AWS CEO'su Matt Garman: “Yapay zekanın nükleer ve yenilenebilir enerjiye ihtiyacı var. Programcılar ortadan kaybolmayacak”

Suzan

New member
LAS VEGAS- “Üretken yapay zeka her uygulamanın temel bir bileşeni olacak.” Matt GarmanCEO'su Amazon Web Hizmetleri (AWS), Las Vegas'taki Venetian Resort'ta toplanan büyük izleyici kitlesinin önünde konuşuyor. yeniden:İcat etmek2012'den bu yana yazılım geliştirmedeki en son gelişmeleri değerlendiren yıllık AWS konferansı bulutyazılım programlama ve son yıllarda yapay zeka.

Garman gerçekleri ve rakamları aktarıyor, AWS müşterileri için yeni ürünler sunuyor: sunucular, çipler, yeni yapay zeka modelleri metin, video ve fotoğraf işleme için. Seyirciler, duyurular için coşkulu alkışlar ile CEO'nun açıklamaları sırasında daha dini bir sessizlik arasında gidip geliyor.

Her yıl bunun böyle olduğu söyleniyor.

Ancak Garman için bu, başka hiçbir şeye benzemeyen bir re:Invent. Bu, şirketin CEO'su olarak ilk görevi. Onunla konferansın son gününde Venedik'teki bir toplantı odasında buluşuyoruz. Bizi bir gülümsemeyle karşılıyor ve on üçüncü re:İcat'ından itibaren başlıyoruz.

Açılış konuşmasında hiçbir re:Invent'i kaçırmadığını ancak bunun özel olduğunu çünkü bu onun CEO olarak ilki olduğunu söyledi. Bu şirkete stajla katılan biri için fena değil.

“Buraya geldiğimde şunu düşündüm. Yıl 2005'ti. 18 yıldır AWS'de çalışıyorum ve bu şirketin birçok yönünü gördüm. Diyelim ki bu fırsata sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum.”

Nuh Berger

Nuh Berger

Yapay zeka çağıdır. Yolunuzu açıklayan en insani unsurun ne olduğunu söyleyebilir misiniz?

“Akıllı insanlarla çalışmayı seviyorum. Meraklıyım ve yeni şeyler öğrenmeyi, müşterilere nasıl yardımcı olabileceğimizi anlamayı seviyorum.”

En çok gurur duyduğunuz bir yapay zeka uygulaması var mı?

“En dönüştürücüsü yeni ilaçların geliştirilmesine yönelik araştırmalardır. Şimdiye kadar yeni proteinler veya yeni moleküller yaratmak karmaşık ve pahalı bir süreçti. Ancak yapay zeka ile yüzbinlerce farklı proteini çok hızlı bir şekilde üretebilirsiniz. Tüm dünyanın sağlığı tehlikede.”

Uyuşturucudan bahsetmişken. Birçok yapay zekanın yaşadığı halüsinasyonları nasıl tedavi edersiniz? [Qui Matt Garman scoppia a ridere perché la traduzione inglese di farmaci è “drugs”, che però si usa anche per indicare le droghe come sostanze psicotrope. E risponde con una battuta]

“Halüsinasyonları iyileştirmenin doğru yolunun uyuşturucu olup olmadığını bilmiyorum. Ama cidden, genel olarak daha iyiye gidiyoruz. Las Vegas'ta, bir cevabın doğru olduğunu matematiksel olarak kanıtlamaya çalışan bir yapay zeka türü olan Otomatik Muhakeme'yi duyurduk (Microsoft ve Google'ın benzer hizmetleri var, ed) veya herhangi bir durumda bir sistemin çalışması gerektiği düşünüldüğü şekilde çalıştığında”.

Peki gezegendeki en önemli şirketlerden birinin başkanı bundan on yıl sonraki dünyayı nasıl hayal ediyor?

“Asıl cevap, tahmin edememenizdir, ancak iyi haber şu ki, tahmin etmek zorunda değilsiniz. Yapay zeka, araba kullanmaktan günlük işlerimize kadar hayatımızın birçok yönünü etkileyecek. Bu yönde ilerlemeye yardımcı olacak teknolojiler geliştiriyoruz. Bu, çocuklara bir sürü LEGO parçası verip onlardan bir şeyler yapmalarını istemek gibi bir şey. Bununla ne yapacakları hakkında hiçbir fikriniz yok ama her çocuk kendine göre biraz farklı ve fantastik bir şey inşa edecek. Bizim yaklaşımımız şu: Biz sadece dünyanın geri kalanının kullanacağı yapı taşlarını inşa ediyoruz.”

Nuh Berger

Nuh Berger

Nuh Berger

Bu yapı taşları arasında programcılara çalışmalarında yardımcı olan Q Developer da bulunmaktadır. Kodlama nasıl değişiyor?

“Bugün müşterilerimizin en kıt insan kaynaklarından birinin programcılar olduğunu biliyor musunuz? Sorun, geliştiricilerin belge yazma, sistemleri güncelleme ve daha fazlası arasında günde en fazla bir saati kod yazmaya harcamasıdır. Vizyonumuz, diğer görevleri makinelere yaptırarak bu saati üçe çıkarmak. Bu da şirketler içindeki geliştiricilerin sayısını üç kat artırmaya eşdeğerdir. Önemli bir kazanç.”

Peki geliştiriciler ne iş yapacak?

