “Dini eğitim ile ilgili sorunlar yaşıyoruz, Nazif Yılmaz’ı istiyoruz” dediler. Erdoğan’ın da olumlu bakması üzerine, atama gerçekleşti. bu biçimdece her kısmın çocuğunu eğitmekle nazaranvli Ulusal Eğitim, bir kümenin hedeflerine teslim edildi.

İMAM HATİP VE ‘ÖTEKİLER’

Nazif Yılmaz, Ulusal Eğitim’de din eğitiminde radikal tavrıyla biliniyor. 2014’te Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne getirilen Yılmaz, tüm okulların imam hatibe dönüşmesi için çalıştı. Yılmaz, 13 Eylül 2017 tarihindeki bakanlığa hitaplı yazıda şu sözleri kullanmıştı: “Eğitim sistemi içerisinde faaliyetlerini sürdüren imam hatip ortaokullarına halkımızın ilgisi artmakta, mevcut okullarımızın kapasitesi vatandaşlarımızın taleplerini karşılayamamaktadır. Bu niçinle valiliklerince teklif edilerek isimleri konulan ve ilgi yönetmelikte belirlenen kaideleri taşıyan öğretim binalarında imam hatip ortaokulu açarak vatandaşlarımızın taleplerinin karşılanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.”

Yılmaz’a nazaran, halk imam hatip istiyordu, bulamıyordu. Bunun için öteki okullar imam hatibe dönüşmeliydi. O denli de oldu. Türkiye’nin her yerinde biroldukca okul kademe etap imam hatibe çevrildi. İstanbul’un kimi büyük mahallerinde bile imam hatip olmayan ortaokul bulunamaz hale geldi. Veliler sadece imam hatibe göndermemek için çocuklarını uzak seyahatlere hazırladılar.

Anadolu’da “zorla imam hatipleşme” o denli hale geldi ki… ÇYDD’nin bağışlarla kız çocuklarının okuması için inşa ettiği okullar dahi imam hatibe dönüştürüldü. özetlemek gerekirsesı imam hatip dayatması, başka okulların üvey evlat muamelesi gördüğü bir sisteme niye olmuştu.

Lafın gelişi değil…

Tıpkı binada yarı imam hatip eğitimi verilen okullardaki velilerle konuşuyorum. İmam hatip olmayan öğrencilerin ikinci sınıf sayıldığını anlatıyorlar. İmam hatibi seçen öğrencilere, Nazif Yılmaz’ın desteklediği vakıflar aracılığıyla, ayrıcalıklar yaratıldığını söylüyorlar. İmam hatip sınıfına geçene armağan tablet, yemek bursu ya da fiyatsız servis bunlardan kimileri. Nazif Yılmaz, 8 yıllık misyon mühleti boyunca eğitimi imam hatipleştirmek, başkalarını “ötekileştirmek” için çalıştı. Artık bütün Ulusal Eğitim onun elinde.

TEK SORUN DİN EĞİTİMİ

Bu “ötekileşme” her biçimde tabir edilir biçimdeydi. Üç yıl evvel, Nazif Yılmaz’ın iştirakiyle düzenlenen Bursa’daki BAŞKAN tertibinde, birinci açılan imam hatip liselerinden mezun olanlar bir ortaya getirilmişti. Kürsüye çıkan Hayrettin Karaman şu tabirleri kullandı: “Kaybolmuş kuşakları, ümmetin kayıp çocuklarını yine dinimize ve medeniyetimize kazanacağız” diyordu. Onlara göre imam hatibe gitmeyenler dinden kopmuş kayıp kuşaklardı. Kürsüye çıkan Yılmaz da “Bize örnek oldunuz” dedikten daha sonra kendi periyodunda artan imam hatiplerin sayısını övünerek anlattı.

Nazif Yılmaz’ın dayanağıyla düzenlenen çalıştaylardan çıkan sonuçlara bakıyorum. Birçoğunda dinci vakıflar var. Güya Türkiye’de eğitimin tek sorunu din öğretiminden ibaretmiş üzere tespitlerde bulunuyorlar. Din öğretimi arttıkça eğitimin problemlerinin çözüleceğine inanıyorlar. “İmam hatip olmayan okul kalmasın” niyetiyle bir çeşit fethi savunuyorlar. Çocukların bilim, kültür, sanat, edebiyat eğitimi onlar için teferruat.

‘TÜRKÇE ÖLDÜ’

Dahası…

Nazif Yılmaz “Türkçe öldü” diyerek imam hatiplerde Türkçe konuşmayı yasaklamayı öneren isim. Yayımladığı bildiri unutulur mu:

Arapça öğretilirken ikinci bir lisan kullanılmaması gerekir. Öğrenciler, öğretmenleri ile fakat Arapça diyalog kurabileceklerdir. Öğrenci teneffüslerde öğretmeni ile lakin Arapça konuşabilir. Ya konuşur ya da yanında tercüman getirir.”

Yılmaz, kendisi öğretmenken yaptığı uygulama yardımıyla aldığı kararı şu biçimde anlatıyor:

Türkçe konuşmanın yasak olmasıyla öğrenciler mecbur kaldıkları için ister istemez Arapça konuşmaya başladılar. Düşlerinde dahi Arapça konuşanlar oldu.

Dün Atatürk fotoğrafının parçalandığı Kabataş Lisesi’nin Müdür Yardımcısı’nın beş yıl evvelki söylemiş olduği kelamları hatırladınız mı: “Bütün okullarımızın imam hatip lisesi üzere olması vakti geldi.” Beş yıl daha sonra Nazif Yılmaz’lar yardımıyla o noktaya ulaştık!

Hepimizin vergileriyle finanse edilen, bir yurttaşlık hakkı olan kamu eğitimi, dinci vakıfların insafına terk edilmişti. Yeni bakılırsavlendirme bunun sembolü oldu. Kendi çocuklarımızın geleceğine bile karar veremediğimiz sisteme Türkçe bir söz bulsak ne derdik?