Bakanlık ‘Kütahya’ya uçun’ talimatı vermişti: Karara AKP’liler de karşı çıktı

semaver

Active member
Bakanlık ‘Kütahya’ya uçun’ talimatı vermişti: Karara AKP’liler de karşı çıktı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, havayolu şirketlerine bir yazı göndererek, uçuş operasyonlarını, uçuş garantisi verilen lakin ziyan eden Kütahya Zafer Havalimanı’ndan yapmaları konusunda talimat vermesi, yalnızca yurtdışı uçuşların yapıldığı Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılmasına niye oldu.

Sözcü’den Kemal Atlan’ın haberine bakılırsa, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren tüm seferlerin Zafer Havalimanı üzerinden gerçekleşeceği öğrenildi. AKP Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, havalimanının kapatılmaması tarafında açıklamalarda bulundu.

“BİNALİ YILDIRIM’A İLETMİŞTİK”

AKP Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı ile Emine Işık Günay, parti binasında düzenledikleri basın toplantısında, yalnızca Eskişehir, Brüksel ve Düseldorf içinde gurbetçi vatandaşlara hizmet eden Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nı fonksiyonsuz hale getirerek uçuşların Zafer Havalimanı’ndan yapılacak olmasını kıymetlendirdi.

Avcı, şu tabirleri kullandı;

“Bana bu bahsin net olarak intikali 25 Şubat tarihinde Eskişehir Ticaret Odası Lideri Metin Güler bizi aradı ve Hasan Polatkan Havaalanı’na yolcu inişleri Zafer Havaalanı’na yönlendirdiklerine dair duyum aldığını söz etti.

Ben de kendisine, ‘Ben tamam bununla ilgili konuşuruz. Bilhassa 1 Mart’ta Binali Beyefendi Eskişehir’e gelecek. Havaalanlarını en âlâ bilen kişi. beraberinde da eski başbakan. Binali Beyefendi geldiğinde detaylı biçimde konuşalım. Çekinceleri detaylı biçimde anlatalım’ dedim. Ve 1 Mart’ta Valilikte Vali Bey’in toplantısında enine uzunluğuna anlattık.”

“HESABIN YETERLİ YAPILMASI LAZIM”

Bugüne kadar Kütahya Zafer Havalimanı’nın da Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın da açık olduğunu tabir eden Avcı şu biçimde konuştu:

“Şimdiye kadar vatandaşlar tercihlerini Hasan Polatkan’dan yana kullandılar. Niçin? Zira Eskişehir’de Emirdağlı nüfusu var. Avrupa’dan gelenler Eskişehir’e geliyor evvel. Eskişehir’e geliyorlar, Eskişehir havaalanına değil.

Zafer Havaalanı’yla çeşitli ulaşım meseleleri yaşanıyor onlar açısından. ötürüsıyla bu biçimde bir teşebbüs şu kararı verir: Şayet siz birtakım yapay tedbirlerle, teşebbüslerle Hasan Polatkan’ın yolcusunu Zafer’e aktarabileceğinizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz.

O yolcu Sabiha Gökçen’e masraf. Daha evvelki deneyimler de bunu gösteriyor. Oradan Eskişehir’e ulaşmak daha kolaydır. Zafer Havaalanı’nı biraz daha canlandıracağız derken 2 tane atıl havaalanımız olma tehlikesi var. Bu hesabın yeterli yapılması lazım.”

“SEÇİM GELİYOR”

Havalimanı sorunu ile ilgili 6 bakan ile görüşme yapıldığını belirten Avcı, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Muhtelif vakit içinderda bu mevzular muhataplarına iletildi. Bunu yalnızca Eskişehir’in sorunu olarak değil, şunu söylemek istedim: Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Köprüsü’nün açılışı yapıldı. Ben Eskişehir’de göğsümü gere gere tanıtımını yapamayacağım.

Çanakkale Köprümüzü anlatamayacağım. Çok hoş fakat vatandaş bana soracak; ‘bizim Kırka Yolu ne olacak, Alpu Yolu ne olacak’ diyecek. Lütfen, bakın seçim de geliyor, bizim bu sizin için epeyce bir şey gerektirmeyen projelerimizi öncelikli olarak hızlandıralım.

Ulaştırma Bakanımız da tekrar bunları not aldı. Ben ondan sonrasında o gün görüşmeden daha sonra Binali Bey’e dedim ki, Zafer Havalimanı sorununu, Hasan Polatkan Havalimanı problemini tekrar anlatayım size. Zira iş ciddiye binmeye başladı. Orada baş başa bir görüşme yaptık.

Ekonomik olarak da siyasi olarak da kararı olacağını bir sefer daha hatırlattım. 22 Mart’ta da Hasan Polatkan Havaalanı’na inilmeyecek diye yazı yazıldığını öğrendim. Bir an evvel Bakan’ı aradım. Bu iş kasvete girecek dedim.”

“ULAŞTIRMA BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİZ”

Basın toplantısında milletvekili Avcı’ya, CHP’li milletvekillerinin bir arada hareket etme istekleri hatırlatılmasına karşın Avcı şunları söylemiş oldu:

“Yarın Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ile görüşeceğiz. Eskişehir milletvekilleri olarak Ulaştırma Bakanımızla bir görüşmede bütün detaylarıyla konuşacağız ve bir tahlil üreteceğiz. ‘Havaalanı kapatıldı’ şebir daha girmeden rasyonel argümanımızla gerekirse Cumhurbaşkanımızla konuşarak bir tabana oturtacağız.

Artık diyeceksiniz ki, niye artık haberimiz oluyor. Birtakım şeyleri koridor diplomasisiyle, sükunet içinde çözmek daha makuldür. Fakat iş bu kadar aleniyete dökülünce sizinle paylaşmak istedik. Bu gündemde bu kadar köpürtülmeseydi biz bunu sessiz bir biçimde daha kolay hallederdik diye düşünüyorum.

Hasan Polatkan Havalimanı’ndan uçuşların yinedan olacağına dair umudum var. Eskişehir’in 7 milletvekili ile bakanla görüşmek zorunda değiliz. Ben tek başıma da gidip anlatabilirim. Emine Işık Günay da tek başına gidip, anlatabilir. AKP’nin Eskişehir 3 milletvekili ve katılırsa MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak’ın iştiraki ile görüşeceğiz.

Ben Ulaştırma Bakanından randevu alırken arkadaşlarım ismine aldım, oburu ismine alamam. CHP Eskişehir milletvekillerimiz bir arada hareket etmek için beni aradı. Ben de kendilerine şimdilik bu biçimde görüşeceğimizi söylemiş oldum.

çabucak sonrasındasında birlikte yapmamız gereken şeyler olursa bir arada yapacağımızı ilettim. Buranın yolcusunu öbür bir havalimanına yönlendirilmesinin yanlışsız olmadığını ekonomik olarak da siyasi olarak da gerçek olmadığını söylüyoruz.”