Balıkesir’de bir vatandaşın tarlasından soda fışkırdı

erkan_623

New member
Balıkesir’in Manyas’ın Kızık Mahallesinde Cihan Bozkurt isimli vatandaşın tarlasından soda (maden suyu) çıktı. Jeotermal bölgesi olarak bilinen Kızık Mahallesi’nde sıcak su çıkarmak için sondaj vurduran Bozkurt’un tarlasındaki kuyudan soda fışkırması şaşkınlıkla karşılandı. Çıkan suyun evvel ne olduğunu anlayamayan ve bir anormallik olduğunu fark eden Cihan Bozkurt, sudan numune alarak analiz için laboratuvara gönderdi. Bozkurt, çıkan analiz sonuçları karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Rapor neticelerina bakılırsa kuyudan çıkan sıvının soda (maden suyu) olduğu anlaşıldı.

DOLUM TESİSİ KURMAYI DÜŞÜNÜYOR

Kuyudan çıkan sodayı (maden suyu) işleyip pazarlamak istediğini tabir eden Bozkurt, ayrıyeten Manyas’a yatırım yapmak istediğini ve bilhassa devlet kurumlarından takviye beklediğini tabir etti. Manyas’ta sıhhat turizmini de geliştirmeyi amaçladığını açıklayan Cihan Bozkurt, “Çocukluk senelerımdan bildiğim kadarıyla bizim toprağımızın kıyısından sıcak su çizgisi geçiyordu. Bu benim başıma yer etmişti. 2005 senelerından itibaren burada çalışmaya başladım. Burada sıcak su ile ilgili araştırmalar yaptım. Ruhsat basamaklarının nasıl olacağına dair fikir edindim. daha sonra da çalışmalara başladım. çabucak sonrasında kuyularımızı açmaya başladık. Birinci açtığımız kuyuda şu an yaptırdığımız tahlillere göre maden suyu olduğunu tespit ettik. Gerekli teşebbüsleri yaptık. Buraya bir dolum tesisi kurmayı düşünüyoruz. Yurtharicindeki birtakım şirketlerle görüşmelerimiz var. Ay sonunda buraya toplantı yapacağız. Bunun dışında üniversiteden hocalarımız var. Buranın altyapısını hazırlıyorlar. Burası benim 20 yıllık hayalim. Bu hayalimi şu anda başarmaya çalışıyorum ve birçoklarını da başardım” dedi.

ANALİZLERDE ORTAYA ÇIKTI

Sodanın birinci çıktığı vakitte kendisinin de kuşkular üzerine analiz yaptırdığını tabir eden Bozkurt, “Bir ay bunun çalışmalarını gerçekleştirdik. Numunelerini aldık ve daha sonra tahlillerini yaptırdık. Çıkan raporda suyun iletkenliği bin 25. Ayrıyeten mineral toplamı 900’lerde. Kuyumuz üretime geçtiği vakit mineral sayısının artacağını ve iletkenliğinin yükseleceğini söz ettiler. Şu anki durumu ile maden suyu fakat üretime geçtiğinde ve mineral sayısı yükseldiğinde “Zengin Mineralli Su” olarak da sunulabilir. İçinde rastgele bir yabancı husus yok. Kükürt yok. Şaşırdık, biz jeotermal maksatlı olarak ruhsatımızı alıp çalışmalar yaptık. Burada milletlerarası bir sıhhat turizmi projesi de kıymetlendirilebilir. Ayrıyeten kent ısıtmacılığı da olabilir. Kent ısıtmacılığından dönen su ile seracılık yapılabilir. Ben kendim de Manyaslıyım. Manyas daima göç veren bir ilçe. Bunun tedbirini almak için buraya bir istihdam sağlamak istiyorum. Bunu da inşallah başaracağım” formunda konuştu.

KAYNAK: İHA