Avrupa, Türk ayakkabısını bir daha keşfetti

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Lideri Berke İçten, fiyat avantajının da tesiriyle 2022’nin, Avrupa’nın Türk ayakkabısını bir daha keşfettiği bir yıl olduğunu belirterek, “Özellikle Almanya, İspanya, İtalya ve Romanya üzere ülkelerden ağır bir siparişle karşı karşıya kaldık.” sözünü kullandı.

TASD açıklamasına bakılırsa, Türk ayakkabı sanayi, Avrupa rüzgarı ile başladığı 2022’nin ocak-kasım devrinde 1,1 milyar doların üzerinde ihracata imza attı. Rekorla kapanan 2021’deki ihracat hacmine ekim ayında ulaşan bölüm, yılı 1 milyar 200 milyon dolardan fazla ihracatla kapatmaya hazırlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TASD Lideri Berke İçten, 11 aylık periyotta ihracatta yüzde 20,2’lik artış yakaladıklarını bildirdi. Kesimin geçen yıl ihracatta birinci defa 1 milyar dolar hududunu aştığını hatırlatan İçten, şunları kaydetti:

“Fiyat avantajının da tesiriyle 2022, Avrupa’nın Türk ayakkabısını bir daha keşfettiği bir yıl oldu. Bilhassa Almanya, İspanya, İtalya ve Romanya üzere ülkelerden ağır bir siparişle karşı karşıya kaldık. Avrupa rüzgarı ihracatımıza da olumlu yansıdı. Ocak-kasım periyodunda 344 milyon çift ayakkabı ihraç ederek karşılığında ülkemize 1 milyar 112 milyon dolar döviz kazandırdık. 2021’in tıpkı periyoduna bakılırsa adet satışlarında yüzde 8,7, paha olarak ise yüzde 20,2 artıdayız. Geçen yılın tamamında 1 milyar 6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yıl 10 ayda 2021’in toplamından daha yüksek bir bedele ulaştık. Türkiye’nin ayakkabıda yıllardır en büyük pazarı Rusya ve Ukrayna’dı. Bu yıl en çok ayakkabı ihraç ettiğimiz ülkeler içinde Almanya başı çekiyor. 11 ayda Almanya’ya 90,6 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştirdik. Birinci beşteki başka ülkeler ise Irak, İspanya, Romanya ve İtalya formunda sıralanıyor. Mevcut tabloya baktığımızda yılı 1 milyar 200 milyon doların tamamlayacağımızı öngörüyorum.”

“Ayakkabının dünya kupasına mesken sahipliği yapacağız”

Berke İçten, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümünün kutlanacağı 2023’te Türk ayakkabı endüstrinin global ölçekte bir tertibe konut sahipliği yapacağını bildirdi.

Sektörün en büyük milletlerarası aktifliği olan Dünya Ayakkabı Kongresi’nin mayıs ayında İstanbul’da düzenleneceğini belirten İçten, “Ben Dünya Ayakkabı Kongresi’ni kesimin Dünya Kupası’na benzetiyorum. Türk ayakkabı dalının üretim gücünü, dizaynda katettiği yolu ve ülkemizin bedellerini yurt haricinden gelecek binlerce kesim profesyoneline anlatacağız. Mayıs ayında bölümümüzün marka bedelini artıracak bir işe imza atmak istiyoruz. Kongrenin bölüm için kıymetli bir sinerji de yaratacağına inanıyorum.” tabirlerini kullandı.

Okumaya devam et...