Bakan Muş: Cari açığın gündemden düşeceğine inanıyoruz

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Türkiye Bölüm Meclisleri İstişare Toplantısı’na katıldı.

Burada konuşan Muş, toplantının geçen 15 yılda ülke iktisadına büyük katkı sağladığına işaret ederek, yapmış oldukları biroldukça çalışmada başta TOBB üyeleri olmak üzere iş dünyasının temsilcileriyle istişareye kıymet verdiklerini ve bu istişareyi gelecek periyotta de sürdüreceklerini söz etti.

Türkiye’de süratli, kolay, bürokratik külfetlerden arındırılmış, inançlı ve sürdürülebilir ticaret ortamı tesis etmeyi hedeflediklerini lisana getiren Muş,”Hükümetimizin dirayetli duruşu ve iş insanlarımızın çabası yardımıyla, pandemi devrinde, dünyaya nazaran ülkemiz istihdamı büyük yara almamış, üretim ve ihracatı ise birfazlaca dalda artarak devam edebilmiştir. Bu niçinle bugün burada ekonomimizde çarkların daha süratli dönmesi ve üretilen katma kıymetin artması için kesim temsilcilerimizin görüş ve tekliflerini duymayı bir çok önemsiyorum.” dedi.

Muş, aşılamanın hızlanması ve 2021 yılına ait öncü göstergeler çerçevesinde global iktisatta toparlanmanın devam ettiğini söz ederek, birfazlaca memleketler arası kuruluşun, iç taleple uygunlaşan net ihracat istikrarıyla Türkiye iktisadının 2021’de yüzde 6’nın üzerinde büyüyeceğini öngördüğüne dikkati çekti.

“Cari açığın orta vadede ülkemizin gündeminden düşeceğine inanıyoruz”

İhracatın ve yatırımların katkısıyla gerçekleşen büyümenin gelecek nesillerin daha müreffeh bir ülkede yaşamasını mümkün kılacağını anlatan Muş, ülkede uzun yıllar, büyümeyle bir arada, kıymetli gündem unsurlarından birinin de cari açık sorunu olduğunu söylemiş oldu.

Cari açığın değerli oranda güç ithalatıyla ilgili olduğunu kaydeden Muş, bu manada Karadeniz’de epeyce kıymetli keşifler yapıldığını hatırlattı.

Bakan Muş, şu değerlendirmede bulundu:

“Önümüzdeki devirde diğer muştuların de geleceğini öngörüyoruz. Buradaki kaynakların ekonomimize kazandırılmasıyla, katma pahalı ihracat ve yatırımların desteklediği büyümemizle bir arada düşünüldüğünde cari açığın da orta vadede ülkemizin gündeminden düşeceğine inanıyoruz. İnşallah attığımız adımlarla bakılırsaceksiniz ki gelecek jenerasyonların gündeminde Türkiye’nin cari açık sorunu olmayacak. Biz bu cari açık sorunun Türkiye’nin gündeminden çıkarmış olacağız.”

“İş insanlarımıza büyük nazaranv düşmekte”

Muş, dijital dönüşüme, yeşil ve döngüsel iktisada verdikleri takviyelerle geleceğe yatırım yapmaya devam ettiklerini kaydererek, “Bu tablonun sürdürülebilir bir düzleme oturtulması ve daha üst düzeylere ulaşması için siz kıymetli iş insanlarımıza büyük vazife düşmekte. Bu doğrultuda özel bölümümüzün kamuyla ahenk içerisinde azim, kararlılık ve fedakarlıkla çalışmalarına devam etmesi elzemdir. Sizlerin özverili katkılarıyla daha yükseğe çektiğimiz bu amaç ve göstergeler birer birer gerçekleştikçe ülkemizin geleceğine olan inancımız perçinleşecektir.” sözlerini kullandı.

“Sorunları çözmek için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım”

Bakan Muş, iş dünyasının görüş ve tekliflerini hayli önemsediklerini vurgulayarak, “Ben, Ticaret Bakanı olarak, sizlerin problemlerini çözmek için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Hangi bölümün ne sorunu var ise bunları teker teker tespit ediyoruz ve tahlil için süratli biçimde adım atıyoruz.” diye konuştu.

Üretim ve ihracata yönelik verecekleri teşviklerde fazlaca hassas olacaklarını kaydeden Muş, “Amacımız yatırımcımızın, girişimcimizin önünü açmak, daha fazlaca üretim daha fazlaca ihracat daha hayli istihdam sağlamak ve üretken bir Türkiye oluşturmaktır. Bu emele ulaşmak için iş dünyamızla el ele, omuz omuza gayret edeceğiz.” sözlerini kullandı.

“Hizmet dalımızda de süratli bir toparlanmaya şahit olacağız”

Özel bölümle istişare halinde bugün olduğu üzere gelecekte de tıpkı tempoda çalışacaklarını belirten Muş, “Hükümetimiz iktisadın olağan işleyişine dönmesi için başta seri aşılama faaliyetleri olmak üzere her alanda gerekli adımları süratle ve kararlıkla almaktadır. Bu sayede toplumsal ve ekonomik ömrümüz bir daha bir canlanma ve dinamizme kavuşmuştur. İnanıyorum ki aşılamada yakaladığımız ivmenin de katkısıyla başta turizm ve lojistik bölümleri olmak üzere yakın vadede hizmet dalımızda de süratli bir toparlanmaya şahit olacağız.” formunda konuştu.

Okumaya devam et...