Bahçeli’nin isteği üzerine üniversite tercihlerinde barajın düşürülmesine reaksiyon: ‘Her ile üniversite’ çöktü

semaver

Active member
Bahçeli’nin isteği üzerine üniversite tercihlerinde barajın düşürülmesine reaksiyon: ‘Her ile üniversite’ çöktü ÖSYM tarafınca bu yıl düzenlenen üniversite imtihanına yüz bini aşkın öğrenci, müracaat yapmasına rağmen girmezken, imtihana giren öğrencilerin bir kısmı TYT’de uygulanan 150 puanlık barajı, bir kısmı ise Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) uygulanan 180 puanlık barajı geçemedi. MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin davetinden bir gün daha sonra TYT barajı 140, AYT barajı ise 170’e düşürüldü. Lakin karar, tenkitleri de birlikteinde getirdi.

Eğitim-İş Genel Lideri Orhan Yıldırım, Covid-19 sürecinde öğrencilerin kâfi eğitim alamadığına işaret etti. Soruların da geçmiş senelera göre daha güç olduğunu kaydeden Yıldırım, “esasen hazırlanamayan çocukların puanı düşecekti, daha da fazla düştü” dedi. Yerleşik üniversite kültürü olan ve önemli bir eğitim kalitesine ulaşan üniversitelerde boş kontenjan olmadığını vurgulayan Yıldırım, “Boş kontenjan, Anadolu’da, kâfi akademik takımı olmayan, donatıları gerçekleşmeyen, yurt ve toplumsal hayat nizamı kurulmayan, rastgele biçimde akşamdan sabaha dört duvar yapılarak kurulmuş üniversitelerin kısımlarında var. Bunlar da esasen öğrenciler tarafınca terchi edilmiyordu” tabirlerini kullandı.

‘YANLIŞ SİYASETE HAYIR’

“Her ile bir üniversite” diyerek açılan üniversitelerin öğrenciler tarafınca tercih edilmediğini, bu yıl azaltılan tercih hakkı ile birlikte bu üniversiteleri tercih edecek öğrencilerin sayısının daha da düşeceğini söyleyen Yıldırım, “AKP, bunun ortaya çıkmasını istemedi” tabirlerini kullandı. Eğitimden para kazanmak hedefiyle kurulan özel üniversitelerin de son senelerda arttığını aktaran Yıldırım, barajı düşürme sonucunın, bu üniversitelerin de baskısı ile alınmış olabileceğini vurguladı. Yıldırım, “AKP, kendi yaratmış olduğu başarısızlık psikolojisini, müjde diyerek kapatmaya çalıştı. Ayrıyeten, işsizliğin bu kadar arttığı periyotta üniversiteye kaydolacak bu öğrenciler, potansiyel iş arayacak gençlerdi. ötürüsıyla yaklaşık 500 bin öğrenci, en azından 3-4 yıllık süreçte iş aramaktan uzak tutuldu. Çocukların okumasına evet, yanlış eğitim siyasetine hayır” diye konuştu.

TÜMÖD Genel Sekreteri Suay Karaman ise Türkiye’de halihazırda 78’i vakıf, 209’u kamu üniversitesi olmak üzere 287 üniversite bulunduğuna işaret ederek “Türkiye’de üniversite eğitimi yıllardır hayli düşük seviyede. Bu tip olaylar, eğitimin kalitesini, niteliğini daha da aşağı çekiyor. Üniversiteye daha az puanla almak, popülist bir yaklaşımdır” dedi. Bu üniversitelerden 200’ünün kapatılması halinde bilim ömrünün hiç bir şey kaybetmeyeceğini aktaran Karaman, sonucunın hedefinin “herkese üniversite imkânı sağlıyoruz” propagandası olduğunu belirtti. Peşi sıra açılan üniversiteler ile özel üniversitelerin kontenjanlarının halihazırda dolmadığını söyleyen Karaman, “Üniversitelerde yıllardır, her gelen öğrenci, bundan evvelki öğrenciyi aratıyor. Zira öğrencilerin aldığı temel eğitim esasen eksik. Bunun üzerine tek adamın buyruğuyla puanların düşürülmesi de yüksek öğretimin esasen olmayan kalitesini yeterlice düşürecektir. Okulönceden başlayarak tüm eğitimin bir daha düzenlenmesi gerekli” sözlerini kullandı.

ÖĞRENCİSİZ FAKÜLTEDE DEKANA MAAŞ ÖDENMİŞ

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversite-si’nde 2012 yılında kurulan ve öğrencisi olmadığı için atıl kalan teknoloji fakültesine 2019 yılında dekan ve işçi atanarak maaşlarının ödendiği Sayıştay raporunda ortaya çıktı. Bolu Abant İzzet Basyal Üniversitesi’nde Bakanlar Konseyi sonucu ile 2012 yılında Teknoloji fakültesi kuruldu. Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan prensip ve asıllara riayet edilmeden açıldığı ve kurulduğu günden bugüne kadar öğrencisi olmayan fakülteye 2019 yılında dekan ve fakülte sekreteri nazaranvlendirilerek maaş ödemesi yapıldı. Sayıştay’ın 2019 yılı raporunda yer alan kısımda, “2011/2605 sayılı Bakanlar Şurası sonucunın, 10.01.2012 tarih ve 28169 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla kurulan Teknoloji fakültesinin 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan unsur ve asıllara riayet edilmeden açıldığı, uzun vakitten beri fiilen atıl durumdaki öğrencisi olmayan bu fakültede işçi istihdam edildiği ve maaşının ödendiği tespit edilmiştir” denildi.

Raporda, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmadığı da belirtilerek, “Söz konusu fakültede, yalnızca ağaç işleri sanayi mühendisliği hala açık olup, öğretim üyesi sayısı kâfi olmadığından kısım faaliyette değildir. Buradaki fakülte sekreterliğini, hukuk fakültesi fakülte sekreterliğini de yürüten bir idari işçi yürütmekte, dekanlık misyonunu Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Sanayi Mühendisliği Bölümü’nden 21.08.2019 tarihinde atanan bir akademisyen yürütmektedir. Fakültenin öğrencisi olmadığından rastgele bir dersliği bulunmamaktadır. Muhtaçlıklar gözetilmeden ve kâfi şartlar sağlanmadan fakülte açılması hem kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmasına mani teşkil etmekte birebir vakitte üniversitedeki öğretim elemanlarından oluşan insan kaynağının rasyonel ve faal bir biçimde, ayrıyeten plan, unsur ve maksatlar doğrultusunda kullanılmadığını göstermektedir” sözleri kullanıldı.