“Hata yapmak ve deneme yanılma yapmak yerine, yaratmak istedikleri ürünler hakkında düşünmeye çok daha fazla zaman harcayacaklar. Yapay zeka sayesinde, sorunlarını daha iyi tanımlayıp çözebilmek için müşterileriyle yakın işbirliği içinde çalışacaklar, çok daha hızlı”.

Apple'ın yeni AI çipleriniz Trainium2'yi kullanacağını öğrendik. Rakiplerinizle karşılaştırıldığında bu yatırımın özgül ağırlığı nedir?

“Ben'in sahnede bahsettiği gibi onlar bir süredir müşterilerimizdi (Cupertino şirketinin AI başkanı Benoit Dupin, Garman'ın konuşması sırasında sürpriz bir müdahalede bulundu.). Ve şüphesiz onlarınki büyük bir cirodur. Benoit, Apple'ın yapay zeka modellerini Trainium2 ile önceden eğitirken verimlilikte %50'lik bir artış beklediğini ve bunun genel olarak yapay zekayı daha fazla müşteri için erişilebilir hale getireceğini söyledi.

Ayrıca, diğer özelliklerinin yanı sıra yüksek kaliteli videolar ve görüntüler üretebilen yeni yapay zeka modeliniz Nova'yı da piyasaya sürdünüz. Gerçek bir görüntüyü yapay zekayla oluşturulan bir görüntüden ayırmanın imkansız olacağı bir dünya konusunda endişelenmiyor musunuz?

“Bu modelleri araç olarak düşünmemiz gerekiyor. Bir zamanlar çok pahalı olduğu için yapılamayan videolar var. Görüntüleme için üretken bir modelin gücü de burada yatıyor. Korkular konusunda, ressamların kameraların gelişinden endişe duyduğu 100 yıl öncesine bakalım. Ama resim ölmedi değil mi?”

Böldüğüm için özür dilerim. 100 yıl önce sosyal medya yoktu…

“Evet. Elbette. Bu farklı bir dünya. Sahte haberler ve derin sahtekarlıklar çok karmaşık bir sorun. Filigranlar ve diğer önleyici sistemlerin kullanımıyla yapay zeka güvenliğini destekliyoruz. Neyin gerçek olduğunu her zaman bilmek önemlidir ve Bu, hepimizin kazanmaya adanması gereken başka bir mücadeledir.”

Amazon Nova Canvas tarafından oluşturulan siyah beyaz bir portre

Bir diğer zorluk ise enerji sorunudur. Bulut, veri merkezleri ve yapay zeka, bilgi işlem gücüne ve dolayısıyla enerjiye olan talebi artırıyor. Nereden alacaksın?

“2040 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünde bulunduk. Bu bizim için çok önemli bir konu ve şirket olarak son beş yıldır her yıl en büyük yenilenebilir enerji alıcısı olduk. Yeni rüzgar ve güneş santrallerini devreye alıyor ve işletiyoruz. İtalya'da zaten 27 tane var ama daha fazlasını yapmaya devam edeceğiz.”

AWS'nin önerdiği bir diğer çözüm ise nükleer santraller.

“Evet. Nükleerin bu portföyün önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum. Bugün Amerika Birleşik Devletleri'nde üzerinde çalıştığımız birkaç projemiz var ve küçük modüler reaktörlerin yeni ve ilginç bir teknoloji olduğunu düşünüyorum.”

Ne zaman hazır olacaklar?

“Çok yakın değiliz ama iyimser kalıyoruz. 2030-2031 civarında modüler reaktörlerin devreye gireceğini düşünüyorum. Genel olarak nükleer enerjinin büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum.”

İtalya'da Milano veri merkezine önemli bir yatırım yaptınız. Nükleer enerjinin burada kullanılamayacağını biliyor musun?

“Evet biliyorum ve şu anda bu seçenek yalnızca ABD'de masada. Japonya gibi nükleer enerjiye yatırım yapan ülkeler var ve biz bu teknolojinin geleceğini değerlendireceğiz. İtalya için yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyoruz.”

Bu arada Lombardiya'daki veri merkezine 1 milyar 200 milyon dolar harcadınız. Hükümet projenin ulusal stratejik öneme sahip olduğunu ilan etti. Bekledin mi?

“Heyecanlıyız. Bizim için İtalya büyüyen bir pazar ve biz de oraya yatırım yapmayı planlıyoruz. Daha fazla iş yükünün buluta taşınabilmesi nedeniyle büyük bir potansiyel var. Yatırımımızdan ve İtalyan hükümetinin bizimle işbirliği yapmaya devam etmesinden memnunuz. Yatırımlarımızı yönlendiren faktörlerden biri, bize gerçekten ilgi gösteren ve yardım eden hükümetleri görmemizdir. Bir yatırım, yapıldığı ortam hazırlandığında başarılı olur.”

Hiç İtalya'ya gittiniz mi?

“Evet, kesinlikle.”

Nerede?

“Geçenlerde Toskana'ya tatile gittim. Muhteşem, belki de dünyadaki en sevdiğim yerlerden biri.”

Amazon'da AWS gelirinin e-ticaret gelirini aşacağı günün geleceğini düşünüyor musunuz?

“Muhtemelen hayır. AWS için muazzam bir büyüme potansiyeli olsa da teknolojiye yapılan genel küresel harcamalar perakende harcamalardan daha düşük. Perakende sektöründeki dostlarımıza ulaşmamızın daha uzun bir zaman alacağına inanıyorum.”