Bakan’dan dikkat çeken makale: AKP devrine tenkit

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve bir küme akademisyen, “Ortaöğretime Geçiş Sistemlerindeki Değişikliklerin Matematik Başarısına Etkisi” başlıklı bir makale hazırladı. Hazırlanan makalede, ortaöğretime geçiş sisteminde kapsamlı değişiklikler yapıldığı yılların daha sonrasındasında öğrencilerin dokuzuncu sınıf matematik başarılarında keskin düşüşler yaşandığını ortaya koydu.

Araştırma Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Bekir S.Gür, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden (SESRIC) Ahmet Öztürk ve Ulusal Eğitim Bakanlığı Müşaviri Eren Suna tarafınca yapılırken, 12 milyon 230 bin 358 öğrencinin dataları incelendi. Makaleye nazaran imtihan sistemlerinde değişiklik yapılmasından çok ufak değişikliklerin öğrencileri daha az etkileyeceği ortaya kondu.

“DEĞİŞİMLER İLE MUVAFFAKİYET ORTALAMASI DÜŞTÜ”

Hazırlanan makalede; AKP devrindeki liseye giriş imtihan sistemlerinde yapılan değişimlerin öğrencilerin muvaffakiyet ortalamasını düşürdüğüne dikkat çekilerek, sistem değişikliklerini yerden yere vuruldu. Kelam konusu makalede, AKP periyodunda daima değiştirilen imtihan sistemlerinin öğrencilerin matematik alanındaki muvaffakiyetlerini devamlı düşürdüğü ortaya konuldu.

Ulusal Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın haberine göre, yayınlanan makalede, bilhassa 2013-2014 öğretim yılında getirilen TEOG ve 2017-2018 öğretim yılında getirilen LGS daha sonrasında düşüşlerin epey arttığı, lakin LGS daha sonrasında öğrenci muvaffakiyetinde yaşanan düşüşün TEOG’a bakılırsa daha düşük seviyede kaldığı belirlendi. Öbür taraftan, kapsamlı değişikliklerin yapılmadığı senelerda öğrenci muvaffakiyetinde olumsuz bir değişim olmadığı, hatta yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde muvaffakiyetin yine arttığı açıklandı.

“BÜYÜK ÖLÇEKLİ DEĞİŞİKLİKLER DAHA ÇOK KAYBA niye OLUYOR”

Yazılan makalede liselere geçiş imtihanları ile ilgili yapılan değişimlerde öğrencilerin başarılarına tesirleri üzerinden çalışmaların yapıldığı belirtilirken, muvaffakiyet ortalamalarında yaşanan düşüşlerin büsbütün sistem değişiklikleri ile oluştuğunun tespit edildiği kaydedildi. Araştırma, imtihan sistemlerinde yaşanan esaslı değişikliklerin yerine daha küçük ölçekli değişikliklerin öğrencilerin muvaffakiyetlerini etkilemeyeceği söz edildi.

“SİSTEMDE KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI”

Yapılan araştırmaya nazaran, sistemlerde yaşanan değişiklikler ile okul başarılarında önemli düşüşlere yol açtığı kanıtlanırken, değişimlerin karşısında çabucak reaksiyon oluştuğu vurgulandı. Araştırmanın kararında, “Eğitim sisteminde kapsamlı ıslahatlar yerine küçük değişikliklerin daha olumlu sonuçlar verebildiği savunulmaktadır. Hala uygulanan sistemin asıldan ıslahat edilmesi yerine, küçük müdahalelerle uygunlaştırılması önerilmektedirler” tabirleri yer aldı.

“BAĞIŞLARA DAYANAN BİR MEB BÜTÇESİ OLAMAZ…”

Öte yandan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın 2022 bütçesi görüşüldü.

Bütçeye ait sunum yapan Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık bütçesinden 1 milyon 248 bin öğrencinin yararlandığı taşımalı eğitim için 6.3 milyar lira, özel okul takviyesi kapsamında da 1 milyar 12 milyon liranın ayrıldığını anlattı. Özer, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da ilköğretimde 15’e, ortaöğretimde ise 13’e düşürüldüğünü deklare etti. Özer, salgın devrinde okulların durumuna ait “Okulların kapanması üzere bir durum kelam konusu değildir” dedi.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine bakılırsa, görüşmelerde CHP Genel Lider Yardımcısı Lale Karabıyık, “MEB, bağış gelirse derslik yapıyor, bağış gelirse tablet alıyor, bağış gelirse öğretmenlere meslek içi eğitim verebiliyor. Bağışlara dayanan bir MEB bütçesi olamaz” tenkidinde bulundu. Akademik özgürlüğe ve cemaat yapılanmalarına işaret eden Karabıyık, “Akademisyenler korkuyor, aidiyet duygusu diye bir şey kalmadı. Cemaatler üniversitelere hakikaten yayıldı” reaksiyonunu gösterdi.

“SİZİN DENETİMİNİZDE Mİ?”

DÜZGÜN Parti Genel Lider Yardımcısı Şenol Sunat ise Özer’in, Meclis’te yemin etmeden bakanlık takımlarında yaptığı değişiklikleri anımsatarak, “bakılırsave gelir gelmez 15 genel müdür, 30-40 daire lideri, 3 bakan yardımcısı, 20 -25 vilayet ulusal eğitim müdürü değiştirdiniz. Sürücülerin bile değiştiği söyleniyor. Fakat din öğretiminden bir şube müdürü bile değişmedi. Sanki fazlaca mu başarılılar? Bu genel müdürlük sizin denetiminizde mi? Burası başka bir bakanlık mı diye düşünüyorum, sanki birtakım vakıflar tarafınca mı yönetiliyor” sözlerini kullandı.